Venetsialaiset hehkuvat lyhdyin, kynttilöin ja led-valosarjoin elokuun viimeisenä viikonloppuna. Syksyä kohti kuitenkin mennään, ja mökin syyskunnostuksen kautta uuteen kevääseen: Kun mökin laittaa syksyllä huolellisesti talvikuntoon, pääsee keväällä heti ensihetkistä lähtien nauttimaan mökkielämästä.

Vesiputkistojen tyhjentäminen on tärkein työ, kun mökkiä laitetaan talviteloille. Pienikin määrä jäätymään pääsevää vettä voi aiheuttaa mittavat vahingot. Myös pihasaunassa tulee muistaa tyhjentää kaikki vesiastiat ja -padat. Tulisijoista niin sisällä mökillä, saunassa kuin kesäkeittiössä puhdistetaan tuhkat huolellisesti. Nuohous olisi syytä syytä tehdä kerran kolmessa vuodessa.

Puutarha ja terassit on hyvä siivota kaikista kalusteista ja grilleistä ja ylipäätään laittaa kaikki puutarha- ja terassitavara talvisäilöön. Puutarhakalusteita ei kuitenkaan ole hyvä laittaa umpisäilöön, etteivät ne ala homehtua. Ilmava, tuulettuva varasto tai puuvaja on hyvä säilytyspaikka. Puutarhakalusteet puhdistetaan ennen talvisäilöön laittoa. Ne voi myös öljytä valmiiksi kevääksi, mutta kostealla säällä puutarhakalusteita ei tulisi öljykäsitellä. Tärkeä syysrutiini monen perheen mökkitöissä on keväällä ja kesällä mökkitontilta harvennetuista puista tehtyjen sauna-, hella- ja takkapuiden pinoaminen puuliiteriin. Liiteriin pinotessa on hyvä varmistaa, että ilma kiertää puuklapien välissä.

Vene pestään, veneen moottori viedään säilöön ja vedetään pressu veneen päälle. Mikäli laiturissa on kelluvia osia, ne on syytä talveksi irrottaa ja viedä varastoon.

Mökin syyskunnostuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa puutarhatyökalujen kunto – samoin toki kotipuutarhassakin. Huoltamalla puutarhatyökalut, kuten ruohonleikkurit, trimmerit ja oksasilppurit syksyllä ne ovat keväällä heti toimintakunnossa. Samoin veneiden perämoottorit. Tärkeimmät tsekattavat ja huollettavat asiat ovat puutarhatyökalujen moottori, laakereiden ja muiden osien kuluvat kohdat sekä öljynvaihto. Puutarhatyökalut on hyvä säilyttää sateelta suojassa, joko varastossa tai katoksen alla.

Puutarhatyökalujen ja veneiden perämoottorien huolto onnistuu Kärkkäinen Koneen huollossa, joka huoltaa puutarhatyökalujen ohella kaikki pihakoneet sekä muun muassa mönkijät, mopot ja moottoripyörät. Kärkkäinen Kone pienkoneiden myynti ja varaosamyynti sekä Kärkkäinen Koneen huolto palvelevat Kärkkäisen tavarataloissa Ylivieskassa, Lahdessa, Jyväskylässä ja Oulussa.

Kärkkäinen Koneen valikoimissa on laaja-alaisesti muun muassa moottorikelkkoja sekä moottorikelkkatarvikkeita ja ajovarusteita, moottoripyöriä tarvikkeineen, ajo- ja lisävarusteineen, mönkijöitä, mopoja, sähkömopoja, veneitä, vesijettejä sekä erilaisia pienkoneita, kuten moottorisahoja ja puutarhatyökaluja. Kaikkiin myynnissä oleviin tuotteisiin on valikoimissa myös varaosat ja lisävarusteet, ja mitä ei sillä hetkellä ole, niin ne tilataan.

Onnistuneisiin venetsialaisten eli huvilakauden päättäjäisten kattaukseen löydät kaiken Kärkkäiseltä: kerta-astiat ja -aterimet, piirasvuoat, lautasliinat, pöytäliinat, kynttilät, lyhdyt ja valosarjat sekä saunaan tuoksut ja muut tunnelmantekijät. Mikäli haluat tarjota venetsialaisissa juuri savustettua savukalaa, niin kätevät ja helppokäyttöiset sähkösavustimet saat Kärkkäiseltä. Sähkösavustimessa lämpö on tasaista, ja siksi savustustulos on erinomainen. Sähkösavustin sopii ympärivuotiseen käyttöön. Se on siisti ja turvallinen myös terassilla, koska savustaminen tapahtuu ilman avotulta.

Reetta Reinman

PS. Koko perheelle maistuva menu venetsialaisiin: Savustettua lohta, keitettyjä perunoita, kermaviilikastiketta, tilliä, sitruunaa sekä raikasta salaattia; tuoreita sämpylöitä ja yrttivoita. Jälkiruoaksi mustikkapiirakkaa ja vaniljakastiketta.