Kakkostyypin diabeteksen ohella myös sen riskitekijöistä on tullut uusia, suomalaisten kansansairauksia. Joka toinen keski-ikäinen suomalainen sairastaa metabolista oireyhtymää tai sen esiastetta. Uniapnea on 150 000 suomalaisella, joka kolmella neljästä kakkostyypin diabeetikosta on uniapnea. Metabolisen oireyhtymän näkyvä merkki on vyötärölihavuus, näkymättömiä ovat korkea verenpaine, korkea verensokeri ja koholla olevat veren rasva-arvot. Vyötärörasva, tulehtunut sisäelinrasva, heijastuu tulehduksena kaikkialle elimistöön.

Kakkostyypin diabetes lisää riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin, lisäksi se aiheuttaa oheissairauksina muun muassa harmaakaihia sekä silmänpohjan ja ääreishermoston vaurioita. Näissä kaikissa elimistössä vallitsee matala-asteinen tulehdus. Matala-asteisessa tulehduksessa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan. Tämä johtaa kudoksen tuhoutumiseen ja tulehdusmerkkiaineiden tuotannon kasvuun. Kohonnut herkkä CRP kertoo, että elimistössä on tulehdus. Se mitataan laboratoriokokein. Herkän CRP:n tavoitearvona pidetään alle 1 mg/l. Ikä on yksi matala-asteisen tulehduksen riskitekijä. Iälle emme voi mitään. Muille riskitekijöille sen sijaan voimme. Näitä ovat esimerkiksi ylipaino, erityisesti keskivartaloon kertyvä, sisäelinten ympärillä oleva viskeraalinen rasva, ruokavaliossa suuri nopeiden hiilihydraattien, erityisesti valkoisen sokerin määrä, päihteet, liikkumattomuus ja liian vähäinen uni.

Kotimaiset marjat, etenkin mustikka, ovat tehokkaita verensokerin tasaisena pitäjiä. Mustikan tehoa metabolisen oireyhtymän ennaltaehkäisijänä ja hoitajana tukevat myös tieteelliset tutkimukset. Tuorein on brittiläisen East Anglian yliopiston tekemä tutkimus, joka korostaa, että päivittäinen mustikoiden syöminen vähentää metabolisen oireyhtymän terveyshaittoja, erityisesti parantaa verisuonten toimintaa. Tutkijat kiteyttivät, että sydän- ja verisuoniterveyden parantamiseen riittää, kun syö kahvimukillisen mustikoita päivässä. Dosentti Riitta Törrösen suomalainen tutkimus vuodelta 2017 osoittaa mustikoiden lieventävän matala-asteista tulehdusta. Mustikan terveysvaikutusten uskotaan perustuvan flavonoideista antosyaaneihin, jotka antavat marjoille, hedelmille ja kukille sinisen, violetin tai punaisen värin. Mustikassa on myös runsaasti kuituja sekä C- ja E-vitamiineja.

Kaiken kaikkiaan Suomessa kasvaa yli 30 syötävää marjalajia. Kaikki marjat sisältävät paljon luonnon omia terveys- ja suoja-aineita: vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja fenoleja eli antioksidantteja. Marjojen antioksidantit toimivat elimistön antioksidanttipuolustuksessa eli estävät muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia, soluvaurioita, syöpää, painonnousua, diabetesta, allergioita, astmaa ja hengitystietauteja.

Itse marjat metsästä poimien saa oivallista hyötyliikuntaa. Suomen metsissä kypsyy 500–100 miljoonaa marjakiloa. Näistä ainoastaan 40–45 miljoonaa kiloa kerätään talteen. Parannetaan tapamme. Mennään marjametsään.

Kärkkäiseltä löydät välineet marjastamiseen sekä kaiken marjojen säilöntään ja jalostamiseen sekä suloiset tarrat marjajalosteiden nimikoimiseen.Blenderissäpyörähtää marjoista maukkaatsmoothiet. Piirasvuoassa paistuu mehevä herkku. Mehumaija höyryttää marjoista perinteisen juoman, joka nykyään yleensäpakastepullotetaan, ja näin ei tarvitse lisätä mehuun sokeria.

Ennen marjakauden alkua pakastimet on hyvä siivota ja sulattaa. Olisiko aika uusia kylmälaitteet energiatehokkaampiin? Kärkkäiseltä löytyy. Pakastimen putsaamisesta saa terveysteon – ennen uutta puolukkakautta syödään viimevuotiset pois. Puolukan terveyshyödyistä on paljon tutkimusnäyttöä; puolukka estänee tulehduksia, sydän- ja verisuonitauteja sekä allergioita ja jopa syöpää. Virtsatietulehdusten torjunnassa puolukka on vanhan kansan rohto. Hapokas puolukka näyttää uuden tutkimustiedon valossa myös ehkäisevän bakteerien kiinnittymistä suun limakalvoihin.

Kansanterveydellistä metsämarjakesää!

ReettaReinman

PS. Tykkäätkö ajaa kuntopyörällä? Nosta näin kesällä kuntopyörä ulos, niin saat samalla kuntopyörää polkiessasi nauttia ulkoilmasta.