– Lempeää kehon puhdistamista ja liikunnaniloa

Kevät keikkuen tulevi. Ja tuntuu, että se tarttuu takin liepeisiin meitä jokaista jo tammikuussa. Vuoden pimeimmän ajan yli on selvitty, jouluherkuttelut herkuteltu ja lomat lusittu. Monen mieli kaipaakin tammikuussa kevennystä, aktivointia ja uusia tuulia. Ja samalla lehdet ja mainokset houkuttelevat terveellisiin ruokiin, keveämpiin vaihtoehtoihin, tipattomuuteen tai liikkumaan ja urheilemaan.

Vaikka luonto on vielä talven kourissa ja pimeys ei ole vielä väistynyt, ollaan kuitenkin talven paremmalla puolella. Kovasti menossa kohti hankikelejä, aurinkoaamuja ja räystäiden tippumista. Talviurheilu nousee arvoon arvaamattomaan. Hiihtourheilu, jääurheilu, laskettelu ja lautailu saavat mukavasti veret virtaamaan joulukuun ehkä passiivisenkin olemisen jälkeen.

Elimistön puhdistaminen keventää oloa

Elimistömme tekee jatkuvaa puhdistustyötä ja poistaa sinne kuulumattomat haitta-aineet. Joskus elimistömme voi väsyä. Hektinen elämä, ruuan ja kosmetiikan mukana tulevat kemikaalit sekä ulkopuolelta tulevat muut vierasaineet päätyvät verenkiertoomme ja rasittavat monella tapaa kehoamme. Ja joulun jälkeen usein jouluherkuttelut ja pyhien aikainen löhöily saattavat kostautua elimistöömme kertyneenä nesteinä ja haitta-aineina.

Mistä sitten tietää, että elimistö viestii puhdistuskuurin tarpeesta? Olo voi olla vetämätön ja väsynyt, ruoansulatuksen toiminta heikentynyt, hiusten ja ihon kunto huonontunut. Saattaa olla, ettei ravintoaineita jää enää niiden ylläpitämiseen. Hyvinvointi on hyvän ravitsemuksen, suoliston kunnon ja elämään suhtautumisen summa. Terveys on myös kauneutta ja positiivista suhtautumista elämään.

Kehon siivous kannattaa aloittaa maltilla. Voi käydä niinkin, jos kuona-aineita ja elimistöön kertyneitä myrkkyjä vapautuu kerralla liikaa puhdistuskuurin seurauksena, että puhdistusoireet ovat voimakkaita. Ruokavalio- ja elämäntapamuutoksen tuomia puhdistusoireita ei kuitenkaan kannata pelätä, mutta niistä on hyvä olla tietoinen.

Ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota puhdistuskuurin aikana, on suoliston kunto. Se on edellytys ravintoaineiden imeytymiselle, puhdistumiselle ja terveyden kohentumiselle. Kannattaa hankkia hyvä maitohappobakteerivalmiste sekä muut suoliston hoitotuotteet tarpeen mukaan.

Erilaiset Detox-kuurit, vihersmoothiet, luontaistuotteet ja muut ravintovalinnat toimivat elimistöä puhdistavana. Myös vesi ja sopiva liikkuminen saavat aineenvaihdunnan toimimaan.

Terveellinen ravinto elämäntapana

Haluatko tehdä kehonpuhdistamisesta päivittäisen tavan ja nauttia vihersmoothien aina aamupäivällä ja muutoin suosia normaalia ruokavaliota? Olisiko puhdistuskuuri muutaman viikon pituinen, ja keventäisit sen aikana ruokavaliotasi enemmän smoothie-voittoiseksi? Niin tai näin, parasta on kuunnella omia tuntemuksia ja tehdä puhdistuskuurista mukava ajanjakso.

Käytä hyväksi kehon luontaista puhdistusrytmiä, keho puhdistaa aamuneljästä puoleenpäivään asti ja poistaa silloin haitallisia aineita elimistöstä. Kannattaa nauttia aamun puhdistava vihersmoothie ennen puoltapäivää.

Aina kun mahdollista osta puhtaita raaka-aineita, ja mieluiten luomua. Kurkkua, avokadoa, selleriä, lehtikaalta, porkkanaa; mausta mintulla, sitruunalla ja inkiväärillä. Lisää ruokavalioon ja smoothieen mahdollisimman paljon lehtivihreää. Superfoodeista saat ravinteita puhdistavaansmoothieen.

