Talvi ja pakkanen saavat palelemaan, ja siksi onkin syytä hankkia kunnon toppatakki. Talviulkoiluun tarkoitetun takin valinnassa kannattaa miettiä, millaisia ominaisuuksia siihen haluaa. Onko paras esimerkiksi parkatakki tai untuvatakki vai keveämpi kevytuntuvatakki tai softshell-takki. Talvihousut viimeistelevät talvipukeutumisen.

Talvitakki säiden mukaan

Talvivaatteet on valmistettu kylmää ja kosteaa kestävistä materiaaleista. Niiden tarkoitus on pitää ulkoilija kuivana ja lämpimänä. Erilaiset materiaalit saavat talvitakin soveltumaan erilaisiin sääoloihin. Softshell on materiaalina joustavaa ja se suojaa tuulelta ja sateelta. Softshell-vaatteet ovat miellyttävät päällä, sillä ne eivät kahise ja niissä on sisäpuolella pehmeä kerros fleeceä. Jokaisessa takissa on puolensa. Ja ulkoiluun tai kyläilyyn voi valita erilaisen tyylin. Talvitakit tuovat paitsi lämpöä ja mukavuutta, myös ulkonäköä ja tyyliä.

Ulkoilutakki kannattaa valita oman liikkumisen ja vuodenajan mukaan. Kevyttoppatakki sopii ulkoiluun ja ulkona olemiseen silloin kun ilma on kylmä, mutta pakkanen ei ole kiristynyt kovaksi. Kevyttoppatakki kuten ei kevytuntuvatakkikaan ole silti mukava kovassa liikkumisessa, sillä niitä ei ole suunniteltu urheiluun. Urheiluun kannattaakin valita mieluummin softshell-takki tai muu urheilutakki. Esimerkiksi hiihtotakki on suunniteltu joustamaan hiihtäessä. Lisäksi siinä on monia muita urheilua helpottavia ominaisuuksia, kuten hengittävyys ja kosteuden läpäiseminen.

Retkeilijälle ja vaeltajalle on olemassa monenlaisia takkeja, kuten parkatakki. Hengittävät, sadetta ja tuulta pitävät takit lisäävät ulkoilun mukavuutta ja pitävät ulkoilijan kuivana ja lämpimänä. Esimerkiksi Goretex-takit ovat laadukkaita ja kestäviä ulkoiluvaatteita. Monipuolisia, kestäviä ja laadukkaita ulkoiluvaatteita valmistavat muun muassa Fjällräven ja Haglöfs sekä Icepeak.

Untuvatakki on talven todellinen lämmittäjä, ja se pitää ulkoilijan lämpimänä todella kovassakin pakkasessa, vaikka aika kuluisi enimmäkseen seisoskellen tai istuessa. Varsinkin, jos mutkin ulkoiluasusteet ovat laadukkaat ja lämmittävät. Pipot, hanskat ja huivit on syytä valita erikseen urheiluun ja katukäyttöön. Untuvatakkia ei ole tarkoitettu urheiluun, vaan enemmänkin keveään ulkona olemiseen.

Verkkokaupastamme löytyvät ulkoilutakkien lisäksi miesten takit ja naisten takit. Myös lapsille ja nuorille on omat toppatakit monenlaiseen ulkoiluun ja urheiluun.

Talvihousut kaikenlaiseen menoon

Miesten ja naisten toppahousut tekevät aikuisten talviulkoilusta mukavaa, kun jalat pysyvät lämpiminä. Ulkoiluhousuja on miehille ja naisille monenlaiseen käyttöön ja erilaisille säille. Kevyemmät housut, kuten tuulihousut ja vähän paksummat kuorihousut sopivat lauhalle ilmalle ja kevyeen liikkumiseen. Ne eivät kuitenkaan sovi koville pakkasille, varsinkaan jos ulkona täytyy seisoskella tai istu apaljon paikoillaan.

Vaellushousut on suunniteltu retkiolosuhteisiin. Hyvät ulkoiluhousut joustavat ja tekevät raskaastakin liikkumisesta helpompaa. Lisäksi ne pitävät tuulta ja vettä. Kuten takeistakin ulkoiluhousuistakin on olemassa joustava ja miellyttävä softshell-malli.

Hiihtohousut voivat olla joko softshelliä tai kuorimateriaalia. Hiihtohousujen tärkeitä ominaisuuksia ovatkin juuri joustavuus ja hengittävyys. Goretex-housut sopivat varsinkin pitkille hiihtomatkoille luontoon. Erä- ja retkeilyhousut on suunniteltu haastavaankin maastoon. Ne ovat joustavuuden ja muun mukavuuden lisäksi turvallisia ja käytännöllisiä housuja vaikeaankin maastoon ja haastavampaankin menoon. Housuissa on usein taipatut saumat ja talvikäyttöön tarkoitetuissa toppahousuissa on lumilukot lahkeissa, mikä helpottaa esimerkiksi lumikenkäilyä paksussa lumihangessa.

Lasten ulkoilu- ja vapaa-ajanhousut on syytä valita kestämään monenlaista liikettä ja hankausta. Tärkeää on, että saumat ovat teipatut ja niin polvet kuin takapuolikin vahvistettu, etteivät ne kulu puhki kovassakaan menossa. Tietysti tärkeitä ovat myös jousto ja kosteudenpitäminen.

Toppahousuista lämpimämpiä saavat olla lasketteluhousut. Niiden on hyvä olla ainakin tuulta pitävät ja mahdollisimman lämpimät, ettei vauhdissa tule kylmä. Tärkeää on silti edelleen jousto, sillä rinteessä on oleellista, etteivät housut purista tai paina missään olosuhteissa tai asennoissa.

Olipa etsinnässäsi toppahousut naiselle tai miesten talvitakki, tai mitä tahansa siltä väliltä, suosittelemme tutustumaan verkkokauppamme laajaan retkeilyasusteiden sekä urheilutekstiilien valikoimaan. Talvitakkien ja toppahousujen lisäksi löydät monet muut ulkoiluun ja talviurheiluun sopivat asusteet ja tarvikkeet. Kaikki talviliikkuminen ja -urheilu on syytä tehdä mukavaksi ja turvalliseksi!