TALVIOLYMPIALAISET 9.2.–25.2.2018
Valmistaudu kisoihin ajoissa ja nauti kisahuumasta kotona sitten täysillä
Pian on taas aika pystyttää kisakatsomot ja hankkia herkut kisailtoihin. Nimittäin talviolympialaiset 2018 lähestyvät. Se tarkoittaa kahta urheilun täyteistä viikkoa ja paljon jännittäviä hetkiä. Toivotaan, että suomalaiset urheilijat tarjoilevat meille parastaan! Ja toivotaan, että tuo paras riittää hyville sijoituksille mahdollisimman monessa lajissa ja kisassa.
Me Kärkkäisellä haluamme tehdä kisojen seuraamisesta sinulle mahdollisimman helppoa ja miellyttävää. Lue siis vinkit kisakatsomon rakentamiseen ja kisahuumasta nauttimiseen.
Millaiset ovat talviolympialaiset ennen ja nyt?
Ihmiset ovat urheilleet ja kisanneet läpi historian. Kansainvälinen olympiakomitea perustettiin kuitenkin vasta vuonna 1894. Eli olympialaiset ovat melko nuori tapahtuma. Yksi ensimmäisten olympialaisten kisaohjelmaan sovituista lajeista oli luistelu, mutta todelliseksi olympialajiksi luistelu pääsi vasta kesäolympialaisissa 1908 Lontoossa. Jääurheilu on tietysti kuitenkin paljon vanhempi laji. Olympialaisten jääurheilu alkoi taitoluistelun kautta. Nykyisin jääurheilulajeja on huomattavasti enemmän.
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen ensimmäiset olympialaiset olivat Antwerpenissä 1920. Taitoluistelun lisäksi näissä kisoissa oli toinenkin talvinen jääurheilulaji – meille suomalaisille rakas jääkiekko. Olympialaiset olivat kuitenkin kesäkisat, eli kesäolympialaiset.
Vaikka taitoluistelu on jääurheilua ja kuuluu talvilajeihin, varsinaiset talviolympialaiset kuitenkin pidettiin vasta vuonna 1924. Talviolympialaisia oli kyllä ehdoteltu jo aikaisemminkin, mutta kisajärjestäjät eivät olleet lämmenneet ajatukselle. Ranskan Cgamonix’ssa järjestetyt kisat olivat ensin osa Pariisin kesäkisoja, mutta vuotta myöhemmin ne tunnustettiin ensimmäisiksi talviolympialaisiksi. Lajeina kisoissa olivat hiihto, taitoluistelu, jääkiekko ja kelkkailu. Kisoissa oli mukana 16 maata, joista oli yhteensä yli 250 kilpailijaa.
Toisen maailmansodan aikana jäivät väliin kahdet talviolympialaiset, ja vasta sotien jälkeen kisoihin osallistuivat myös neuvostoliittolaiset urheilijat. Vuosien varrella monet suomalaiset urheilijat menestyivät ja onnistuivat suorituksissaan mitaleille asti. Suomi on ollut kova talviurheilumaa. Yksi lienee ikimuistoisempia kisoja meille suomalaisille ovat Calgaryn olympialaiset vuonna 1988. Matti Nykänen teki unelmista totta ja voitti kaiken, mihin osallistui. Nykänen on yksi koko historian suurimpia suomalaisurheilijoiden nimiä. Eikä syyttä!
Muita kovia nimiä ovat muun muassa Walter ja Ludovika Jakobsson, jotka toivat itsenäiselle Suomelle ensimmäisen olympiakullan. Aviopari voitti pariluistelun olympiakultaa Antwerpenissä vuonna 1920. Lisäksi on syytä muistaa seuraavat kovat urheilijat, joiden mitalisaldo on olympialaisten lisäksi kertynyt muista arvokisoista. Näitä tuttuja nimiä ovat: Clas Thunberg, Eero Mäntyranta, Veikko Hakulinen, Marja-Liisa Kirvesniemi, Mika Myllylä, Janne Ahonen, Tanja Poutiainen, Samppa Lajunen ja Juha Mieto.
Olympialaiset ovat kasvaneet kovasti. Vuosien varrella urheilijoiden ja lajien määrä on kasvanut. Ensi vuonna Etelä- Korean Pyeongchangissa 9.2.–25.2 järjestettävissä talviolympialaisissa on mukana 15 talviurheilulajia, joiden parissa järjestetään yhteensä 102 eri kilpailua. Avajaiset järjestetään 9. päivä helmikuuta.
