Kultakoru on klassisen tyylikäs ja ajaton valinta. Arvokkaaseen jalometalliin liittyy paljon symbolista arvoa, siksipä kultakoru tuo arvokkuutta myös kantajalleen. Kihla- ja vihkisormukset on perinteisesti valmistettu kullasta. Kultainen koru näyttää erityisen upealta jalokivillä tai helmillä koristeltuna. 

Karaati kertoo kultakorun puhtauden

Suomessa myydään eniten keltakullasta valmistettuja koruja. Keltakulta on klassikko, mutta suurta suosiota nykyisin nauttii myös vaalea valkokulta. Uudeksi muodikkaaksi väriksi näiden rinnalle on nousemassa trendikäs punertava punakulta. Kullassa oleva merkintä K eli karaati kertoo kullan puhtauden. Puhdas kulta on 24 karaatia, mutta käytännössä puhtaasta kullasta valmistettu koru olisi niin pehmeää, ettei se kestäisi käytössä. Suomalaisissa koruissa on tavallisesti 14 karaatin kultapitoisuus.

Kultakoru on muisto tärkeästä päivästä

Kultainen koru on ihana lahja! Se kertoo paljon lahjan antajan tuntemasta arvostuksesta lahjan saajaa kohtaan. Perinteisesti kihla- ja vihkisormukset on valmistettu kullasta. Kihlasormuksen on kosiva osapuoli antanut lahjaksi mielitietylleen, mutta nykyaikana pariskunnat sopivat usein sormusasioista yhdessä. Kultasormuksen, kuten muidenkin korujen, tulisi ensisijaisesti miellyttää kantajansa silmää. Kihla- ja vihkisormukset hankitaan tavallisesti jokapäiväiseen käyttöön, joten ulkonäön lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota käytännöllisyyteen. Onko sormuksessa hankalasti puhdistettvia koloja tai koristeita? Voiko koru mahdollisesti tarttua kiinni hiuksiin tai vaatteisiin? Keltakullan rinnalle ovat nousseet valko- ja punakullasta valmistetut sormukset, sekä näiden yhdistelmät.

Kultakoru sopii lahjaksi myös moniin muihin elämän tärkeisiin päiviin. Rippilapselle perinteinen valinta on muistoksi annettu kultainen risti kummeilta. Kultainen lyyra taas kiinnitetään äidin rintaan lahjana tuoreelta ylioppilaalta. Zirkonilla koristellut riippuvat korvakorut pukevat niin ikääntynyttä kuin nuorempaakin naista. Yksinkertainen kultainen kaulaketju tai rannekoru on upea lahja kenelle tahansa. Korun hankinnassa kannattaa kuulostella lahjan saajan omia mieltymyksiä. Pitääkö hän isoista, näyttävistä vai pienistä ja pelkistetyistä koruista? 

Kultakorun puhdistus

Kultakorut voivat samentua käytössä, kun ihovoiteet ja meikit joutuvat korvakorujen ja kaulakorujen kanssa kosketuksiin. Kultakorut voi puhdistaa yksinkertaisesti kädenlämpöisellä vedellä ja tiskiaineella. Jos koruihin on upotettu jalokiviä, voi kiven ja korun väliin päätyä ikävää likaa. Tahran saa irtoamaan pehmeällä hammasharjalla varovasti putsaten.

Kultakoru on kestävä hankinta, siksipä oman maun tulisi ohjata koruvalintaa enemmän kuin vallallaan olevat muotivirtaukset. Kärkkäisen valikoimasta löytyvät kultakorut jokaiseen makuun ja juhlatilaisuuteen.