Kärkkäinen on maankuulu legendaarisista Sikapäivistä, jotka järjestetään kahdesti vuodessa: syksyisin ja keväisin. Syksyn kaksiviikkoiset Sikapäivät ovat nyt. 1990-luvun alussa ideoitujen Kärkkäisen Sikapäivien alkuperäinen tarkoitus oli saada varastossa oleva tavara kaupaksi. Päällimmäinen tarkoitus ei ollut rahan tahkoaminen, joten hinnat laskettiin kerralla sikahalvoiksi. Sikapäivien perusajatuksena oli ja on edelleen, että kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta löytyy tarjouksia. Poskettomat hinnat ja reilu meininki huomattiin. Sikapäivät keräsivät kerta kerralta suuremman asiakasryntäyksen.

Ennenkuulumaton idea oli tarjota Sikapäivillä ruokaa, ei kahvia tai makkaraa, vaan kunnollinen lämmin ruoka asiakkaille ilman maksua. Se oli kinkkukiusausta. Nykyään Sikapäivillä on runsaasti mukavia maistiaisia. Kärkkäisen tavaratalojen yhteydessä olevat ravintolat ja kahvilat pursuavat Sikapäiväviikoilla edullisia tarjouksia. Kuten olivat alussa, niin edelleenkin Kärkkäisen Sikapäivät ovat edullisten ostoslöytöjen tekemisen riemun lisäksi merkittäviä kohtauspaikkoja. Sikapäiville tullaan pitkältä.

Jokaiselle Sikapäivälle on jokaisessa Kärkkäisen tavaratalossa päiväkohtaista piristystä sekä myös seutukohtaista omaleimaisuutta. Tunnetut brändit ja merkkituotteet ovat niin ikään laajasti ja edullisesti edustettuina. Kärkkäisten Sikapäivien teemaan kuuluvat myös tuoteuutuudet, jotka on hankittu edullisesti myytäväksi ainoastaan Sikapäiville.

Asiakasystävällisen hintatason, valikoimien runsauden ja hyvän palvelun lisäksi panostamme Kärkkäisellä ostamisen helppouteen ja miellyttävyyteen. Yksi merkittävä asia siinä on tavaratalojen toimiva valaistus. Kärkkäinen Oy:n valaistuksen uusiminen aloitettiin Ylivieskan tavaratalon valaistusprojektilla kevättalvella 2015. Greenled Oy vaihtoi Ylivieskan tavaratalossa led-valaistusratkaisun vanhojen valaisimien tilalle. Sittemmin myös Kärkkäisen muiden tavaratalojen valaistus on uusittu Greenledin led-valaistusratkaisuksi.

Tavoitteet Kärkkäisen valaistusprojektissa olivat liiketaloudelliset eli kilpailukykyä lisäävät, energiakustannuksia säästävät ja kaupallista näyttävyyttä tehostavat. Kaiken perustana kuitenkin oli, että valaistusjärjestelmän ansiosta asiakkaiden on entistä helpompi asioida Kärkkäisen tavarataloissa: että myytävät tuotteet tulevat näyttävästi esille, ne on helppo löytää ja asioiminen tavarataloissa on miellyttävää. Toimiva valaistus, jossa sekä valon määrä että laatu ovat oikeantyyppiset, on myös merkittävä työhyvinvoinnillinen tekijä. Toimiva valaistus lisää viihtyvyyttä.

Yksi Kärkkäisen valaistusprojektin tavoite oli valaisimien himmennysmahdollisuus vallitsevan valoisuuden mukaan kellon- ja vuodenajasta riippuen. Kun ulkona on hämärää, valaisimia himmennetään hieman. Vastaavasti kirkkaalla säällä valaistus ohjataan kirkkaammaksi. Valaistuksen säätöjärjestelmän avulla Kärkkäisen tavarataloissa sisääntulon ja myös osastojen valaistus pystytään mukauttamaan ulkona olevan valon määrän kanssa; silmä ehtii tottua ulko- ja sisätilojen valaistuseroon. Tämä tapahtuu hyvin pienillä elementeillä. Silmän pupilli ei siihen reagoi, eikä ihminen huomaa valon muutosta muutoin kuin miellyttävänä siirtymänä. Kärkkäisen valaistuksenohjausjärjestelmässä on myös sensorit, joiden mittaaman datan avulla valon määrä voidaan sopeuttaa kunkin tavaratalon osastojen valontarpeen mukaan; sen mukaisesti, miten osastolla on liikettä. Tämä on paitsi kustannustehokasta, myös ekologista.

Tervetuloa Kärkkäiselle tekemään ostoksia miellyttävässä ympäristössä.

Reetta Reinman

PS. Paistetaan Sikapäivien kunniaksi kinkkukiusausta. Siihen tarvitset:

1 iso pussi tai 2 pienempää pussia peruna-sipulisekoitusta (pakaste)

1 sipuli pieninä kuutioina ja nopeasti kuullotettuna

puolisen teelusikallista suolaa

mustapippurirouhetta maun mukaan

persiljaa hakkeluksena

150 g ylikypsää savukinkkua suikaleina

puoli litraa kuohukermaa

korppujauhoja ja voilastuja pinnalle

Sekoita uunivuoassa peruna-sipulisekoitus, kuullotettu sipuli ja mausteet sekä persiljahakkelus. Sekoita joukkoon kinkku. Kaada päälle kuohukerma. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja vuole muutama voilastu. Kypsennä uunissa parissa sadassa tunnin verran. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa.

Tarjoa kinkkukiusaus raikkaan salaatin kanssa.