Talviolympialajeja ovat:
- Alppihiihto
- Ampumahiihto
- Curling
- Freestylehiihto
- Jääkiekko
- Kaukalopikaluistelu
- Lumilautailu
- Ohjaskelkkailu
- Pikaluistelu
- Pohjoismaiset hiihtolajit, kuten maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty
- Rattikelkkailu
- Skeleton
- Taitoluistelu.
Meillä Suomessa seurataan tiiviimmin jääkiekkoa, hiihtoa ja ampumahiihtoa. Toivottavasti saamme paljon jännittäviä suomalaissuorituksia ja hyviä sijoituksia tulevissa kisoissa! Kisojen katseleminen ja urheilijoiden kannustaminen onnistuvatkin vaikka korisohvalta käsin, kunhan kuuntelu- ja katselulaitteet on asennettu siten, että ne näyttävät olympialaisten lähetystä.
Viihde-elektroniikka apuna kisakatsomon valmistamisessa
Kisakatsomon voi rakentaa olohuoneeseen tai erilliseen tv-huoneeseen, mutta ennen kisoja kannattaa varmistaa, että katsomosta löytyvät niin laadukas televisio kuin huippuluokan kaijuttimetkin. Niiden avulla kisatunnelma on taattu! Kaiuttimet voi ainakin omakotitalossa kääntää täysille, jos vain omat korvat kestävät. Tai vaihtoehtoisesti hyvät kuulokkeet takaavat, ettei mikään jännittävä hetki jää itseltä kokematta, vaikka toiset eivät haluaisi kuulla kisoista pihahdustakaan.
Viihde-elektroniikan ja kotiteatterin ei tarvitse viedä hurjasti tilaa. Pienessä huoneessa projektori tuo laadukkaan kuvan viemättä silti lattiapinta-alaa. Valkokangas on mahdollista asentaa vaikka seinään kiinni, tai kuvan voi heijastaa pelkälle seinälle, jos se on valkoinen ja tasainen.
Kisojen seuraaminen on jännittävää, joten on tärkeää, että katselu on rentoa. Rentoon katseluun kannattaakin hankkia mukavat sohvat ja lepotuolit. Lisäksi viihtyisyyttä tuovat tietysti erilaiset huovat ja tyynyt. Talviseen tunnelmaan sopii hyvin myös talja. Viihtyisyyttä voi toki lisätä myös erilaisilla kisatunnelmaa kohottavilla esineillä kuten lipuilla ja Suomi-viireillä.
Made in Finland -tuotteet osana suomalaisuutta
Kansainväliset urheilukisat, kuten talviolympialaiset nostattavat kansallista mielialaa, ja mitalit antavat kansallisylpeyttä. ”Hyvä, Suomi!” kaikuu varmasti useimmissa kodeissa, kun suomalaiset urheilijat hiihtävät tai laskevat kilpaa. Toivomme koko kansana voittoa suomalaiselle. Ja mistäpä olisikaan helpompaa analysoida suorituksia tai neuvoa tekniikassa kuin omalta kotisohvalta!
Suomalaisuus ja kotimaisuus ovat valtteja niin maailmalla kuin täällä kotimaassammekin. Erilaiset suomalaiset tuotteet ovat tunnettuja hyvästä laadusta. Maassamme osataan tuottaa ja valmistaa hyvin monenlaista osaamista ja tuotetta. Verkkokauppamme onkin koonnut tuotteita kotimaisuuskampanjan alle. Valikoimaan kannattaa todella tutustua!
Kovia kotimaisia tuotemerkkejä ovat muun muassa koruvalmistaja Lumoava. Lumoan korut ovat nimensä mukaisesti lumoavia. Festive puolestaan valmistaa upeita timanttisormuksia. Muita korunvalmistajia ovat muun muassa Bellina ja K.J. Koru. Suomalaiseen ihon- ja hiustenhoitoon sopivia tuotteita valmistavat esimerkiksi Lumene, LV, Erisan ja Herbina. Näillä tuotteilla hemmottelet itseäsi vaikka joka päivä!
Jos haluat hemmottelut luonnonmukaisina ja olet tarkka lisäravinnon eettisyydestä, kannattaa tutustua kotimaisiin Frantsilan, Puhdas+:n, Leaderin ja Vitabalansin tuotteisiin. Terveellistä ravintoa tarjoavat myös Pyhä Olavi, Puhdistamo ja Biokia. Myös kotia on hyvä hemmotella toimivilla siivousvälineillä ja työvälineillä. Tässä sinua auttavat erityisesti Fiskars, Orthex, Plastex, Sini, Kiilto ja Serla.
