Joulu on kodin juhlaa, ja kotoilu on nyt muotia. Ihana yllätys ovat lahjapaketista avautuvat kotia kaunistavat sekä kotoilua ilostuttavat ja virikkeellistävät joululahjat. Ne ovat varmoja valintoja punkinkonttiin.

Tekstiileillä sisustaminen tarjoaa helposti ja edullisesti toteutettavan tavan uusia kodin ilmettä: uudet ikkunaverhot, uusi koristetyyny tai uusi päiväpeite piristää ja uudistaa hetkessä kodin ilmettä. Tekstiileillä sisustamiseen on meillä Suomessa vahvat perinteet: ryijyt, liinat, koristetyynyt, kirjontatyöt, keittiön käspaikat ja upeat räsymatot. Esimerkiksi räsymatot elävät nyt uutta, värikylläistä tulemistaan. Se on hieno osoitus, miten perinne elää ja muotoutuu.

Käsitöiden tekeminen elää kaiken kaikkiaan vahvaa nousukautta. Tämä on sata vuotta täyttävältä Suomelta upea kunnianosoitus kansalaistaidoista tärkeimmille eli käden taidoille. Käden taidot kuljettavat mukanaan tietoja, taitoja ja perinteitä, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle, suvuista toiseen sekä ylittävät myös maiden ja kultturien rajoja. Kädentaitajat kuljettavat käsityötaiteen historiaa ja kurkottavat töidensä kautta kauas tulevaisuuteen sekä avaavat Suomen ikkunoita maailmalle. Käsitöitä tehdessä saa luovasti ja persoonallisesti toteuttaa omaa itseään, pääsee kapuamaan tarvehierarkian ylimmille portaille. Kädentaitoihin yhdistyy myös syvä inhimillisyys ja siihen liittyvä sydämen sivistys. Käsillä tekeminen on onnellista, koneeksi muuttuminen ei.

Kädentaitojen kautta perinteet puhkeavat uuteen elämään uudenlaisissa konteksteissa, ja käsityömateriaalit elävät hienosti ajassa, esimerkkinä vaikkapa trikookude. Se on nyt kaikenikäisten käsityöihmisten suosiossa. Vanhemmat ihmiset käyttävät trikookudetta matonkuteena. Nuoret käsitöiden harrastajat tekevät siitä esimerkiksi virkkaamalla mattoja sekä kaikenlaista pienempää sisustustuotetta, vaikkapa koreja.

Seniori-ikäisten kotona asumisen helpottajaksi ja ilostuttajaksi on nykyään tarjolla suuri määrä näppäräkäyttöisiä apuvälineitä. Ne ovat oivia joululahjoja ikäihmisille. Keittiöaskareisiin löytyy laaja valikoima apuvälineitä. Kun voimat ovat vähentyneet käsistä, löytyy apu erilaisista vipuvartisista avaajista. Perunoiden ja juuresten pesu onnistuu imukuppikiinnitteisellä juuresharjalla. Siivouksen avuksi on olemassa pölyimuriin ja lattiapesimiin kiinnitettäviä apukahvoja, joilla saadaan muutettua käden asento ergonomiseksi. Tartuntapihtien avulla ylettyy korkealle, mutta pystyy poimimaan tavaroita myös lattialta. Kosteiden tilojen tärkein asia on liukastumisen estäminen. Luonnonkumiset liukuestematot kiinnittyvät imukupeilla tukevasti märkätilojen lattioihin tai vaikkapa ammeen pohjalle. Suihkujakkara tuo vakautta peseytymiseen.

Kaikenikäisiäkotoilijoitailahduttavat jouluna hurmaavat tuoksut sekä sauna- ja kylpytuotteet, uudet yöasut ja alusvaatteet, lämpöiset sukat sekä pakkasia vastaan uusi päähine, kaulahuivi ja käsineet, eikä unohdeta huopatossuja. Huopatossut sopivat jalkaan sekä sisälle että ulos. Pitsimekko on tämän joulun hurmaavin pukeutumisvalinta perheen koko naisväelle. Pitsimekossa vaihtuu myös vuosi suloisen tyylikkäästi. Katetaanko tänä jouluna ja uutena vuotena juhlapöytään suomalaiset astiat, aterimet ja lasit satavuotisen isänmaamme kunniaksi?

Lämminhenkistä kodin juhlaa.

Reetta Reinman