Jos kaipaat liikuntamuotoa, joka on hyvää vastapainoa työlle ja arjen kiireelle, kokeile jousiammuntaa. Keskittymistä vaativa laji pakottaa irtautumaan arjen huolista ja työstä. Lisäksi se parantaa lihaskuntoa ja ryhtiä.

Jousiammunta on laji, jota voi harrastaa omaksi iloksi itsekseen tai liittymällä johonkin seuraan. Yleensä suositellaan, että harrastus aloitetaan aikaisintaan kymmenen vuoden iässä, koska jousella ampuminen vaatii kovaa keskittymistä ja jousen jännittäminen voimaa.

Suomen jousiampujain liitto ja eri seurojen kotisivut antavat lisätietoa harrastusmahdollisuuksista. Näiltä nettisivuilta voi hakea tietoa tarvittavista varusteista, ja Kärkkäisen verkkokauppa tarjoaa laadukkaat jousipyssyt netistä.

Mitä jousityyppejä on olemassa?

Jousia on olemassa eri tyyppejä. Yleisimmät ovat tähtäinjouset ja taljajouset. Tähtäinjousessa on liikuteltava tähtäin, joka auttaa ampumaan tarkasti. Myös taljajousessa on usein tähtäin, ja sanotaan, että taljajousi on vakaampi kuin tähtäinjousi.

Muita jousityyppejä ovat esimerkiksi pitkäjouset, vastakaarijouset, varsijouset ja pistoolijouset. Vastakaarijousi on saanut nimensä lapojen kaarevasta muodosta. Se on lyhyt ja kevyt sekä kulkee myös tiheässä maastossa näppärästi mukana.

Varsijousi muistuttaa kivääriä, ja varsijousen nuolet ovat lyhyitä nuolia, vasamia tai savi- tai lyijykuulia. Varsijousi soveltuu hyvin sekä metsästykseen että urheiluun. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Suomessa varsi- eli jalkajousella metsästys on kielletty, joten sitä käytetään vain urheilussa.

Pistoolijousi on nimensä mukaisesti pistoolia muistuttava varsijousi. Se sopii harrastusvälineeksi kotiin ja mökille, mutta luonnollisesti sen käytön tulee olla huolellista, jotta vahingoilta vältytään.

Miten valita jousi?

Kun jousipyssyn hankinta on mielessä, kannattaa kiinnittää huomiota kolmeen seikkaan: kätisyys, pituus ja jäykkyys. Nämä kolme seikkaa pätevät erityisesti tähtäinjousen valintaan, mutta niitä voi käyttää soveltuvin osin myös muiden jousipyssyjen valinnassa.

Tärkeintä on jutella kauppiaan kanssa siitä, mihin tarkoitukseen jousen hankkii. Sitä kautta saa suosituksia myös jousityypistä, pituudesta ja jäykkyydestä. Myös eri jousiammuntaseurat auttavat mielellään mieltä askarruttavissa kysymyksissä.

Jousi voi olla joko oikea- tai vasenkätinen. Kätisyyden valinta ei kuitenkaan riipu siitä, kumpi käsi on muuten hallitsevampi, esimerkiksi kirjoittamisessa. Jousiammunnassa kätisyys määräytyy sen mukaan, kumpi käsi pitää jännettä: oikeakätistä jousta pidetään vasemmalla kädellä ja vedetään oikealla kädellä.

Aikuisen jousen pituus on noin 66 - 72 tuumaa. On vaikeaa sanoa, minkä pituisen jousen kukakin tarvitsee. Sen vuoksi jokaisen harrastajan tulee itse kokeilla, mikä on hänelle sopiva. Sanotaan kuitenkin, että pidempi jousi on mukavampi ja sillä on pehmeämpi ampua.

Jousen jäykkyys merkitään paunoina tai kiloina. Yleinen sääntö jousen jäykkyyden valinnassa on, että aloittelijalle sopii kevyt jousi eli alle 30-paunainen. Sitten kun ampumatekniikka on hallinnassa, voi hankkia jäykemmän eli raskaamman jousen.

Muita jousen valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat jousessa käytetty materiaali ja jousen profiili. Materiaali ja profiili nimittäin vaikuttavat siihen, miten jousi toimii. Myös näistä tekijöistä kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa ennen jousipyssyn hankintaa.

Mitä välineitä jousiampuja tarvii?

Edullisimmillaan jousipyssyn ja muut jousiasetarvikkeet voi hankkia noin 200 eurolla. Myös 600 euroa maksava tähtäinjousen harrastajasetti on kohtuullinen. Huipputason kilpavälineiden hinnat nousevat kuitenkin tuhansiin euroihin.

Jousen lisäksi tärkeimmät tarvikkeet ovat nuolet, nuolihyllyt ja nuolitarvikkeet. Muita tarvikkeita ovat taulut, tähtäimet, jousilaukut ja ampumaratavälineet. Nämä kaikki ovat niin sanottuja kuluvia osia, joita joutuu välillä uusimaan. Tuotemerkeistä esimerkiksi Perfect line tarjoaa kattavasti erilaisia varaosia.

Jousiammunta on erityinen laji. Se on hieno harrastus, jonka välineet kannattaa valita huolellisesti. Kärkkäisen verkkokauppa onkin oiva paikka selailla ja tutustua erilaisiin tarvikkeisiin. Kannattaa tarkistaa laajasti eri tuoteryhmiä, sillä muun muassa kategoriasta ampumaratavälineet löytyy tarvikkeita myös jousiampujalle.