Jokaisella metsästäjällä on omat mieltymykset siitä, millainen on hyvä patruuna.

– Itselle sopivin patruuna löytyy kokeilemalla, toteaa patruunoita maahantuovan Gyttorpin myyntiedustaja Thomas Storås .

Vuonna 1908 perustettu Gyttorp on Pohjoismaiden ainoa haulikonpatruunoiden valmistaja.

– Olennaisinta on, että patruuna sopii aseeseen, kaliiperi on oikea ja luoti on soveltuva: on käytössä kivääri, pienoiskivääri tai haulikko. Patruunan on myös sovittava metsästyksen kohteena olevaan riistaeläimeen.

Ensimmäinen ratkaisu, mikä metsästäjän on harkittava, on se, käyttääkö hän lyijyllistä vai lyijytöntä luotia. Vesilintujahdissa Suomessa on aina käytettävä lyijytöntä luotia, laki määrää niin. Vesilintumetsästyksessä ei saa siksi käyttää myrkyllistä lyijyä, etteivät linnut napsi hutiksi menneitä lyijyhauleja vesistön pohjasta.

Lyijyllisistä patruunoista myydyimmät ovat Storåsin mukaan teräs- ja kuparipatruunat.

– Yli 75 prosenttia käytetyistä patruunoista on lyijyllisiä, kertoo Storås.

– Hirvijahdissa lyijyttömien patruunoiden käyttäjät valitsevat lyijyttömän vaihtoehdon yleensä ekologisin perustein. Lyijyttömiä suosivien mielestä ne ovat tarkempia ja niillä on ballistisesti parempi lentorata. Lyijyttömien patruunoiden valmistus on kuitenkin vaativampaa, mikä nostaa niiden hintaa.

Storås näkee, että tulevaisuudessa luodit tulevat entistä laadukkaimmiksi.

– Tässä olennaista on luotettavuus: laukauksen on oltava niin tarkka ja tappava, että eläin kuolee nopeasti.

– Luotettavuus, laadukkuus, tarkkuus ja toimiminen metsästyksessä kaikissa erilaisissa olosuhteissa – kovassa tuulessa, rankkasateessa, kylmässä tai kirkkaassa auringonpaisteessa – siinä kiteytettynä hyvä patruuna, toteaa Storås.