Metsästäjä valitsee metsästysvaatteet yhtä huolella ja tarkoituksenmukaisesti kuin aseensa. Ampuja osaa olla hiljaa ja odottaa maastopuvulta samaa hienotunteista hiljaisuutta. Monen riistaeläimen kuulo on erinomainen, ja metsästäjä tietää nopeankin liikkumisen vaativan äänettömyyttä – muuten saalis karkaa kauas kuin pilvet. Ei siis ole yhdentekevää, millainen metsästyslippis tai maastopuku liikkujalla on: näkymättömän metsästäjän pitää olla myös äänetön metsästäjä.

Vesitiivis, tuulenpitävä ja hengittävä

Ammattimaisesti metsästykseen suhtautuva harrastaja valitsee optimiasun, jossa on otettu kaikki huomioon. Esimerkiksi Härkilan, reilu kolmikymppinen historia todistaa kokemuksen opettavan eikä asiantuntijoita kuulevan metsämiehen tai -naisen tarvitse keksiä kaikkea itse.

Anar puolestaan on Suomessa koviin pohjoisen olosuhteisiin kehitelty tuoteperhe, josta löytyvät niin vaeltajien, retkeilijöiden, metsästäjien ja kalastajienkin välineet ympärivuotiseen käyttöön.

Tämän vuosituhannen metsästäjä kiittää kokemusperäistä neuvontaa, ja esimerkiksi kahiseva kangas metsästyshousuissa tai eräpuvussa olisi kauhistus, eikä yksikään merkkiliike tai alan erikoismyyjä pakkaa metsästäjän reppuun muuta kuin laatua.

Mikä on laatua? Kallis ei ole vastaus, sillä monet tunnetutkin brändit ovat itse tai toisiltaan oppimalla ja metsästäjiä kuuntelemalla löytäneet ratkaisuja keskivertokäyttäjälle. Kaikille löytyy äänetöntä ja luontoon sulautuvaa suojaavaa päällysvaatetta. Samoin vesitiivistä ja tuulenpitävää, mutta silti hengittävää.

Gore-Tex, hybriditakki ja merinovilla

Laadulle on usein sanansa, jotka monet tunnistavat. Gore-Tex, hybriditakki tai merinovilla ovat kaikki tottuneet ja kotiutuneet suomalaiseen metsään.

Alun perin avaruusteknologian tarpeisiin suunniteltu ja kehitetty Gore-Tex-kalvo on ollut monille muille tekijöille hyvä esimerkki tuotetasosta, jota halutaan ja myös saadaan. Kalvo on takin (myös housujen, käsineiden tai kenkien) vuorimateriaalissa tai pinnassa.

Kalvon lisäksi Gore-Tex vaatteiden saumoissa on erityinen teippi – Gore-Seam, jotta vaatteiden vedenpitävyys olisi täydellinen.

Mikrohuokoinen Gore-Tex hengittää, ja sen kalvon mikroskooppisen pienet reiät päästävät hien ulos, mutta estävät hikihöyryä isompien vesipisaroiden pääsyn vaatteen sisään.

Joskus metsämies kokee samaan vuorokauteen päivän kuumuuden ja yön kylmyyden sekä tuulen, jotka kaikki nykyiset tekniset vaatteet ymmärtävät ja sietävät. Tekniset vaatteet on suunniteltu niin, että ne antavat mukavuutta olosuhteissa kuin olosuhteissa, myös erittäin vaativissa ja karuissa oloissa.

Monilla eri valmistajilla on kokemusta, omaa tietotaitoa tai lähes vastaavia käsittelyaineita, ja niitä löytyy hyvin varustettujen ammattiliikkeiden tarjonnasta. Teknisten vaatteiden laadun kanssa samalla viivalla kilpailee täysin sataprosenttinen luonnontuote, merinovilla. Merinovilla-asut ovat niille, jotka liikkuvat pohjoismaalaisissa olosuhteissa tähtäämättä Pohjoisnavalle. Merinovillan etu teknisiin vaatteisiin on huokeampi hinta.