Suomessa osataan! Meillä valmistetaan laadukkaat turvakengät ja monenlaiset työkalut. Fiskars, Sievi, Mirka, Maston ja Jalas ovat useiden laadukkaiden ratkaisuiden takana. Kotona ja keittiössä suomalaiset tuotteet ovat usein merkiltään Iittalaa, Arabiaa, Aarikkaa tai vaikkapa Fiskarsin Hard Face.
Meillä on siis valtava valikoima suomalaisia tuotteita, jotka taatusti helpottavat jokapäiväistä elämäämme ja tuovat siihen jopa ripauksen luksusta. Näin talviolympialaisten alla on oikein paikallaan suosia suomalaista niin saunoessa, kokkaillessa kuin urheillessakin.
Kisakatsomon herkkuhetkiin sopivat Fazer, Panda, Halva ja Runeberg.
Olympialaiset tartuttavat talviurheilun ilon
Oletko penkkiurheilija vai hyppäätkö mielelläsi urheilemaan itsekin? Helmikuussa, kun olympialaiset alkavat, meillä Suomessakin on talvi parhaimmillaan. Hiihto, laskettelu ja lautailu ovat mahtavaa puuhaa vaikka koko perheelle. Toivottavasti suomalaisten kisamenestys innostaisi meidätkin liikkumaan ja urheilemaan. Verkkokauppamme tekee sen ainakin helpoksi.
Löydät meiltä kaikki välineet, olipa talviurheilu sinulle sitten mitä tahansa. Jääurheilu, jääkiekko, luistelu, hiihto, laskettelu ja lautailu ovat kaikki mukaansatempaavia ja hyviä talviurheiluharrastuksia, joissa voi olla mukana koko perhe tai kaveriporukka.
Toivottavasti olympiainnostus tarttuu mahdollisimman moniin, ja suomalaiset ihastuvat penkkiurheilun lisäksi ulkoilusta, urheilusta ja reippailemisesta yhdessä tai yksin.
Verkkokauppamme valikoima on laaja, ja sieltä löytyvät monipuoliset asusteet, tekstiilit ja välineet kaikkeen talviurheiluun.
Kirjat ja askartelu – kisaseuraajan puuhia
Talviolympiatunnelmiin voi virittäytyä myös lukemalla. Olympialaisista kertovaa kirjallisuutta ovat muun muassa kirjat Jari Porttila: Talvilajien olympiasankarit, Pekka Tuomikoski: Talviolympialaiset kolmessa vartissa sekä Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan olympiamatka.
Kyröltä löytyy myös Mielensäpahoittajan hiihtokirja, joka keskittyy Lahden Lahden 2017 MM-kisojen tunnelmaan. Mielenkiintoista lukemista urheilusta kiinnostuneelle tarjoaa myös Markku Siukonen, Vesa Tikander: 100-vuotiaan Suomen urheilusankareita. Hannu Lemisen koostama Helsingin 1952 kesäolympialaisten suomalainen kisaelokuvat Maailmat kohtaavat sekä Kultaa ja kunniaa.
Suomalaisen talviurheilun historiaa on syytä tutkia monessa eri valossa. Sen vaiheet ja tapahtumat ovat tuskin koskaan niin mustavalkoisia, että voisimme suoralta kädeltä sanoa, miksi mitäkin on tapahtunut. Urheilijoiden menestykseen vaikuttavat monet, usein vaihtelevat seikat, ja sen seurauksena välillä ladulla tai kaukalossa voittoon ei riitä, vaikka miten tekee parhaansa.
Katsojina ja seuraajina voimme kuitenkin olla kannustavia ja tsemppaavia. Mitä jos askarreltaisiin kisan ajaksi kotiin muutamia kivoja olympiakoristeita muistuttamaan suomalaisen urheilun tärkeydestä ja urheilun tärkeydestä ylipäätään. Mukavia askarteluvinkkejä ja -ohjeita löytyy Pikkukokki-sivulta. Sinivalkoisin koristeluin somisteltu kisakatsomokin voi kotona olla täynnä tunnelmaa.
Kärkkäinen on täysillä mukana kannustamassa suomalaista huippu-urheilua! Olemme koonneet kampanjaamme kaiken, millä suinkin voimme ilahduttaa ja helpottaa kisaseuraajien urheilujuhlan tunnelmaa. Talviolympialaisten kampanjasta löydät siis kaiken tarpeellisen ja vähän muutakin. Kannustetaan yhdessä Suomi voittoon ja suomalaiset ylittämään itsensä niin laduilla, mäessä kuin kaukalossakin!