Vehnänoras poistaa tehokkaasti suolistossamme olevia myrkkyjä. Spirulina ja klorella ovat maailman ravintorikkaimpia mikroleviä. Spirulinasta saat myös paljon hyviä ravinteita, kuten B-ryhmän vitamiineja, A-, E- ja K-vitamiineja sekä proteiinia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä ja kaliumia.

Vettä kannattaa juoda runsaasti aamupäivällä. Muutenkin pieniä kulauksia pitkin päivää. Vesi kuljettaa ravinteita soluihin ja kuona-aineita pois kehosta. Jätä muut nautintoaineet, kuten alkoholi, kahvi sekä limpparit puhdistuskuurin aikana kokonaan pois.

Talviurheilu tuo virkeyttä

Ruokavalion muutosten lisäksi kannattaa kiinnittää huomio liikkumiseen. Talviurheilu voi olla hitaita, nautinnollisia kävelylenkkejä kauniissa pakkassäässä tai hikiliikuntaa joko kuntosalilla tai ladulla. Jokaisen on hyvä löytää omaa luontainen tapansa liikkua, jotta urheilusta tulee sopiva osa elämää.

Hiihtourheilu voi olla totista hikiliikuntaa tai sunnuntailenkkejä leppoisaan tahtiin. Hiihto on oivallinen tapa kohottaa kuntoa ja lisätä koordinaatiota ja liikkuvuutta. Ja elleivät ladut ja perinteiset hiihtotavat houkuta, metsäsuksilla pääsee laduttomille maille ja metsiin.

Luistimet jalkaan ja menoksi! Vai oletko jo unohtanut piruetit ja sirklaukset? Olisiko nyt sopiva hetki kokeilla uudelleen jääurheilua? Vai oletko enemmänkin jääkiekkoilija? Suomen talvi on niin kylmä, että se tarjoilee mahtavasti mahdollisuuksia niin kaukaloissa kuin luonnossakin luistelemiseen. Nykyvuosina retkiluistelu onkin kasvattanut suosiotaan huimasti. Jääkiekon lisäksi voi luistelua harrastaa paljon muullakin tavoin.

Latujen ja luistinratojen tai -kaukaloiden lisäksi talvi tarjoilee ulkoilu- ja talviurheilumahdollisuuksia laskettelukeskuksissa. Lautailu ja laskettelu ovat mukavia koko perheen talviharrastuksia, joiden parissa pääsee nauttimaan niin ulkoilmasta kuin vauhdistakin.

Suomen talvi tarjoilee huikeita mahdollisuuksia myös moottorikelkkailusta pitävälle. Upeat moottorikelkkareitit houkuttavat moottorikelkkasafareille ja erilaisille retkille luontoon.

Kuntourheilu osana hyvinvointia

Jos pakkaset ja lumi eivät saa houkuteltua ulos ja laduille, monipuolista liikuntaa voi harrastaa myös sisätiloissa. Kuntourheilu ja erilaiset jumpat kuntosalien valikoimissa tuovat virkeyttä ja hyvinvointia vuoden pimeimpinäkin aikoina. Tai jos mielit päästä latukuntoon kevään hangille, nyt on sopiva hetki pohjustaa kuntoa sopivilla kuntosalitreeneillä.

Kunnon kohottamisessa oiva apu on monipuolinen sykemittari. Sykemittarin avulla voit seurata sykkeen lisäksi monenlaisia muitakin asioita. Lue lisää artikkelistamme Neljä asiaa, joita liikkujan kannattaa tarkkailla. Löydät artikkelista myös suorat linkit erilaisiin sykettä ja aktiivisuutta mittaaviin tuotteisiin.

Tuntuuko, että kylmyys ja pimeys vievät voimia? Lenkkipolulle, hiihtoladulle ja kuntosalille on raskaampaa lähteä, eikä treenikään kulje niin kuin toivoisi? Onneksi omaa jaksamista voi tukea ja lisätä kunnon unien ja ulkoilun avulla, mutta lisäksi apuun voi valita itselle sopivat ravintolisät. Luontaistuotteet tuovat monipuolisesti apua vitamiinien ja muiden tärkeiden hyvinvoinnin rakennusaineiden hankintaan.

Kun ravinto, uni ja liikkuminen ovat kunnossa, tammikuu tuo taatusti roppakaupalla hyvinvointia ja iloa. Kärkkäisen verkkokauppamme on täynnä mitä parhaimpia tuotteita hyvinvointisi parhaaksi!