Suomi on vaeltajan paratiisi. Metsää riittää kaikille. Olosuhteet ovat turvalliset. Jokaisen tavoitteisiin ja tasoon löytyy sopivia reittejä sekä vaellusalueita. Retkeilyreitit ja luontopolut ovat hyvin merkattuja. Lyhyempien päiväretkien teko on helppoa ilman laajempaa kokemusta suunnistustaidoista.

Vaellus ja metsässä kulkeminen tarjoavat hyvinvointia koko ihmisen fyysis-psyykkis-sosiaaliselle kokonaisuudelle. Maisemia ihaillessa sekä marja- ja sienikorin täyttyessä kilometrejä kertyy huomaamatta. Syke pysyy tasaisen matalana: rasvanpolttosykkeen tasolla.

Päivässä saa helposti useita tunteja liikuntaa ja kestävyyspohja kasvaa pikku hiljaa. Vaellus antaa paljon myös henkisesti. Luonnossa on tilaisuus keskittyä tähän hetkeen sekä nauttia luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. Vaeltaminen hyvässä seurassa on nautinnollinen yhdessä olon muoto.

Vaellukseen valmistautuessa keho on hyvä totuttaa liikuntaan kantamusten kera hiljalleen ennen varsinaista H-hetkeä. Parasta vaellusharrastukseen valmistautuessa on se, että sen voi aloittaa milloin vain, eikä oma lähtötaso ole ongelma. Ei tarvita ihmeellisiä alkuvalmisteluja tai luentokursseja. Sen kun laittaa kengät jalkaan ja lähtee lenkille.

Vaellukselle valmistautuessa on syytä vahvistaa ja vetreyttää myös ylävartalon ja selän lihakset, jotta rinkan kantaminen sujuisi mukavasti. Taakan kanssa kävely rasittaa ylävartalon lisäksi jalkoja ja pakaroita, etenkin jos rinkan paino on vyötäröllä.

Huomio varustetasoon! Myös aloittelevan vaeltajan kannattaa panostaa varusteiden laatuun, jotta meno maastosssa tuntuisi mielekkäältä eikä homma tyrehtyisi heti alkumetreillä ensimmäiseen yöhön huonossa makupussissa tai vääränlaisissa kengissä. Kengät ovat tärkeässä roolissa myös vääränlaisen askelluksen tai rasituksen välttämiseksi. Vähän korkeampi varsi ja vedenpitävyys sekä sopivan jäykkä pohja ovat avainasemassa hyvässä vaelluskengässä.

Vaeltaessa ruokarytmi on hyvä pitää säännöllisenä, jotta verensokeri ei pääse liian alas. Kun kehosta loppuu energia, riski eksyä kasvaa, samoin huolimattomuus leiritouhuissa. Myös mieliala laskee energiatason mukana. Moni vaeltaja suosii lisäenergiana ja samalla herkkuna energiapusseja, joihin laitetaan esimerkiksi pähkinöitä sekä kuivattuja hedelmiä ja marjoja. Energia- ja proteiinipatukat ovat käteviä ja helposti mukana kulkevia tasaisen verensokeritason pelastajia.

Ruokaakin tärkeämpää on riittävä nesteen turvaaminen. Suomessa luonnon vesistöissä on pääasiassa juomakelpoista vettä, mutta tarvittaessa vesi pitää puhdistaa esimerkiksi keittämällä. Merkittyjen vaellusreittien varrella on hyvin myös merkittyjä juomapaikkoja.

Tässä lehdessä Kärkkäisen tavaratalojen osastoesittelyssä keskitymme kalastukseen. Suomalaisten yhteen suosikkiharrastukseen luonnossa. Kalastus on siitä mukava harrastus, että se sopii kaikenikäisille ja kaikentasoisille kalastajille.

Upeita hetkiä Suomen kauniissa ja anneiltaan rikkaassa luonnossa. Kivoja kalajuttuja leirinuotiolla nautittavaksi!

Reetta Reinman