Juoksusta sanotaan, että se ei harrastuksena vaadi paljoa.

Juoksija ei välttämättä tarvitse muuta kuin innostusta ja juoksukengät, kunhan vain jaksaa nostella jalkaa toisen eteen. Mutta mitä sitten ovat kaikenlaiset mittarit ja kellot, kuten askelmittari, sykemittari, aktiivisuusmittari, fitnessmittari, urheilukello tai älykello? Ja mihin niitä tarvitaan?

Jokainen liikkuja tekee itse valinnan, minkä verran seuraa ja ohjelmoi liikkumistaan tai kunnon kehitystä. Toisia motivoi lenkkipolulle enemmänkin kaunis luonto ja rentoutuminen, toisille lenkkeily on päämäärätietoista ja tavoitteellista. Molemmissa tapauksissa lenkkeilijä voi hyötyä helppokäyttöisistä syke- ja aktiivisuusmittareista, kunhan tietää, mitä niillä haluaa mitata.Valikoimastamme löytyvät monipuoliset urheilu-, äly- ja GPS-kellot sykkeen ja kunnon mittaamiseen eri valmistajilta. Garmin on yksi kokeneemmista laitevalmistajista ja he ovat todella tunnettuja edistyksellisestä GPS-tekniikasta.  Garmin on sitoutunut tuottamaan ylivoimaisia tuotteita, jotka sopivat asiakkaan päivittäiseen käyttöön niin autoillessa, veneillessä, ulkoillessa kuin urheillessakin. Polarin sykemittarit, urheilukellot ja aktiivisuusrannekkeet ovat tunnettuja kestävyydestään ja tarkkuudestaan. Tuotevalikoimamme on rakennettu niin, että jokaiseen tarpeeseen löytyy laadukas mittari olipa etsinnässäsi GPS-sykemittari, juoksukello, fitnessmittari, aktiivisuusmittari tai pyöräilytietokone.

Fitness on tullut ihmisten tietoisuuteen viimeisen viiden vuoden aikana. Fitness on raskas urheilulaji, sillä siinä pitää olla todella tarkkaavainen mitä syö, milloin syö ja miten kuluttaa. Valikoimastamme löytyy fitnessrannekkeita, jotka auttavat sinut huipputuloksiin.

Omaa urheilusuoritustaan voi seurata jo lenkin tai suorituksen aikana mutta myös sen jälkeen erilaisilla ohjelmilla ja käyrillä.

Mitä oikeastaan kannattaa mitata?

Erilaisten mittareiden keskellä juoksu saattaa alkaa näyttää lajilta, johon tarvitaan paljon erilaisia mittareita ja monimutkaisia ohjelmia. Seuraavassa vinkit juoksuharrastajalle siitä, mitä oikeasti kannattaa liikkuessaan seurata ja miten:

1.    Lenkin kesto ja matka

Aloittelevalle juoksijalle, ja miksei aktiivisemmallekin urheilijalle, tärkeimmät mitattavat asiat ovat lenkin kesto ja syke. Kaikissa urheilusuorituksia mittaavissa laitteissa on kello, joten ajan tarkkaileminen käy helposti, mutta jos haluat seurata myös sykettä tarvitset siihen esimerkiksi Polar M200 -älykellon. Aloittelija tekeekin helposti kaksi tavallista virhettä: kuntoilee liian kovaa ja aina samalla tehoalueella. Jos alussa jaksat juosta puoli tuntia, muutaman viikon kuluttua voit huomata, että jaksat helposti juosta jo enemmän. Tämä kertoo jo oleellisesti kunnon kehittymisestä.

Lenkin keston lisäksi voi olla mielekästä seurata lenkin aikana kertyneitä kilometrejä. Pidemmällä aikavälillä voi sitten seurata, paljonko pystyy juoksemaan lyhyellä ja paljonko pidemmällä lenkillä. Sitten voikin jo alkaa asettaa itselleen tavoitteita joko ajan tai juoksumatkan suhteen.

2.    Lenkkivauhti

Jos mittaa lenkeillään matkan ja ajan, tulee mitanneeksi samalla vauhdin. Vauhdin tarkkaileminen on hyödyllistä silloin kun hakee lenkeille riittävää vauhtieroa. Lenkkejä kannattaa juosta niin perusvauhdilla kuin nopeutta vaihtelemalla. Hitaiden ja nopeampien lenkkien vaihtelulla on merkitystä kunnon kehittymisen kannalta.

Vauhtiin vaikuttavia tekijöitä ovat omat fyysiseen oloon liittyvät tekijät kuten stressi tai väsymys, sään vaihtelut ja alustan erilaisuus. Kokeilepa juosta pehmeällä hiekalla tai sohjoisessa lumessa samaa vauhtia kuin asfaltilla tai pururadalla.

3.    Syke

Monet juoksijat käyttävät sykevyötä ja sykemittaria. Sykemittareissa voi määrittää itselleen sopivat sykerajat, ja niiden avulla treenin rasitustasoa on hyvä seurata koko lenkin ajan. Sykemittari lisää oman kehon tuntemusta, kun sen avulla kiinnittää huomiota siihen, miltä sykkeen nousu tuntuu, tai miltä tuntuu kehossa silloin, kun juostaan hyvin matalalla sykkeellä. Peruskestävyyden harjoittelu tapahtuu sykealueella, joka on 50–80 prosenttia maksimisykkeestä. Aloittelevalla juoksijalla matala syke voi aiheuttaa ongelmia, koska vauhti on hidasta ja askel menee hiipiväksi.

4.    Oma aktiivisuus arjessa

Lenkeillä tapahtuvan mittaaminen lisäksi omaa päivittäistä aktiivisuuttaan voi tarkkailla erilaisten aktiivisuusrannekkeiden ja fitnessmittareiden avulla. Nämä mittaavat koko vuorokauden sisällä tapahtunutta aktiivisuutta sekä usein myös nukuttuja tunteja.

Useimmissa malleissa on hälytysominaisuus, eli ne ilmoittavat, milloin olisi syytä liikkua, jos olet istunut pitkään paikoillasi. Lisäksi ne näyttävät koko ajan, kuinka paljon päivän aikana tulisi vielä liikkua, että päivän aktiivisuustarve tulee täytetyksi.

Mistä löydän sopivat tuotteet?

Toisille erilaiset älykellot ja sykemittarit tuovat lenkkeilyyn lisäpontta. Toisille ne taas ovat tärkeitä omien tavoitteiden saavuttamisessa. Joku saa itsensä liikkeelle aktiivisuusrannekkeen avulla. Joku saavuttaa unelmansa maratonista juoksukellon ohjelman tukemana.

Erilaisille mittareille on omat käyttötarkoituksensa. Täydennä siis liikkumistasi käytännöllisillä tarvikkeilla. Kärkkäiseltä löydät helposti niin sykemittarit kuin askelmittaritkin, joiden avulla saat mahdollisimman paljon iloa ja hyötyä lenkeiltäsi.