Kypärä on tärkein suojavaruste, joten valitse kypärä oikein. Muista, että väärän kokoinen kypärä on turvallisuusriski. Kypärät suojaavat päätä mutta samalla myös niskaa. Kypärän muotoilu ja istuvuus sekä tietenkin iskun kestävyys ovat kypärän tärkeimmät ominaisuudet.

Kypärän tarkoitus on suojata päätä. Lisäksi se suojaa tuulelta, auringolta, sateelta sekä melulta. Kypärä suojaa myös kiviltä ja muilta tiestä kimpoavilta esineiltä.

Kypärän tärkein tehtävä

Onnettomuustilanteissa oikeanlainen kypärä voi säästää jopa henkesi. Kypärän tehtävä on vaimentaa kovaa iskua sekä levittää kovan iskun kuormituksen laajemmalle alueelle, jolloin päähän kohdistuva isku tuntuu tasaiselta joka puolelta. Tällöin myös vahingoittumisriski pienenee.

Kypärä täytyy olla malliltaan sellainen, joka ei onnettomuustilanteessa pahenna niskan ja selkärangan vaurioita. Liian painava ja huonosti muotoiltu kypärä voi jopa pahentaa iskua niskaan, jolloin niska ja selkäranka on vaarassa vaurioitua.

Kypärän on kestettävä ja estettävä terävien esineiden lävistämistä kypärän läpi. Kypärän on kestettävä myös puristustilanteessa. Lasikuidusta valmistetut kypärät ovat kalliimpia kuin muovista valmistetut, mutta ovat paljon kestävämpiä. Lisäksi lasikuidusta valmistettu kypärä oikealla pidolla voi kestää jopa kahdeksan vuotta, kun taas muovisen kypärän ikä on muutamia vuosia.

Kypärän pitää olla muodoltaan sellainen, ettei se häiritse näkö-, kuulo- tai tasapainoaisteja. Kypärä ei saa myöskään estää hapensaantia. Hyvä kypärä suojaa ja kestää pahimmassakin tapaturmatilanteessa. Oikeankokoinen kypärä on vähän tiukka, jolloin se pysyy päässä hyvin kovemmassakin vauhdissa, eikä pyri nousemaan ylöspäin.

Avo-, avattava- vai umpikypärä?

Kypärissä riittää valinnanvaraa, joten valitseminen voi olla vaikeaa. Tässä muutama vinkki valinnan helpottamiseksi:

Crossikypärä on avokypäriä, joissa on leukasuoja. Crossikypärissä harvemmin on visiiri ja useimmiten visiiri korvataankin laseilla. Crossikypärä on tarkoitettu motocrossiin, moottorikelkkailuun ja mönkijällä ajamiseen.

Umpikypärä on aerodynaamisempi ja soveltuu parhaiten moottoripyöräilyyn ja suuriin ajonopeuksiin. Umpikypärässä ei ole lippaa tai muuta, mihin tuuli ottaisi kovassa vauhdissa.

Avattavakypärä on helppo ja mukava käytössä. Avattavakypärä soveltuu myös moneen käyttöön ja niiden suosi on nousussa. Avattavakypärä on monesti myös monipuolisempi, sillä niissä on monesti erilliset sisäänrakennetut antennit radiolle ja bluethoot- järjestelmälle.

Avokypärä on monesti mukavin päässä, mutta se ei suojaa kasvoja, niin kuin muut kypärät.

Kärkkäisen verkkokaupasta löydät varmasti tarpeisiisi sopivan kypärän. Tutustu ja tilaa vaikka heti!