Kesämökin syyskunnostuksen kautta kuljetaan uuteen kevääseen: Kun mökin laittaa syksyllä huolellisesti talvikuntoon, pääsee keväällä heti ensihetkistä lähtien nauttimaan mökkielämästä. Vesiputkistojen tyhjentäminen on tärkein työ, kun mökkiä laitetaan talviteloille. Pienikin määrä jäätymään pääsevää vettä voi aiheuttaa mittavat vahingot. Myös pihasaunassa tulee muistaa tyhjentää kaikki vesiastiat ja -padat. Tulisijoista niin sisällä mökillä, saunassa kuin kesäkeittiössä puhdistetaan tuhkat huolellisesti. Nuohous olisi syytä syytä tehdä kerran kolmessa vuodessa. Tsekkaa myös ulkokaton kunto.

Säädä mökin lämpötila haluamaasi peruslämpöön. Tarkista lämmityslaitteiden kunto, ja puhdista lämmityslaitteet pölystä ja liasta, jotta poissa ollessa ei aiheudu ongelmia. Usein mökillä käytössä oleva ilmalämpöpumppu täytyy myös puhdistaa ja suodattimet vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaan. Irrota sähkölaitteet pistorasiasta ja katkaise sähköt, jos mökin järjestelmät eivät tarvitse sähköä talven aikana. Tai vastaavasti, varmista, että päälle jäävät laitteet ovat toimintakunnossa. Hyvin siivottuun ja tuuletettuun mökkiin jää ihana tuoksu. Syyskauden siivouksiin Kärkkäiselle on tullut ihania, uusia siivousaineita ja -tarvikkeita.

Talon läheltä on hyvä poistaa kaikki ylimääräinen tavara, näin ylimääräinen kosteus ja lumikuorma ei pääse pesiytymään perustusten lähelle. Tarkista ja puhdista rännit, ja varmista, että vesi ohjautuu pois talosta. Varmista myös, että katot ja mahdolliset muut suojapeitesuojaukset kestävät lumikuormaa.

Puutarha ja terassit on hyvä siivota kalusteista ja grilleistä ja ylipäätään laittaa kaikki puutarha- ja terassitavara talvisäilöön. Puutarhakalusteita ei kuitenkaan ole hyvä laittaa umpisäilöön, etteivät ne ala homehtua. Ilmava, tuulettuva varasto tai puuvaja on hyvä säilytyspaikka. Puutarhakalusteet puhdistetaan ennen talvisäilöön laittoa. Ne voi myös öljytä valmiiksi kevääksi, mutta kostealla säällä puutarhakalusteita ei tulisi öljykäsitellä. Tyhjennä ulkona olevat vesiastiat ja kukkaruukut, jäätyessään astiat usein halkeavat. Haravointitalkoot on kiva tapa päättää kesämökkikausi yhdessä perheen ja mökkinaapurien kanssa. Mukava syysrutiini monen perheen mökkitöissä on keväällä ja kesällä mökkitontilta harvennetuista puista tehtyjen sauna-, hella- ja takkapuiden pinoaminen puuliiteriin. Liiteriin pinotessa on hyvä varmistaa, että ilma kiertää puuklapien välissä.

Vene pestään, veneen moottori viedään säilöön ja vedetään pressu veneen päälle. Älä unohda poistaa vesiä veneen moottorista. Mikäli laiturissa on kelluvia osia, ne on syytä talveksi irrottaa ja viedä varastoon, etteivät jäät vie niitä.

Mökin syyskunnostuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa puutarhatyökalujen kunto – samoin toki kotipuutarhassakin. Huoltamalla puutarhatyökalut, kuten ruohonleikkurit, trimmerit ja oksasilppurit syksyllä ne ovat keväällä heti toimintakunnossa. Samoin veneiden perämoottorit. Tärkeimmät tsekattavat ja huollettavat asiat ovat puutarhatyökalujen moottori, laakereiden ja muiden osien kuluvat kohdat sekä öljynvaihto. Puutarhatyökalut on hyvä säilyttää sateelta suojassa, joko varastossa tai katoksen alla, ainakin pressulla peitettynä.

Puutarhatyökalujen ja veneiden perämoottorien huolto onnistuu Kärkkäinen Koneen huollossa, joka huoltaa puutarhatyökalujen ja veneiden ohella kaikki pihakoneet sekä muun muassa mönkijät, mopot ja moottoripyörät. Kärkkäinen Kone pienkoneiden myynti ja varaosamyynti sekä Kärkkäinen Koneen huolto palvelevat Kärkkäisen tavarataloissa Ylivieskassa, Lahdessa, Jyväskylässä ja Oulussa.

Ennen tyydyttiin perinteiseen murtohälyttimeen, mutta nykyään valvontajärjestelmään on mahdollisuus liittää myös muun muassa lämpötilan seuranta, palo- ja vuotoilmoitinjärjestelmä sekä nettikamera, joka tarkastelee liikkeitä mökkipihalla ja myös lumen määrää. Erityisesti lämpötilan valvonta on kesämökillä tärkeää, sillä talviolosuhteissa lämmön tipahtaminen voi jäädyttää vesiputket. Valvontajärjestelmän voi säätää hälyttämään lämpötilan muutosten lisäksi myös vesivahingosta. Valvontaratkaisut kesämökillesi saat nekin Kärkkäiseltä, tutustuKarkkainen.com

Reetta Reinman

PS. Varmistetaan sipulikukilla kevääksi värikäs mökkipuutarha. Paras istutusajankohta on yleensä lokakuussa, kun maan lämpötila on laskenut alle kymmeneen asteeseen, mutta maa on vielä sula.