Lennokit ovat tänä päivänä yleisiä myös harrastusvälineinä. Niitä on markkinoilla todella monia erilaisia, aina alkeellisemmista ilman konevoimaa lentävistä malleista poltto- tai sähkömoottorilla toimiviin radio-ohjattaviin malleihin.

Lennokkeja käytetään monella eri tavalla. Niitä käytetään esimerkiksi leluina ja harrastuskäytössä sekä erilaisissa ilmakuvauksissa ja mittauksissa. Myös sotilaskäytössä, esimerkiksi tiedusteluvälineenä eri maiden armeijoilla, lennokit ovat yleisesti käytössä.

Lennokeista yleisesti

Lennokkien koko vaihtelee muutamasta kymmenestä sentistä useaan metriin ja paino muutamasta grammasta useisiin kymmeniin kiloihin. Lennokit on rakennettu keveistä materiaaleista, kuten esimerkiksi balsa-puusta, erilaisista muoveista tai lasi- tai hiilikuidusta. Myös paperia ja vaahtomuovia voidaan käyttää lennokin materiaalina. Lennokit voivat olla tarkkoja pienoismalleja oikeista lentokoneista tai yksinkertaisempia mielikuvituksen tuotteita.

Lennokit voivat lentää ilman moottoria purjelentokoneen tavoin, jolloin sitä kutsutaan liidokiksi. Liidokki voidaan heittää ilmaan käsin, hinata taivaalle erilaisilla menetelmillä tai esimerkiksi lingota katapultin tavoin lähtökiskon avulla. Lentoaika voi olla lennättäjän taidoista riippuen muutamista minuuteista useisiin tunteihin.

Moottorilla toimivia lennokkeja on myös erilaisia. Niissä voidaan käyttää oikeiden lentokoneiden tapaan joko metanolilla tai bensiinillä toimivia polttomoottoreita tai kerosiinilla toimivia suihkumoottoreita. Myös akulla toimivia sähkömoottoreita, kumimoottoreita ja kaasun paineella toimivia mäntämoottoreita on saatavilla. Moottorikoneella varustettu lennokki nousee ilmaan moottorinsa voimalla.

Lennokit voivat lentää vapaasti ilman ohjausta, tai niitä voidaan ohjata maasta käsin erilaisilla kauko-ohjausmenetelmillä. Ehdottomasti yleisin menetelmä on radio-ohjaus, jonka avulla voidaan liikutella koneen eri osia. Tällaisten lennokkien kantomatka voi olla jopa yli kilometrin.

Radio-ohjaamisesta lyhyesti

Radio-ohjattavia lennokkeja eli niin sanottuja RC-lennokkeja on myös erityyppisiä, moottorittomia liidokkeja ja moottorikoneita. Radio-ohjattavat laitteet koostuvat kolmesta osasta: lähettimestä, vastaanottimesta ja servoista. Lähetin ohjaa pienoismallia muuttamalla ohjaajan kädenliikkeen sähköiseksi signaaliksi ja lähettää sen vastaanottimelle radiotaajuuden avulla.

Vastaanotin, joka sijaitsee pienoismallissa, muuntaa radiosignaalit sähkösignaaleiksi, jotka sopivat servoille. Servot puolestaan muuntavat signaalit pienoismallin mekaanisiksi liikkeiksi, esimerkiksi lennokin korkeusperäsimen, laskusiivekkeiden tai laskutelineen liikkeeksi, ja ne on liitetty vastaanottimeen johdolla. RC-laitteissa käytettäviä taajuuksia ovat AM, FM.  

Kärkkäisen verkkokaupan lennokkivalikoima

Myös Kärkkäisen verkkokaupassa on laaja valikoima erilaisia lennokkeja. Sieltä on tilattavissa niin erilaiset moottorittomat alkeislennokit kuin moottorilla varustetut mallit. Sähkömoottorilennokit ovat tilattavissa monenlaisina eri malleina ja eri valmistajilta, niin kuin myös polttomoottorilennokit. Myös RC-sähköliidokit sekä muut RC-liidokit ovat tilattavissa useampina eri versioina.

Kärkkäisen verkkokaupan merkkivalikoimista löytyvä Multiplex valmistaa sekä erilaisia kauko-ohjattavia lennokkeja että yksinkertaisempia heitettäviä liidokkeja. Mallista riippuen näitä lennokkeja voi lennättää joko sisätiloissa tai ulkona. Multiplexin lennokeista löytyy vaihtoehdot niin isommille kuin pienemmillekin harrastajille.

Myös Guillow on edustettuna Kärkkäisen verkkokaupassa. Sen verkkokaupasta löytyviin malleihin kuuluvat erilaiset kumimoottorilla toimivat lennokit sekä heittämällä lentoon lähtevät liidokit. Seagull on puolestaan merkki, jolta löytyy niin poltto- kuin sähkömottorillakin varustettuja radio-ohjattavia lennokkeja. FMS taas on valmistaja, jonka malleista Kärkkäisen verkkokaupassa löytyvät erityisesti erilaiset sähkömoottorilla varustetut kauko-ohjattavat mallit. Näiden lisäksi myös monia muita merkkejä löytyy Kärkkäisen verkkokaupasta.

Tilaa sinäkin nyt itsellesi omiin kiinnostuksiisi parhaiten sopiva lennokki ja aloita uusi elämyksellinen harrastus tai vie jo entuudestaan tuttu harrastus uudelle tasolle!