Jos olet kesän asunut miltei täysin ulkona. Kokannut ja oleskellut pihalla. Laittanut kukkapenkkejä ja leikannut nurmikkoa. Nyt voisi olla aika suunnata katse sisälle. Kaipaako olohuoneen matto päivitystä? Uusi matto voisi piristää keittiön ilmettä. Ennen kuin syksy painaa päälle on mukava saada sisätiloihinkin jotain, mikä ilahduttaa.

Miltä koti näyttäisi ilman ainuttakaan mattoa? Entä miltä sen lattioilla tuntuisi kävellä? Mille tuntuisi kylpyhuoneen kova laattalattia ilman suihkumattoa? Oletko tullut ajatelleeksi, miten suuri merkitys matoilla on viihtyvyyteen? Ja miten suuresti ne vaikuttavat koko kodin tunnelmaan? Hyvä matto kestää käytössä vuosia ja sen kuosiin ei silmäkään kyllästy.

Olemme koonneet viisi toimivaa vinkkiä mukaasi mattokaupoille. Toivottavasti ne auttavat sinua löytämään kotiisi parhaat matot ja kauneimmat ratkaisut.

1. Ajattele maton käyttötarkoitusta

Kodikkuuden lisäksi maton tehtävänä on

  • kalusteiden kokoaminen yhteen
  • rauhallisen tunnelman luominen
  • tilan rajaaminen
  • sisustuksen värimaailman korostaminen tai tasapainottaminen
  • tilan akustointi
  • tuoda sisustukseen lämpöä.

Maton käyttötarkoitusta kannattaa siis harkita jokaisen tilan osalta erikseen. Olohuoneessa toimii keskilattiamatto, mutta käytämatolla on selkeästi erilainen tehtävä. Myös terassille voi valita terassimaton.

2. Mieti millainen sisustaja olet

Seuraatko sisustustrendejä vai pitäydytkö mieluummin ajattomissa klassisissa valinnoissa? Olohuoneen matto on usein kodin suurin matto. Villamatto on aina tyylikäs valinta. Juuttimatto puolestaan on nouseva trendi, mutta samalla siinä on myös ajattomuutta. Virkattu matto on monen käsitöitä osaavan upea taidonnäyte.

Käytävämatto voi toistaa esimerkiksi olohuoneen tyyli- ja värimaailmaa, mutta käytävälle on hyvä valita riittävän kapea ja pitkä malli.

Räsymatto tuo mieleen suuret pirtit ja keinutuolin narinan tai kesämökin tuoksut, mutta räsymatto voi olla piristävä valinta myös nykyaikaisen kodin käytävälle. Tai miksei moderniin olohuoneeseenkin sopisi räsymatot. Ne tuovat jännittävän kontrastin muulle modernille tyylille. Samalla ne myös pehmentävät ja tuovat persoonallisuutta.

Muovimatto on suosittu eteenkin kosteissa tiloissa kuten eteisissä ja käytävillä. Muovimatto on helppohoitoinen ja keveä, mutta silti jämäkkä ja luja matto kovassa kulutuksessakin oleviin tiloihin.

3. Mittaa ja suunnittele maton koko

Sisustusammattilaisten mielestä suomalaiset suosivat usein olohuoneissa liian pieniä mattoja. Lähes kaikista verkkokauppamme matoista löytyy useita eri kokoja. Maton koon valintaan vaikuttavat huoneen lattiapinta-ala, huoneessa olevat kalusteet

4. Päätä tilan värimaailma

Toteutuksesta tulee helposti hiukan tunkkainen, jos lattian ja maton väri ovat samat. Lattiasta hyvin erottuva matto tuo huoneeseen ilmettä ja tunnelmaa. Yksiväriset matot ovat tyylikkäitä ja rauhoittavia mutta kuviollisella matolla voi puolestaan luoda jännitystä ja persoonallisuutta.

Vallilan matot sopivat niin rohkeaan kotiin kuin klassisempaankin tyyliin. Niissä toistuvat suomalaisen luonnon kauneus, kaupunkikortteleiden viehätys ja kukkien väriloisto.

5. Laske budjetti

Onko tarkoituksenasi löytää makuuhuoneen matto vai tarvitsetko mattoja myös muihin tiloihin? Paljonko olet valmis satsaamaan mattoon? Verkkokaupastamme löytyvät kauniit matot edullisin hinnoin.

Mattoja löytyy monenlaiseen budjettiin. Edulliset matot ovat siitä mukava valinta, että niitä raskii vaihtaa useammin. Arvokkaamman maton hankinta kannattaa tehdä huolella, sillä silloin mattoa tuskin tulee vaihdettua helposti uuteen.

Eri tyyleihin sopivat, monen kokoiset matot löydät verkkokaupastamme useissa väreissä. Sisustamisen on tarkoitus olla paitsi mukavaa ja innostavaa, myös helppoa ja vaivatonta!