Nykysuomen sanakirja määrittelee kodin olevan yhden tai useamman henkilön, tavallisesti perheen vakituinen asunto kaikkine huonekaluineen ja muine tavaroineen, usein käsittäen myös siinä asuvat henkilöt. Sitähän se on, koti on kokonaisuus, jossa asukkaiden persoonallisuus ohjaa kodin ulkoista olomuotoa ja se taas persoonallisuutta. Ollaan positiivisessa kehässä. Kummatkin, ihmisten persoonallisuus ja kodin ulkoinen olomuoto, ovat jatkuvassa liikkeessä.

Viihtyisän kodin rakentaminen ei ole turhamaisuutta eikä narsistista näyttämisen halua. Se on panostusta omaan henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Siistissä ja omaa makua miellyttävässä kodissa on ilo olla, sinne pääsyä odottaa.

Kirjailija ja vahvatahtoinen yhteiskuntavaikuttaja Minna Canth (1844–1897) kuvaa kotiaan ystävälleen, näyttelijä Olga Salolle syyskuussa 1889: "Mutta huoneet ovat maalatut ja saaneet uudet seinät. Sinun pitäisi nähdä! Minun huoneessani veripunaiset kultaisilla arabeskeillä; välihuoneessa ruunihtavat ja tyttöjen kammarissa punakirjavat. Kuinka minä niistä nautin! Huonekalut olen myöskin asetellut hiukan toisin, kiiltäviä enkeleitä olen ostanut ja laitellut seinille, - niin sinun pitäisi todella tulla katsomaan! Olen niin onnellinen tästä kodistani ---" Minna Canth korostaa olevansa onnellinen kodistaan. Onnellisuus on psykologi David Myersin mukaan läpitunkeva tunne siitä, että elämä on hyvää.

Tällä kertaa Kärkkäisen asiakaslehdessä osastoesittelyssä on Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan sisustus- ja kodintekstiiliosasto. Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan sisustus- ja kodintekstiiliosastojen valikoimissa huomioidaan kaikentyyliset suomalaiset sisustajat: Asiakkaille halutaan tarjota hyviä ja monipuolisia valikoimia asiakasystävälliseen hintaan. Tavarataloissa sisustus- ja kodintekstiiliosastoilla tuotteita on noin 8900, verkkokaupassa www.karkkainen.com reilut 8 500. Sisustus- ja kodintekstiiliosastojen valikoimista noin 95 prosenttia on Kärkkäisen verkkokaupassa, ja verkkokaupan valikoimat kasvavat jatkuvasti. Kärkkäisen sisustus- ja kodintekstiiliosastojen valikoimat hellivät sisustajien ohella käsitöiden harrastajia. Käsitöiden tekeminen on nykyään hyvin suosittua. Kokosimme sinulle hyvä lukijamme myös kivoja käsityöohjeita kokeiltavaksi.

Tekstiileillä sisustaminen tarjoaa helposti ja edullisesti toteutettavan tavan uusia kodin ilmettä: uudet ikkunaverhot, uusi koristetyyny tai uusi päiväpeite piristää ja uudistaa hetkessä kodin ilmettä. Tekstiileillä sisustamiseen on meillä Suomessa vahvat perinteet: ryijyt, liinat, koristetyynyt, kirjontatyöt, keittiön käspaikat ja upeat räsymatot. Räsymatot elävät nyt uutta, värikylläistä tulemistaan. Se on hieno osoitus, miten perinne elää ja muotoutuu.

Syksyinen keittiö täyttyy houkuttelevistasäilöämisentuoksuista. Liedellä hiljalleen makeaksi hautuva omenahillo sekä vesikattilassa suolasieniksi porisevat rouskut hurmaavat kodikkaalla tuoksullaan – ja kuljettavat samalla suomalaisen arjen historiaa.

Syksyllä moni aloittaa rennosti otetun kesän jälkeen kuntoilun. Koti on hyvä paikka myös kuntoilla. Kotikuntoiluvälineitä on saatavissa nykyään monenlaisia, samoin erilaisia nettipohjaisia liikuntaohjelmia jadvd-jumppia. Laiskan kuntolenkille ehtii aina. Sää ei ole este. Kivat sisäliikuntavaatteet ylle, jumppamatto lattialle ja siihen selälleen, jalat kohti kattoa ja ojentelua polvet 90 asteen kulmaan ja takaisin ylös. Syke nousee ja tulee muuten hiki!

Syysiltoina on suloista sytyttää takkaan tuli, lisätä tunnelmaa kynttilöin ja lyhdyin, käpertyä lukupeiton alle nojatuoliin hyvän kirjan kanssa tai koota perhe ja ystävät yhteen aivonystyröitä jumppaavien lautapelien ääreen.

Syksyinen koti on rentoutumisen, nautinnon ja mukavan tekemisen keidas. Syystunnelmia!

Reetta Reinman