Ratsastus on luonnonläheinen ja monipuolinen urheilumuoto. Se kasvattaa kuntoa sekä kehittää koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Sitä voi harrastaa niin maalla kuin kaupungissa ratsastushallien suojassa tai ulkona luonnossa. Hyvät ratsastustarvikkeet lisäävät liikkumismukavuutta ratsastusurheilussa. 

Ratsastajan perusvarusteet

Ratsastusta voi harrastaa monin tavoin. Hevosen kanssa voi liikkua ihan vain kuntoilun ilosta tai huippu-urheilla tavoitteellisesti. Jotta ratsastus olisi mahdollisimman mielekästä, kannattaa itselleen hankkia kunnolliset ratsastustarvikkeet

Ratsastajan tarvitsemia perusvarusteita ovat kypärä, ratsastushousut, ratsastussaappaat ja ratsastushanskat. Muita ratsastajan varusteita ovat muun muassa kannukset ja raipat. Hevosen perusvarusteisiin puolestaan kuuluvat suitset ja satula. Muita ratsastustarvikkeita ovat muun muassa satulahuovat, erilaiset apuohjat ja muut suitsitarvikkeet, suojat, pehmusteet, romaanit ja heijastintuotteet.

Suitsia ja satuloita on olemassa hyvin monen mallisia ja eri kokoisia. Suitsissa olennaisia osia ovat muun muassa kuolaimet ja ohjat. Ohjien kautta ratsastajan on tarkoitus saada hyvä tuntuma hevosen suuhun. Satulan tehtävänä on yhdistää hevonen ja ratsastaja toisiinsa mahdollisimman saumatttomasti. 

Satulassa istuinosan lisäksi oleellisia ovat muun muassa erilaiset satulavyöt, jalustimet ja hihnat. Hyväkään satula ei toimi kunnolla, jos siihen on liitetty vääränlainen satulahuopa tai -vyö. Siksi ratsastusvarusteiden hankinnassa kannattaa käyttää harkintaa ja kysyä neuvoa tarvittaessa.

Oppimisen myötä uusia oivalluksia

Ratsastus on haastava taitolaji, jossa riittää aina uutta oivallettavaa. Alkeiskursseilla opetellaan perusasioita kuten istuntaa, pysähdyksiä, kääntämistä ja eri askellajeja. Kun taidot kasvavat, siirrytään opettelemaan haastavampia kouluratsastusliikkeitä sekä este- ja maastoratsastusta. Kehittymisessä suuri merkitys on omilla tuntemuksilla: oppiminen tapahtuu vain itsetutkistelun, rentouden ja toistojen kautta. 

Hevosen kanssa harrastamisen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Ratsastuksen ohella hevosia voi vaikka vain hoitaa ja harjata, tai kouluttaa niitä toimimaan maasta käsin. Kun hevosta halutaan juoksuttaa maasta käsin, silloin hevoselle tarvitaan juoksutustarvikkeet. Hevosen hoidossa käytettäviä perustarvikkeita ovat puolestaan esimerkiksi harjat, kaviokoukut, riimut ja riimunnarut. 

Yhteistyötä ja luonnonläheisyyttä

Hevosen kanssa toimiessaan ihminen rakentaa myös yhteyttä luontoon. Hevoset ja ratsastus antaa ihmiselle läheisyyttä, hyviä muistoja ja opettaa vastuuntuntoa. Myönteiset kokemukset luonnosta ovat keino, joka saa ihmisen toimimaan vastuullisesti ympäristöä kohtaan. 

Koska hevosen kanssa ollaan useimmiten luonnossa, sen kanssa toimitaan vaihtelevissa sääoloissa. Muuttuvien säätilojen takia hevosella tulisi olla varusteissa erilaiset loimet, kuten sisäloimet ja ulkoloimet. Myös kärpäs- ja korvahuput kuuluvat hevosen varusteisiin. Ruokinnassa tarvittavia tarvikkeita ovat heinäverkot, ämpärit ja ruokakupit.

Erilaiset hevosen hoitovälineet löydät helposti Kärkkäisen verkkokaupasta. Kattavat ratsastustarvikkeemme sisältävät myös muut tallitarvikkeet sekä hevosten rehut, lisäravinteet ja tuotteet hyönteistorjuntaan. Tervetuloa tutustumaan!