Hiihtäminen on erinomainen harrastus niin lapselle kuin aikuiselle. Mukavan hiihtokokemuksen saavuttaa etenkin silloin, kun välineet ovat kunnossa, sukset luistavat hyvin eikä hiihtäjän varpaita palele. Suomen talven vaihtelevat sääolosuhteet lauhasta ilmasta kipakoihin pakkasiin aiheuttaa myös hiihtomonoille omat vaatimuksensa.

Hyvä mono hiihtäjälle on kooltaan sopiva, hyvin muotoiltu sekä erilaisten sääolosuhteiden kestävä. Monojen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota käyttötarkoitukseen sekä monojen eri ominaisuuksiin. Aktiivisen harrastajan ja kilpahiihtäjän kannattaa valita mahdollisimman monipuoliset ja tukevat monot, kun taas silloin tällöin hiihtelijä pärjää hiukan vaatimattomimmillakin monoilla.

Valitse monot oikein

Hyvät monot vaikuttavat suurelta osin mukavan hiihtokokemuksen saavuttamiseksi. Hiihtomonoja valittaessa pitää tarkistaa suksien sidetyyppi, jotta mono on sopiva siteisiin. Valittavana on SNS-, NNN- sekä Prolinksiteisiin sopivat monot. Suksen sidetyyppi löytyy merkittynä niin siteestä kuin monon pohjasta.

Hiihtomono kannattaa valita kokoa reilummaksi, mitä esimerkiksi juoksukenkä on, sillä usein monon kanssa käytetään vahvempaa talvisukkaa. Liian pienet monot ovat epämukavat ja paleltumia tulee helpommin.

Monot kannattaa valita oman hiihtotyylin mukaan. Aloittelevan hiihtäjän kannattaa valita esimerkiksi vankat Salomonin perinteisen monot. Monon tulisi antaa tukea niin nilkalle kuin kantapäällekin sekä sen tulisi olla riittävän paksu, että kylmyys ei pääse varpaisiin. Kokeneempi hiihtäjä pärjää ohuemmalla, mutta jäykemmällä kantapäällä varustetuilla monoilla, sillä kovemman hiihtäjän voimansiirto on tehokkaampaa aloittelijaan verrattuna.

Luistelutyylin monot ovat nilkasta tukevammat sekä korkeammat, mitä perinteisen monot. Korkea ja jäykistetty nilkkaosa vähentää luisteluhiihdon nilkkoihin tulevaa kovaa kuormitusta. Lisäksi luisteluhiihtoon tarkoitetuissa monoissa on jäykkä pohja, jonka ansiosta koko monon pohjalla saa iskettyä voimaa sivuttaisiin potkuihin.

SNS vai NNN?

Suksien sidetyyppi määrittelee monojen tyypin. SNS-siteet ovat Salomonin perus siteet, joihin sopivat Salomon- ja Atomic-monot. SNS-monoja valmistetaan niin perinteiseen hiihtoon kuin myös luisteluhiihtoon. Luistelumonot ovat varustettu kahdella kiinnikkeellä, joihin siteet tarttuvat kiinni. Näin ollen ne antavat parhaan vääntöjäykkyyden sivulle potkaistaessa.

Norjalaisen Rottefellan sidejärjestelmää käyttävät useat valmistajat. Rottefella valmistaa NNN-siteisiinsä sopivia monojen pohjia, joita käyttävät muun muassa Rossignol, Madshus, Alpina, Fischer sekä Peltonen omissa monoissaan.

Uusimpana sidetyyppinä on Salomonin Prolink-järjestelmä, jolla voidaan käyttää NNN sekä Prolink -siteitä. Näin ollen Prolink-siteisiin voi laittaa NNN-tyyppiset monot.

Lasten monot tuovat mukavuutta sekä tukea

Lapsille tarkoitetut monot ovat lämpimiä, hyvin tuettuja sekä helppokäyttöisiä. Useat lasten monot ovat suunniteltuja niin, että lapsi pystyy samoilla monoilla harjoittelemaan sekä perinteistä maastohiihtoa sekä luistelutyylin hiihtämistä.

Lapselle kannattaa valita mahdollisimman sopivan kokoinen mono. Liian suuri mono aiheuttaa sen, että hiihtäessä monon kärkiosa on tyhjänä, joten lapsen jalka ei ole luonnollisessa asennossa monon sisällä, vaan hiihtäminen saattaa aiheuttaa kipuja jalkapohjassa.

Monot voi helposti tilata netistä edullisesti ja vaivattomasti. Kärkkäisen verkkokaupan monot ovat todella kattava valikoima niin edullisia kuin kalliimpiakin merkkejä ja malleja.