Teltta pystyyn ja lomanviettoon! Telttailu on hauska tapa viettää vapaa-aikaa ja majoittua edullisesti kesälomareissuilla. Mutta minne teltan voi luvan kanssa pystyttää? Onnistuuko telttailu talvella? Entä metsässä tai kaupungissa? Lue parhaat vinkit sekä eräretkeilyyn että urbaaniin telttailuun: 

Suomessa telttailua rajoittavat lähes yksinomaan jokamiehenoikeudet. Toisten maille on luvallista majoittua väliaikaisesti, esimerkiksi viikonlopuksi, mutta ei pitemmäksi aikaa ilman maanomistajan lupaa. Puutarhapalstoille, istutusalueille tai peloille teltan pystytys ei kuitenkaan onnistu, toisten yksityisistä pihoista puhumattakaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että telttailu on luvallista siellä, missä ihmiset muutenkin kulkevat vapaasti. Luonnonsuojelualueella telttailu on sallittu vain sille osoitetuilla paikoilla. 

Telttailu kaupungissa

Leirintäalueet ovat mainioita majoituspaikkoja myös telttailuun! Jos reissubudjetti ei ole kovin mittava, yö leirintäalueella tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin yö hotellihuoneessa. Leirintäalueella saniteetti- ja peseytymistilat ovat lähellä, samoin kuin kioski, mahdollinen uimapaikka sekä halutessa tietenkin seura! 

Mikäli ulkopaikkakunnalta tuntee tuttuja tai tutun tuttuja, voi reippaasti kysäistä, häiritsisikö kenties heitä, jos urbaani reppureissaaja pystyttäisi majapaikkansa yhdeksi yöksi heidän takapihalleen. Telttailupaikkoja voi kysellä myös etukäteen paikkakunnan Facebook-ryhmissä tai keskustelupalstoilla. 

Laki ei varsinaisesti kiellä telttailua kaupungin omistamissa metsissä tai ulkoilualueilla, kunhan majoittumisesta ei koidu mitään haittaa muille ihmisille. Kuitenkaan puistoalueilla majoittuminen ei onnistu, sillä puistot ovat varatut kaikkien yhteiseen virkistyskäyttöön. Kaupungin tai kunnan omistamista metsäpalstoista löytyy varmasti jokin tarpeeksi syrjäinen soppi, jossa telttailu onnistuu ongelmitta.

Telttailu talvella

Lämpimällä telttakankaalla varustettu, neljän vuodenajan tunneliteltta tai korkea, kaminalla varustettu teltta sopivat erinomaisesti retkeilyyn ja yöpymisiin talvipakkasillakin. Talviyöpyjä muistaa kerrospukeutumisen salat myös sisällä teltassa: paljon päälle ja pikkuhiljaa ylimääräisiä pois, jos tarve vaatii. 

Talvitelttailijan tulee kiinnittää asumuksensa lisäksi huomiota myös makuusijaan. Osa luottaa lämpimään talvimakuupussiin, osa taas sujauttaa kaksi hyvää makuupussia sisäkkäin. Talvitelttailua ei ensikertalaisen kannata rynnistää kokeilemaan suin päin parissakymmenessä miinusasteessa.. Vilpoisiin ilmoihin on hyvä totutella pikkupakkasilla.

Mitä telttaillessa saa tehdä

Retkeilyyn pätevät jokamiehenoikeudet. Saat yöpyä 1- 2 vuorokautta teltassa ilman maanomistajan lupaa, kalastaa mato-ongella (muuhun kalastukseen vaaditaan kalastuslupa), poimia marjoja, sieniä ja kukkia. Voit myös veneillä, uida ja peseytyä vesistöissä. Ruoanlaittoon tarvittavan retkikeittimen käyttö on sallittua. Lämmitys- ja valaistuslaitteita saa käyttää silloin, kun ne ovat maanpohjasta eristettyjä.

Lain mukaan avotulen teko toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta on kielletty. Maapohjasta eristettyjä grillejä ei luokitella avotuleksi, eli leiripaikalle saa tuoda oman grillin ja käyttää sitä ilman maanomistajan lupaa. Sen sijaan kertakäyttöiset grillit katsotaan avotulen tekemiseksi ja ovat siksi kiellettyjä.

Puita, kuten polttopuita, sammalta tai taimia ei saa ottaa toisten mailta, eikä istutuksia saa talloa. Toisten piha-alueella ei saa kulkea, majoittua tai muutenkaan luvatta oleskella. Leiriytymispaikasta tulee jättää mahdollisimman vähän jälkiä luontoon, joten esimerkiksi roskaaminen on ehdottomasti kiellettyä. Luonnollisen tarpeen iskiessä jätökset tulee kaivaa maahan ja peittää huolella. 

Telttailun voi viedä myös ihan uudelle tasolle: pihalle pystytettävät telttasaunat ovat paitsi nopea ratkaisu mökkisaunan kipeään tarpeeseen, myös osoitus suomalaisten luovasta hulluudesta sekä saunarakkaudesta. Telttasaunat eivät kuitenkaan ole sama asia kuin tavalliset, majoitukseen tarkoitetut teltat, eikä niitä voi pystyttää muitta mutkitta ilman lupaa kenenkään maille edes väliaikaisesti.

Neljän vuodenajan teltat, vaellusteltat, telttasaunat ja monet muut teltat ja telttatarvikkeet löydät Kärkkäisen laajasta valikoimasta! Tutustu tarjouksiimme ja lähde luontoon seikkailemaan tai tutustumaan kotimaan matkailuun uudesta näkövinkkelistä. Telttailu on jännittävä koko perheen harrastus!