Meillä Suomessa pyöräily on toiseksi harrastetuin liikuntamuoto kävelyn jälkeen. Toiset meistä fillaroivat läpi vuoden, toisille kesä on oikeaa pyöräilyn kulta-aikaa. Jokaisessa perheessä polkupyörät nostetaan varastoista viimeistään, kun tiet ovat sulana ja ilmat lämmenneet.

Pyöräilyä koko perheellä

Pyöräilyä voi harrastaa mukavasti koko perheellä tai kaveriporukan kesken. Fillarit vain baanalle ja retkimieltä mukaan! Pyöräretki on mukava tapa tutustua lähiympäristöön niin kotimaassa kuin ulkomailla lomaillessakin.

Koko perheen mukaan saamiseksi pyöräretkelle välineiksi sopivat lasten iästä riippuen joko istuin, jonka voi kiinnittää aikuisten pyörään tai polkupyörän peräkärry, jossa matkustaa mukavasti kaksikin lasta. Isommat lapset voivat pyöräillä mukana. Vaikka lasten polkupyörät on suunniteltu lapsille sopiviksi ja helposti hallittaviksi, tulee ostotilanteessa huomioida muutamia asioita.

Millainen polkupyörä lapselle kannattaa valita? Tärkeintä on huomioida, että lastenpyörän koko vastaa lapsen kokoa, eikä siihen ole otettu niin sanottua kasvunvaraa. Lapsen pyörän ostossa on hyvä miettiä myös sitä, tarvitseeko pyörässä olla vaihteita ja miten paljon.

Erilaisia pyöriä erilaisille matkoille

Aikuisten pyörissä on valinnan varaa. Miehelle suunnitellusta pyörästä naisten polkupyörä eroaa siten, että sen rungon geometria on suunniteltu vastaamaan naisen mitoitusta. Erilaisille pyöräilijöille on olemassa myös erilaisia, erilaisiin vauhteihin ja maastoihin tarkoitettuja pyöriä.

Classic-pyörät ovat niin sanottuja klassikkopyöriä, joiden muotoilu ja laatu kestää aikaa ja kilometrejä.

Maastopyörät ovat nimensä mukaisesti maastoon suunniteltuja, tukevarunkoisia ja jousitettuja pyöriä, joilla pyöräilijä uskaltaa lähteä retkelle vaikeammallekin pyöräreitille.

Maantiepyörä on paras valinta maantieajoon. Maantiepyörän runko ja muutkin osat ovat erittäin kevyet. Ajoasento on tehokas ja se minimoi ilmanvastuksen. Maantiepyörän renkaat ovat kapeat, jotta rullaavuus olisi mahdollisimman kevyt.

Hybridipyörä sopii erinomaisesti työmatka-ajoon ja kuntoiluun hiekka- ja asfalttiteillä. Hybridipyörissä yhdistyvät maasto- ja maantiepyörien parhaat puolet. Renkaat rullaavat hyvin asfaltilla, mutta ovat samalla tarpeeksi leveät myös hiekkatielle. Ajoasento on melko pysty ja yleensä hyvin säädettävä.

Cyclo cross -pyörämalli on suosittu, koska se on kohtuuhintainen maantiepyörä, jolla voi ajaa huoletta muuallakin kuin asfaltilla. Cyclocross-pyörään saa tarvittaessa nastarenkaat, jolloin se sopii talvikäyttöön. Cyclo cross on yli sata vuotta vanha laji. Nykyään siinä ajetaan useita kierroksia lyhyttä rataa, jossa on vaihtelevaa maastoa ja esteitä, joiden yli pyörä pitää kantaa juosten. Monikaan Cyclocross-pyörien omistajista ei kuitenkaan aja cyclocrossia.

Pyöräily säästää luontoa ja kukkaroa

Pyörä on monin tavoin terveyttä ja terveellisiä elämäntapoja tukeva kulkupeli. Pyöräillessä ei synny häiritseviä ääniä eikä muitakaan saasteita. Pyörä on siis ekologinen ja energiaa säästävä valinta niin harrastuksena kuin tapana liikkua töihin tai harrastuksiin. Liikenteen ympäristöhaitoista peräti 70–90 prosenttia aiheutuu tieliikenteestä. Mitä useampi siirtyy autoilusta pyöräilyyn sitä pienemmät ovat liikenteen päästöt.

Pyörä sopii mainiosti kulkuvälineeksi kaupunkiin ja taajamiin, ja miksei se toimi hyvänä liikkumismuotona myös maaseudun rauhassa, joskin silloin välimatkat saattavat olla pidempiä. Pidemmille matkoille voikin sopia paremmin sähköavusteinen polkupyörä eli sähköpyörä.

Polkupyöräily on yksi edullisimpia tapoja liikkua. Laadukas pyörä maksaa yleisimmin noin 700 - 1500 euroa, ja tällainen pyörä kestää aktiivisessakin käytössä useita vuosia. Kaikki pyörän huollot, pyöräilyvaatteet ja erilaiset välineet maksavat vuodessa vain muutamia satoja euroja.

Kunto nousee kohisten pyörän selässä

Tehokasta terveysliikuntaa kaipaavalle pyöräily on mitä mainioin harrastus. Lisäksi pyöräily on pehmeää liikuntaa jalkojen nivellille. Se myös vahvistaa keskivartalon tukilihaksia ja kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Pyöräillen lihasvoima vahvistuu, liikkuvuus lisääntyy, tasapaino kehittyy ja koordinaatiokyky paranee.

Pyörän selässä jalkojen suuret lihakset työskentelevät tehokkaasti, joten energiaa kuluu runsaasti. Tämä auttaa painonhallinnassa. Pyöräilyharrastus mahdollistaa pitkäkestoisen harjoittelun kaiken kuntoisille ja -kokoisille liikkujille.

Polkupyörä elämänkumppanina

Kaikille pyörä ei ole vain liikunta- tai liikenneväline, vaan se voi olla myös elämäntapa. Pyörällä temppuillaan ja leikitään sekä kuntoillaan. Pyörä on loistava väline myös työ- tai koulumatkoille.

Yhä useampi aktiivisista kesäpyöräilijöistä jatkaa pyöräilyä myös läpi talven. Oikeanlaiset varusteet ja pyöräteiden talvikunnossapito ovat avaimia ympärivuotiseen pyöräilyyn. Ne tekevät talvipyöräilystä myös turvallista.

Suomessa järjestetään vuosittain runsaasti avoimia pyöräilytapahtumia esimerkiksi pyöräretkiä ja kilpailuja. Pyoraily.fi -sivustolta löydät kaikki Suomen pyöräilytapahtumat. Etsi siis sieltä itsellesi sopiva tapahtuma ja hyppää pyörän selkään. Ja jos perheessäsi jollakin vielä puuttuu kunnollinen pyörä, ei hätää! Verkkokauppassamme on valikoimat parhaimmillaan, ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva fillari kesän kuumimpiin tapahtumiin.