Jos keittiö on kodin sydän, ovat uuni ja liesi varmasti tuon sydämen syke. Uunin ja lieden valintaan vaikuttaa paitsi ulkonäkö ja hinta, myös laitteiden ominaisuudet sekä käytettävissä oleva tila.

Millainen uuni kotiin sopii?

Uunia ja liesiä myydään tavallisesti 60 cm leveänä, mutta myös kapeaan koloon sopivina, 50 cm leveinä. Tätä suuremmat uunit ovat usein kovaan kulutukseen tai ammattikäyttöön suunniteltuja sähkö- tai kaasu-uuneja.

Liettä ei ole kalusteisiin sijoitettavissa kodinkoneissa pakko asentaa suoraan uunin päälle, vaan erillisuuni voidaan esimerkiksi nostaa ergonomisemmalle tasolle ja liesi taas muiden kalusteiden yhteyteen, kuten omaan saarekkeeseen. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin uhrata muutama ajatus keittiösuunnittelulle, jotta liesituulettimen paikka osataan arvioida oikein.

Uuteen uuniin saa upotettua halutessaan tuhansia euroja. Jos katsot sen mielekkääksi investoinniksi niin mikä ettei, mutta edullisen, toimivan pelin saa myös selvästi huokeampaan hintaan. Perinteiset lattialiedet irtoavat alennuksesta tai tarjouksesta usein jopa alle kolmella sadalla eurolla. Varustetason lisäksi uunin hintaan nostaa sen ulkonäkö, mahdollinen integroitavuus sekä erillisenä myytävä liesitaso. 

Sähköä, kiertoilmaa vai mikroaaltoja?

Perinteinen sähköuuni on hyvä ja turvallinen tapa valmistaa uuniruokaa. Tasalämpöisessä sähköuunissa lämpö jakautuu ylä- ja alalämpöön. Sähköuuni on helppokäyttöinen, mutta se vie tarpeettomasti energiaa, eikä lämpö jakaudu paistaessa tasaisesti.

Kiertoilmauuni on uusien uunien yleisin malli. Kiertoilmauunissa lämmin ilma pyörii tasaisesti koko uunin läpi, eikä erillisiä esilämmityksiä tarvita. Kiertoilmauuni paistaa ruoan nopeammin ja alhaisemmalla lämpötilalla kuin tavallinen sähköuuni. Tämä on syytä huomioida leivontaohjeita seuratessa.

Pienikokoinen mikroaaltouuni on monen perheen arkiaterian pelastus. Se sulattaa pakasteet ja lämmittää edellisen päivän tähteet. Mikroaaltouuni ei kuitenkaan sovellu kodin ainoaksi uuniksi, sillä paisto-ominaisuuksia sillä ei juurikaan ole. 

Induktioliesi, kaasuliesi vai keraaminen?

Perinteiset valurautakeittotasot ovat tyypillisin liesimalli. Levyt kuumenevat niiden alla olevien lämpövastusten avulla. Valurautalevyt ovat hinnaltaan edullisia, ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia keittoastioita. Ne eivät kuitenkaan ole energiatehokkaita, eivätkä lämpene kovin nopeasti.

Keraaminen liesi toimii samalla tavalla kuin valuarautakeittolevy, paitsi että valurautaiset keittolevyt on korvattu lasin alla kuumenevilla kohdilla. Keraamisen lieden pyyhkiminen on helppoa, ja taso kuumenee nopeammin kuin valurautalevyt. Hinnaltaan keraamiset iedet ovat suhteellisen edullisia. Niitä on saatavilla uuniyhdistelmissä, sekä erillisinä keittotasoina.

Induktioliedet ovat ulkonäöltä keraamisten liesien kaltaisia, mutta niiden toimintaperiaate on täysin erilainen. Lämpeneminen perustuu magneettiseen reaktioon. Lieden pinnan alla olevan käämin avulla liesitason ja keittoastian välille syntyy magneettikenttä, joka kuumentaa astian. Näin vain keittoastian kokoinen alua lämpenee. Virta katkeaa heti kun astia nostetaan syrjään liedeltä. Induktioliesi on turvallinen ja energiatehokas. Induktioliedellä voi keittää vain magneettisilla, ei tavallisilla alumiiniastioilla. Oman astian induktiokelpoisuuden voi testata magneetin avulla. 

Kaasuliettä suosivat varsinkin ammattikokit. Kaasuliedessä ruoka kypsyy lieden päälle syttyvän liekin avulla. Kaasuliesi tarvitsee toimiakseen kaasupullon, mikäli asunto ei ole kytkettynä maakaasuverkkoon. Kaasuliesi ai tarvitse sähköä, mutta uusi kaasupullo on on muistettava hankkia tarpeeksi ajoissa ennen edellisen loppumista. Kaasulieden käyttö vaatii hieman opettelua, mutta monelle ruokaharrastajalle se on ainoa oikea tapa kokata.

Liesitasot ja uunit löydät parhaiten Kärkkäisen verkkokaupan kautta! Meiltä myös liesi- ja uunitarvikkeet taatusti kilpailukykyiseen hintaan, ympäri vuorokauden.