Terveys, kansakunnan kivijalka
Tässä kädessäsi olevassa Kärkkäisen asiakaslehdessä on runsaasti tuotetarjouksia terveydeksi, kauneudeksi ja hyvinvoinniksi. Terveyteen panostaminen kannattaa niin yksilön kuin koko kansakunnan kannalta: kansanterveydeksi ja -taloudeksi. Sekä myös globaaliksi hyvinvoinniksi. Maailman terveysjärjestö WHO:n kuusi vuotta sitten julkaistun kansantautien toimintaohjelman avulla pyritään vähentämään jäsenmaiden yleisimpien kansantautien riskejä ja parantamaan niiden hoitoa vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteet koskevat esimerkiksi alkoholia, liikuntaa, tupakointia, verenpainetta ja lihavuutta. WHO:n yhtenä tavoitteena on vähentää vuoden 2010 tasosta 25 % ennenaikaisia kuolemia sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin, diabetekseen ja kroonisiin keuhkosairauksiin. Suomessa kehitys on ollut suotuisaa, mutta tehtävää vielä on. Ennen kaikkea meidän suomalaisten tulee saada paino haltuun. Moni meistä liikkuu liian vähän. Alkoholi on kompastuskivemme.
Hiihto on mitä tehokkainta terveysliikuntaa. Hiihto ei kehitä pelkästään aerobista kestävyyskuntoa, vaan vahvistaa myös lihaksia ja kehittää liikehallintaa. Hiihtäessä kehittyvät erityisesti reisi-, vatsa- ja selkälihakset sekä käsivarren lihakset. Hiihto kuluttaa tunnissa energiaa 300-1000 kaloria. Esimerkiksi 70-kiloinen nainen kuluttaa tunnin, noin 12 kilometrin, hiihtolenkillä noin 700 kaloria ja 80-kiloinen mies noin 830 kaloria.
Lumikenkäily ja -lautailu ovat monen talviliikkujan suosikkeja. Niissä molemmissa kehittyvät voima, tasapaino, ketteryys ja koordinaatiokyky. Eikä unohdeta hyötyliikuntaa, lumitöiden tekeminen on mitä loistavin talviliikuntamuoto. Kävely on hyvä liikuntalaji, kesät talvet. Se on helppoa, halpaa ja tehokasta. Kävely kuluttaa tunnissa energiaa 200-500 kaloria, helpottaa painonhallintaa, parantaa kolesterolipitoisuuksia ja sokerinsietoa.
Paitsi keholle niin vallan erinomaista liikunta on aivoille. Liikunta voi jopa kaksinkertaistaa aivosolujen muodostumisvauhdin ja lievittää esimerkiksi stressiä ja masennusta. Liikunnan ohella aivot rakastavat hyvää ruokaa. Aivoystävällinen ravinto kuulostaa varsin samantyyppiseltä kuin terveellinen ruoka muutenkin: sopivasti hiilihydraatteja, riittävästi hyvälaatuisia rasvoja, kuitua ja proteiinia. Lisäksi on tärkeää huolehtia, että verensokeri pysyy tasaisena ja että ruoasta saa riittävästi antioksidantteja. Erityisesti kalan ja kalaöljyn EPA ja DHA -rasvahapot on tärkeitä aivoille ja solukalvojen muodostumiselle. Välipalaherkuksi voisi napostella saksanpähkinöitä. Tuo rasvainen, runsaasti alfalipoeenihappoa sisältävä herkku tekee hyvää myös sydämen terveydelle. Muutama vuosi sitten julkaistu amerikkalaistutkimus kertoo, että päivittäinen annos saksanpähkinöitä saattaa hidastaa, lykätä ja jopa estää sairastumisen Alzheimerin tautiin.
Professori Jürgen Rehmin johtaman tutkimuksen mukaan alkoholi on mukana yli 250 sairaudessa. Professori Rehm toimii mielenterveyden tutkimusinstituutin johtajana Torontossa ja epidemiologisen tutkimuksen päällikkönä Dresdenin teknisessä yliopistossa. Syy, miksi alkoholi on yhteydessä useisiin sairauksiin aina päästä varpaisiin on se, että alkoholi on myrkkyä elimistölle. Alkoholi on listattu ensimmäisen luokan karsinogeeniksi eli syöpävaaralliseksi aineeksi. Alkoholi nostaa sydän- ja aivoinfarktivaaraa, aivoverenvuotovaaraa, heikentää sydänlihasta ja nostaa verenpainetta. Alkoholi on riski myös mielen ja muistin sairauksille. Tässä muutamia esimerkkejä alkoholin terveysriskeistä.
Maistuisiko alkoholin sijaan kupillinen vihreää teetä? Okinawalaiset ovat tunnettuja hyvästä terveydestään, hoikkuudestaan ja pitkäikäisyydestään. Okinawan saarella Japanissa satavuotiaita on suhteellisesti eniten koko maailmassa, 55 satavuotiasta 100 000:ta asukasta kohti. Paitsi sydän- ja verisuonisairauksia sekä kakkostyypin diabetesta Okinawan saaren asukkailla esiintyy poikkeuksellisen vähän eturauhas- ja rintasyöpää sekä ykköstyypin diabetesta. Harvardin yliopiston tutkimusten mukaan Okinawan ruokavalio on vielä terveellisempää kuin Välimeren ruokavalio. Okinawan ruokavalion perustan muodostavat kala, soija, riisi, yrtit, vihannekset, hedelmät sekä vihreä tee. Annoskoot pidetään pieninä, ruoka nautiskellaan hitaasti.
Liiku, rakasta, naura ja nauti. Kokonaisuus ratkaisee. Terveellistä talvea.
Reetta Reinman