Näin valitset sopivat naisten ulkoilukengät
Suomalaisten naisten ulkoilukenkien on harppailtava läpi monenlaisen maaston, kahlattava räntäsateessa, selvittävä kosteudessa, kuumuudessa, metsässä ja kaupungissa. Siksipä ei ole ihan sama, millaiset jalkineet jalkaasi pujotat.
Yllättävän monet naiset talsivat liian pienissä, kapeissa tai muuten epäsopivissa ulkoilukengissä. Ehkä nuoruudessa hyväksi havaittu kengän koko on pysynyt sitkeästi mukana, vaikka naisen jalka muuttuu iän, painon ja raskausaikojen myötä. Liian pieni jalkine aiheuttaa kipua, hankaumia, lihasepätasapainoa ja rasitusvammoja.
Lue tästä vinkit oikeanlaisten ulkoilukenkien valintaan:
Ulkoilukenkien oikea koko
Kengän pituuden lisäksi jalkineen valintaan vaikuttaa lestin leveys. Kotimaisuus on tässä valttia – usein kotimaiset kengät ovat lestiltään hyvät suomalaiseen, leveään jalkapohjaan. Liian kapea kenkä puristaa varpaita ja jalkapöytää. Jos saat herkästi vaivasenluun, kapeakärkiset kengät kannattaa unohtaa kokonaan, varsinkin pitempiaikaisesta käytöstä.
Kenkiin tulisi jäädä varpaiden kohdalla noin sentti ”ilmaa”. On vanhanaikaista ajatella, että naisen jalan tulisi olla pieni ja siro. Naisten kokonaispituus on kasvanut vuosikymmenien aikana ja sitä myöten myös kengän koko. Emmehän oleta kaiken muunkaan pysyvän samanlaisena kuin 50-luvulla!
Testaa jalkaan seisten iltapäivällä!
Kengän pitäisi pysyä jalassa pinnistelemättä ilman, että sinun täytyy pidellä jalkaa varpaillasi. Hyvissä ulkoilukengissä on tätä varten solki, nauha tai tarrat. Jalka turpoaa päivän aikana, joten säädettävyydellä voi pelata paljonkin. Kiinnittämisen jälkeen jalan tulisi istua tukevasti jalkineessa, mutta se ei kuitenkaan saisi mistään kohtaa puristaa.
Kenkiä tulisikin testailla mielummin iltapäivällä kun jalka on hieman turvonnut liikkuessa. Kenkää ei myöskään pitäisi sovittaa vain istuma-asennossa. Seisten jalka saa hieman pituutta ja oikea koko on helpompi havainnoida.
Kiertojäykkyyttä ja iskunvaimennusta
Ota kenkä käteen ja väännä kuin tiskirättiä. Hyvä ulkoilukenkä ei ole sementtiin valettu, joten se joustaa hieman, mutta ei anna kovin paljoa periksi. Mikäli kenkä taipuu vääntösi mukana mutkalle, on se aivan liian löysä.
Ohutpohjaisissa kengissä on vajaa iskunvaimennus, joten ne eivät suojaa jalkaa kovilta täräyksiltä, kuten reippailta askelilta asvalttia vasten. Täräys tuntuu pitemmän päälle ikävältä paitsi jalkapohjissa, myös polvissa, jotka kärsivät liian vähäisestä vaimennuksista.
Korkokengät, crocsit ja ballerinat eivät ole ulkoilukenkiä
Ulkoilukengissä ei missään nimessä tulisi olla senttiä enempää korkoa, muuten jalan lisäksi kärsii myös selkä ja lantio. Juhliin korkokengät voi kuitenkin huoleti pukea, sillä käytämme juhlakenkiä vain lyhyen aikaa.
Suomalaiset rakastavat crocseja, noita sympaattisia muovikenkiä kopioineen. Crocsit eivät kuitenkaan ole mitkään kävelykengät, joten ulkoilukenkinä ne ovat pannassa muualla kuin kesämökin huussireissuilla.
Ballerinat ovat matalat, kauniit, klassiset ja sirot, eli ihan täydelliset kengät mihin vain! Paitsi ulkoilukengiksi. Ballerinat ovat löysät, vailla iskunvaimennusta ja kiinnitystä. Säästä ballerinatkin siis vain juhlahetkiin.
Parhaat kengät ovat mukavat heti ensi hetkestä lähtien. Älä odota että jalka ”tottuu”. Kenkien tulisi istua kuin valetut ensimmäisellä testauksella. Naisten kengät tilaat helpoiten netistä, Kärkkäisen verkkokaupasta. Kurkkaa ulkoilukengät-osastomme ja ihastu laajaan valikoimaamme!