Tarkoitukseen sopivat varusteet takaavat onnistuneen eräretken
Haglöfsin Pohjois-Suomen myyntiedustaja Jari Rahko , 38, on käynyt parikymmentävuotta kaveriporukan kanssa Pohjois-Suomessa, Ruotsissa ja -Norjassa perhokalastamassa. Saaliiksi saadaan eritoten taimenta ja harjusta, sekä joskus rautua ja siikaa. Kalastanut Rahko on pikkunassikasta saakka. Perhokalastukseen hän innostui vuosituhannen vaiheessa.
Kalastusvälineet kulkevat Rahkon mukana aina, kun hän lähtee luontoon.
– Rinkka painaa joka kerta liikaa! hän naurahtaa. 193-senttisellä perhokalastajalla rinkassa kulkevat myös muun muassa suhteellisen painavat kahluuhousut ja -kengät.
Eräretkillä ja vaelluksilla Rahko neuvoo pitämään rinkan painon maksimissaan parissakymmenessä kilossa. Vaelluksen onnistumiseen vaikuttaa olennaisesti, mitä rinkkaan on pakattu.
– Teltan tärkein ominaisuus on vedenpitävyys. Makuupussi ei saa olla liian ohut, vaan tarpeeksi kylmänkestävä. Hyvin ja lämpimässä nukutut yöt vaikuttavat merkittävästi, miten luonnossa jaksaa liikkua – hyvät yöunet ovat tärkeä turvallisuustekijä vaeltajalle. Makuualustassa tärkeintä on kiinnittää huomio sen eristävyyteen.
Vaatteita vaeltajan rinkkaan mahtuu rajallinen määrä.
– Vaatevalinnoissa neuvon suosimaan monikäyttöisiä, kevyitä ja mahdollisimman hyvin kosteuden imeviä vaatteita.
Kaikista tärkein vaate Rahkon mukaan on ihoa vasten. Hänen mukaansa merinovillanen aluskerrasto on erinomainen valinta. Se sekä eristää lämpöä jopa kosteana että pitää kuumalla viileänä – sään mukaan. Antibakteerisena merinovilla ei ala helposti tuoksahdella. Väliasussa hyvä valinta on Rahkon mielestä esimerkiksi monikäyttöinen ja kosteutta tehokkaasti siirtävä mikrofleece. Päällimmäinen vaatekerros valitaan vuodenajan ja vaellusmatkan mukaan; kesä- ja syysvaelluksella mukavat ovat hengittävät ja kevyet vaatteet. Sadeasuun Rahko neuvoo panostamaan.
– Kalvollinen kuoriasu on esimerkiksi hyvä valinta.
Käyttötarkoitus ja vaellusreitin maasto määrittävät, tarvitaanko kevyempää tai tukevampaa vaelluskenkää.
– Olennaista on vedenpitävyys sekä nilkan hyvä tuki.
Sukkien suhteen Rahko sanoo olevan kahta eri koulukuntaa.
– Toiset käyttävät vaelluksella yhtä sukkaa. Toiset laittavat vaellussukan alle, jalkaa vasten ohuen lainer-sukan. Itse suosin tätä. Kahden sukan väliin jäävän kitkan ansiosta ei tule niin helposti rakkoja jalkoihin.
Aina mukana vaikkapa perholiivissä kulkeva tuubikauluri on Rahkon mielestä hyvä päähine. Ohut pipo ei myöskään vie paljoa tilaa. Auringonpaahteessa vaeltaessa on hyvä suojata pään ja silmät lierihatulla.
Ruotsalainen Haglöfs valmistaa ulkoiluvaatteita ja -jalkineita sekä retkeilyvarusteita, kuten reppuja, makuupusseja ja telttoja. Wiktor Haglöf perusti Haglöfsin vuonna 1914. Vuodesta 2010 Haglöfsin on omistanut japanilainen urheiluvarusteyritys Asics.