Esikasvattaminen nopeuttaa kasvuun lähtöä ja mahdollistaa aikaisemman kukinnan ja sadon.

Tutustu vihannesten ja kesäkukkien siemenvalikoimaan sekä esikasvatustarvikkeisiin: Karkkainen.com

Esikasvattamisella tarkoitetaan kylvöjen aloitusta sisätiloissa ja taimettamista, ennen kuin kasvit voidaan siirtää ulos. Esikasvatetut taimet siirretään ulos tai kasvihuoneeseen, kun ulkona lämpötila pysyy yli + 15 asteen.

Esikasvatusta vaativia lajeja ovat muun muassa kasvihuonekurkut, tomaatit, paprikat, chilit, kelloköynnökset, köynnöskrassit ja samettikukat. Kaikille lajeille esikasvattamisesta on hyötyä, mutta osa tarvitsee pidemmän ajan esikasvatukseen ehtiäkseen vahvaksi taimeksi ennen ulos siirtoa. Siemenpusseista löydät lajikekohtaisesti kylvöohjeet.

Käytä mietoa ja ilmavaa kasvualustaa. Kylvövaiheessa ei vielä tarvita ravinteita, joten hyvä ja siisti vaihtoehto on myös turveseospelletit. Itämisvaiheessa on hyvä pitää kylvökset lämpimässä (+ 20 C°) ja huolehtia kosteudesta.

Kun siemenet ovat itäneet, ne olisi hyvä siirtää vähän viileämpään (+15-18 C°), jotta taimet eivät kovasti veny. Kovin nopeasti kasvavat taimen alut voivat jäädä vähän hentoisiksi, ja sitten niiden kouliminen eli taimien siirto isompiin ruukkuihin voi olla vähän vaikeampaa. Viileässä taimi kasvaa pituutta hillitymmin.

Taimet kaipaavat valoa, joten niitä on hyvä pitää ikkunalaudalla. Kasvivalot ovat hyvä apu esikasvattamiseen. Kouliminen tehdään, kun pikkutaimet ovat kunnolla taimettuneet. Tähän melko hyvä nyrkkisääntö on, että sitten kun sirkkalehtien välistä alkaa pilkottamaan ensimmäiset kasvulehdet. Kastele kylvökset hyvin edellisenä päivänä. Kosteasta kasvualustasta pikkutaimet ovat helpompi irrotella, niin että juuret eivät vahingoitu. Tässä kohtaa on myös hyvä lisätä hiukan ravinteita taimille. Kouliminen tehdään, jotta taimet saavat enemmän kasvutilaa.

Kasvava taimi tarvitsee kosteutta ja ravintoa kasvaakseen vankaksi. Taimet voidaan siirtää ulos tai kasvihuoneeseen, kun lämpötila on +15 C°. Tätä ennen on hyvä .karaista. taimia ulkoiluttamalla niitä pieniä aikoja ulkoilmassa. Näin taimet tottuvat viileämpään ilmaan ja voimakkaaseen auringonvaloon.

On myös paljon lajeja, jotka voidaan kylvää suoraan ulos perennapenkkiin tai kasvimaalle, kuten salaatit, porkkanat, punajuuret, unikot, tuoksuherneet ja auringonkukat.

Monivuotiset kasvit voidaan kaikki suorakylvää ulos, mutta lajista riippuen, esikasvattaminen vaikuttaa ensimmäisen vuoden kukintaa. Suoraa kylvetyt eivät välttämättä ehdi kukkia vielä ensimmäisenä vuotena.

Kylvötyöt voidaan aloittaa, kun maa on lämmennyt. Nopeuttaakseen kylvöille pääsyä voi suojata kasvupaikan harsolla. Harso lämmittää ja suojaa kevätauringolta.

TOMAATIT PUNASTUMAAN!

Tomaatti vaatii noin kahdeksan viikon esikasvatusajan, eli maaliskuu on hyvä hetki istuttaa siemenet purkkeihin, mikäli tomaatit on tarkoitus siirtää kasvihuoneeseen. Avomaalle istutettavat tomaatit esikylvetään vasta huhtikuussa.

1. Täytä pieni astia kylvömullalla. Kastele multa hyvin. Upota tomaatin siemenet (1–2/astia) noin 1 cm syvyyteen.

2. Peitä kylvöastiat rei'itetyllä kelmulla tms. Pidä kylvös kosteana sumuttamalla siihen päivittäin vettä.

3. Kun silmut puhkeavat, siirrä tomaatit valoisaan ja viileään paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle, mutta ei lämpimän patterin päälle.

4. Kun taimiin on ilmestynyt sirkkalehtien lisäksi muutama lehtipari, kouli ne varovasti suurempiin ruukkuihin. Istuta pitkät ja hennot taimet vartta myöten.

5. Noin kahden viikon kuluttua koulimisesta lisää kasteluveteen säännöllisesti lannoitetta.

6. Ennen siirtoa lopulliseen kasvupaikkaan, karaise taimia ulkoiluttamalla niitä parin viikon ajan noin 2 tuntia päivässä. Vältä suoraa auringonpaistetta.

7. Istuta tomaatit kasvupaikalleen, kun yölämpötila on ainakin + 8 astetta. Suojaa tarvittaessa harsolla. Ihanteellinen kasvulämpötila tomaatille on noin 18–24 astetta.

Kesäkukkien kylvöajat

Tarkista kesäkukkien esikasvatusohjeet siemenpussista. Eri kukat tarvitsevat erilaisen esikasvatusajan ja -lämpötilan.

Maaliskuussa kylvetään siemenestä esikasvatusastiaan muun muassa: koruköynnös, japaninhumala, mustasilmäsusanna, tuhkaruoho, isosamettikukka, timanttikukka, ahkeraliisa, kesäleimu, kukonharjat, lobeliat, neilikat, petuniat, salviat, sinitähtöset, leijonankita, perhoskukka ja punakosmos.

Huhtikuussa kylvetään siemenestä muun muassa: auringonkukka, silkkikukat, kääpiösamettikukka, krassit, kalebassi, tuoksuherne, kohtalonkukka, samettikukat, kesäsypressi, palsamit, koristekaalit ja -kurpitsat, jänönhäntä ja lyhtykoiso.

KYLVÄ OMA NIITTY

Siemenpaketteina saatavat erilaiset niitty- ja niittykukkaseokset ovat nyt suomalaisten suosiossa.

Kärkkäiseltä löydät oman "niittysi" silmiä sulostuttamaan sekä hyönteisten ja perhosten iloksi. Yhdestä siemenpaketista kasvaa monin eri kasvin ja kukkasin kukoistava niitty.