Mistä joulunodotus alkaa? Alkaako se ensimmäisistä lumihiutaleista vai jo paljon aiemmin? Mitä joulunodotukseen kuuluu? Joulunavaus merkitsee meille jokaiselle erilaisia asioita. Toisille se on lahjojen ostamista, toisille tunnelman luomista kotiin, jouluvaloja ja koristeita, leipomista, suunnittelua ja joulukorttien askartelua. Kaikessa taustalla on kuitenkin odotus. Odottamisen ja ilon aika.

Kodin joulunavaus

Jouluvalot syttyvät joka kodissa hiukan eri aikaan, mutta osassa koteja valot ripustellaan ja asetellaan jo syys-lokakuussa. Osa sytyttää jouluvalot marraskuun alussa, osa ehkä sitäkin myöhemmin. Jouluvaloja laitetaan niin sisälle kuin uloskin. Nykyisin jouluvalot eivät olekaan enää ainoastaan jouluun tarkoitettuja, vaan erilaisia koristevaloja laitetaan sisälle ja pihalle jo heti iltojen hämärryttyä. Ne luovat tunnelmaa Suomen pimeään syksyyn.

Milloin sitten joulukoristeet nostetaan varastosta? Milloin on aika asetella joulukuusi sille kuuluvalle paikalleen? Joulu on täynnä perinteitä ja tapoja, jotka jokaisessa kodissa muotoutuvat omanlaisikseen. Joulu merkitsee jokaiselle erilaisia asioita, mutta yleisesti ottaen se on yhdessäoloa, tunnelmaa, joulumusiikkia ja hyvää ruokaa.

Jouluun ja joulunvalmisteluun voivat kuulua myös jouluiset sisustustekstiilit, kuten verhot, jouluun sopivat matot ja muut kodintekstiilit. Erilaiset peitteet, kuten viltit ja huovat tuovat lämpöä ja tunnelmaa jouluiseen kotiin.

Joulukoristeet voi myös tehdä itse. Lapset rakastavat askartelua, ja sitä kannattaakin hyödyntää joulukoristeiden tekemisessä. Samalla kun kartongit, silkkipaperit ja erilaiset askartelutarvikkeet muuttuvat upeiksi joulukoristeiksi, kannattaa tehdä itse myös joulukortit. Joulukorttien tekeminen on paitsi hauskaa myös kortin saajaa ilahduttavaa puuhaa. Kortinteko-ohjeet löydät helposti netistä.

Lapsille joulunodotus konkretisoituu viimeistään joulukuun ensimmäinen päivä, kun joulukalenteri on lupa avata ensimmäisen kerran. Vaikka joulukalenteri on pääasiassa lasten juttu, voivat aikuiset aivan yhtä hyvin nauttia suklaakalenterin suklaista tai muiden erikoiskalentereiden yllätyksistä. Ja toki esimerkiksi perheen koiralle on olemassa oma koirien joulukalenteri.

Keittiön joulunavaus

Joulun ruokaperinteet ovat osa suomalaista kulttuuriperimää, mutta myös uusia tuulia. Ruuanvalmistus kuuluukin osaksi jouluvalmisteluita. Ennen jouluruokien valmistamista kannattaa huolehtia, että keittiöstä löytyvät tarpeelliset keittiötyövälineet ja keitto- ja paistoasiat ovat kunnossa. Vielä ennen aattoa ja varsinkin pyhien aterioita on hyvä katsastaa kaikki tarjoiluvälineet ja esimerkiksi juomalasit, että niitä on riittävästi, varsinkin jos joulua vietetään suuremmalla joukolla.

Joulukattaukseen voi myös katsella juhlallisemman astiaston ja aterimet. Nykyisin on monia kauniita astioita, jotka sopivat niin juhlaan kuin arkeenkin. Kultakeramiikka, Arabia, Muurla ja Iittala tarjoilevat kotimaista ja laadukasta kattausta laajalla valikoimallaan, mutta kauniita astioita löytyy myös merkeiltä Heirol, Churchill ja Luminarc.

Kynttilät kuuluvat suomalaiseen jouluun. Kynttilöissä on valinnanvaraa niin mallin kuin värin tai tuoksunkin suhteen. Jouluiset kynttilät ovat usein joko kullan tai hopean värisiä tai sitten punaisia, valkoisia ja vihreitä. Lyhdyt ja kyntteliköt tuovat tunnelmaa turvallisesti. Esimerkiksi Aarikka valmistaa kauniita kynttilänjalkoja, maljakoita ja muita käyttöesineitä. Aarikka-tontut ovat yksi perinteisen joulun koristeista.

Kynttilöiden lisäksi joulukotiin kuuluu joulukuusi ja usein erilaisia kukkia. Koristekasvit, kuten tekokuusi ja joulukukat tuovat elämää ja rehevyyttä talven keskelle. Joulukukkien kestosuosikit ovat joulutähti, hyasintti ja tulppaanit. Myös lautasliinat ja muut pienet joulukattaukseen kuuluvat tavarat tuovat jouluntunnelmaa.

Jouluostokset, joululahjat ja joulunavaus kaupoissa

Lapsille joulun kohokohta on useimmiten joulupukki lahjasäkkinsä kanssa. Joululahjatoiveet on kerrottu pukille jo viikkoja aikaisemmin, joten aattoiltaa on jännitetty jo kauan. Lue vinkit koko perheen joululahjoihin artikkelistamme Helpot joululahjaidet koko perheelle ja poimi talteen juuri sinulle sopivat vinkit.

Joululahjat ovat siis yksi tärkeä osa joulua ja joulun tunnelmaa. Lahjojen ostamisen voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen jouluruuhkia ja välttää siten joulustressiä. Kun lahjat on hankittu ajoissa, niiden paketoinnin voi hoitaa hiljalleen eikä kaikkien paketoiminen jää aatonaaton iltaan. Erilaisia kampanjoita ja alennusmyyntejä kannattaa hyödybntää ja säästää siten rahaa muuhun joulunlaittoon.

Kärkkäisen verkkokaupasta löytyvät lahjat kaikenlaisille perheenjäsenille ja lahjansaajille. Ja mikä sen helpompaa, kuin tilata koko joulu samasta paikasta!