Hyvä olo lähtee iholta

– Hyvä olo lähtee iholta, sanotaan. Näin varmaan on, joten päästä jalkoihin hyvin pukeutunut metsästäjä tietää, mitä puvun alla pitää – ja kannattaa pitää.

Nuotion jälkipeleissä hyvän metsäpäivän päälle taputellaan saalisreppua tai hämmästellään kuolleen linnun lentoa, vaikka osuma tuli. Samalla myös annetaan ja jaetaan tietoa varusteista, vanhoja kehutaan ja uusia ylistetään.

Alus- ja välivaatteissa arvostetaan hengittävyyttä, keveyttä, nopeaa kuivumista, kykyä siirtää kosteutta iholta, niin ettei vaate tunnu märältä. Hiertävät saumat eivät saa ketään ilahtuneeksi ja elastinen aines tuo joustavuutta, siksi kutistumattomat ja lujatekoiset alusvaatteet ovat usein polyesteriä tai polyamidia.

Hunters Element ja camo-kuosi

Sukkia ei kukaan väheksy, sillä ne vaikuttavat kenkien käyttömukavuuteen. Tämän päivän eräsukissa saattaa olla materiaalina sinkkiä, merilevää, polyesteriä ja paljon muuta, ainoana vaateena on usein kyky pysyä kuivana ja lämpimänä.

Kerrospukeutuminen on metsälläkin tarpeen, erityisesti kylmällä ja väliasujen valintaa kannattaa ajatella huolella. Hunters Elementin camo-kuosi ja värit on suunniteltu hämäämään eläimiä. Samoin kuin useimmat Deerhunterin asusteet. Rikkoutunut ihmismuoto näyttää joltain muulta kuin metsästäjältä, joten saalistaja pääsee usein hyvin lähelle eläintä.

Sama valmistaja on satsannut kerrospukeutumiseen ja väliasuihin. Hunters Elementin alus- ja väliasut ovat usein normialusasuja pitempiä. Syy on yksinkertainen: metsästäjän on helpompi kyykistyä eikä väliasu silti kiristä.

Metsässä kulkijan ikiystävät hyönteiset kiusaavat osaltaan metsästäjiä. Hyttysiltä ja hirvikärpäsiltä on opittu suojautumaan, mutta uusimmat camo-kuvioidut hupulliset verkkoasusteet pärjäävät jo pian punkillekin. Metsästyshattu suojaa päätä niin itikoilta kuin auringoltakin.

Pää, olkapää, polvet, varpaat

Paleltuneet sormet, varpaat tai pää tekevät metsästäjästä ”aseettoman”. Siksi metsästäjän jalkineet ovatkin usein Gore-Tex -käsitellyt, mutta malleja ja tapoja suojata varpaat ja tehdä kulku mukavaksi on muitakin.

Lyhyt tai korkeavartinen metsästyskenkä tai saapas kaipaa sisäänsä hyvää sukkaa ja pohjallista.

Jalkineen ominaisuuksia määrittää myös maasto, ottaako notkean vai jäykän. Olosuhteet pistävät valitsemaan myös sisusta: vuorellinen ja jos, niin millaisen.

Metsästysasusteiden kuten käsineiden on tärkeää tuntua hyvältä ja pitää kädet lämpiminä. Malleja on useita, eri sääolosuhteisiin ja aseisiin. Ja mitä kylmempi ilma, sen enemmän tulee päähineelle kysyntää, mutta päähine on oikeutetusti yksi metsästäjän pääasioista.

Huppua tarvitaan, mutta hupun lievä haitta on kuulemisen heikkeneminen. Lippalakki on usein käytännöllinen, sillä metsästyslippis suojaa silmiä sateelta ja auringolta. Tai vaikka pipo, se merinovillainen pipo, lähes kuin Cousteaulla.

Metsästysasusteet löydät kaikki yhdestä paikasta – Kärkkäisen verkkokaupasta! Olipa etsinnässä sitten metsästysvaatteet naisille tai kunnollinen eräpuku.