Jouluna on ihana herkutella, lukea hyvää kirjaa pehmoisen torkkupeiton alla sekä nauttia kynttilöiden kohottavasta tunnelmasta ja takkatulen loimusta. Suun, silmän ja sydämen nautintojen sekä suloisestivoimaannuttavanjoutenolon ohella jouluna reippaillaan. Nautitaan yhdessä koko perheen kanssa piristävästä ulkoilmaliikunnasta. Reipas kävelylenkki talvi-ilman raikkaudessa kirkastaa niin kropan kuin ajatukset.

Pulkkamäkeen pitää ilman muuta kaikkien päästä. Perinteinen pulkka pitää mäessä pintansa sukupolvesta toiseen. Pakkaslumessa peruspulkka on uusiin haastajavälineisiinsä nähden edelleen lyömätön liukuominaisuuksiltaan. Vauhti on sen hurjempi, mitä enemmän laskijoita on kyydissä.

Lumipotkulauta on nyt entistä useamman laskijan suosikki: sen päällä on kiva seistä, lumipotkulautaa on helppo ohjata ja sillä pääsee aika pitkälle. Moni vannoo perinteisen tukevarunkoisen ja jalkajarrullisen rattikelkan nimeen. Yhtä kaikki mikä menopeli, mäenlasku koko perheen voimin kruunaa joulunpyhät.

Murtomaahiihto on nyt muotia, erityisen ihastuneita hiihtäjät ovat viime talvena pinnalle nousseisiinskinsuksiin. Skin suksessa eli ns. karvapohjasuksessa suksen pito perustuu pitoalueen olaksen molemmin puolin sijoitettuihin mohair- tai nailonkarvanauhoihin. Nousukarvat on upotettu pitoalueen etuosasta syvemmälle pohjaan, joka mahdollistaa jouhevamman hiihdettävyyden liu'un aikana, mutta takaa luotettavan pidon suksella potkaistaessa. Tämä toimii kaikilla keleillä. Joten ei muuta kuin luistovoitelu ja ladulle! Kiteytettynä suksien valinnassa tärkeinä on kiinnittää huomiota niiden jäykkyyteen, soveltuvuuteen eri kelialueille, pohjamateriaaliin ja pituuteen.

Nykyään potkukelkka on kaikenikäisten kuntoiluväline sekä myös talviurheiluväline kilpa-ajossa. Luistelu on loistava talvinen liikuntamuoto. Se kehittää tasapainoa sekä vahvistaa keskivartalon ja jalkojen lihaksia. Luistelu on myös erinomainen seurustelumuoto. Luistelukentillä ovat aina Amorin nuolet lennähdelleet.

Entäpä jos tehtäisiin pyöräilylenkki? Läskipyörä ei liukastele talviteillä. Paksurenkainenfatbike-pyöräon kehitetty alun perin Alaskan lumiolosuhteisiin. Se sopiikin niin lumeen, mutaan kuin hiekkaan – ympärivuotisesti Suomeen. Leveärenkaisen ja -vanteisenfatbikenrenkaat ovat vähintään 3,7-tuumaiset.

Talviliikkuja pukeutuu kerroksittain. Kerrospukeutumisen avulla suojaudutaan parhaiten kylmältä. Tällä hetkellä suosittu materiaali alus- ja välikerroksissa on merinovilla. Merinovillan erityisominaisuutena on sen lämmönerityskyky. Merinovilla tuntuu kuivalta ja miellyttävältä myös kosteana. Lämpimällä ilmalla merinovillainen alusasu viilentää, eli merinovilla tasaa lämpötilaa molempiin suuntiin. Paljon liikkuvat kiittävät myös merinovillan antibakteerista ominaisuutta.

Reipas meno jatkuu joulun aikana sisätiloissa. Jääkiekkopeliä on pelattu suomalaissa kodeissa vuosikymmeniä. Jääkiekkopeli innostaa kaikenikäiset lätkämatsin jännittävään tiimellykseen.

Sporttista joulun aikaa!

Reetta Reinman