Kärkkäisellä sekä tavarataloissa että verkkokaupassa, www.karkkainen.com jouluvalikoimat ovat jokaisella osastolla muhkeimmillaan. Sytytetään jouluvalot hyvissä ajoin marraskuussa pimeän ajan mielenvirkistäjäksi. Korttiaskartelijoilla alkaa olla jo kiire kirjaosastomme runsaiden – perinteisten, modernien ja ekologisteemaisten – joulukorttitarvikevalikoimien äärelle, että saa kortit ajoissa postituskuntoon.

Jouluksi siivotaan koti kauniiksi ja hyvältä tuoksuvaksi saunanlauteita myöten. Jouluinen kranssi ulko-ovessa toivottaa lämpimästi tervetulleeksi. Ikkunat saavat jouluverhot, lattiat joulumatot. Pöytään katetaan kauneimmat astiat ja kattaustekstiilit. Joulu värittyy tänä vuonna perinteisen joulun värien ohella pinkisti ja roosasti, helmenharmaasti ja sinisen eri sävyin, myös laventelin lilalla. Naisten pukeutumisen juhlamuodissa on loisteliaita yksityiskohtia, kuten metallisuutta, pitsiä ja paljetteja. Kukat kukkivat jouluna myös vaatteissa: ruusut, pionit ja aasialaiset liljat.

Vanha uskomus kertoo, että uskonpuhdistaja Martti Luther sytytti ensimmäiset kynttilät joulukuuseen kuvatakseen perheelleen tähtitaivaan valaisemaa kuusimetsää. Parafiini keksittiin 1830-luvulla. Se teki kynttilöistä halvempia ja mahdollisti niiden runsaamman käytön koristeena. Kynttilänpitimiä ruvettiin valmistamaan 1870-luvulla. Sähkökynttilät keksittiin 1900-luvun alussa. 1900-luvulla Suomessa kuusen oksilta löytyi leivonnaisia, omenoita, konvehteja, paperista leikeltyjä kuvia, olkikoristeita ja erityisesti itsenäistymisen aikaan lippunauhaa. Saksan rooli joulukoristeiden luomisessa on ollut merkittävä. Värikkäät ja kimaltelevat lasipallot olivat Saksassa suuressa suosiossa jo 1800-luvulla.

Joulupuu rakennettiin somistamaan suomalaista kotia ensimmäisen kerran 1800-luvulla. Säätyläiskodeista kuuset levisivät ympäri maata ja tulivat osaksi perinteistä joulukoristelua niin kodeissa kuin julkisissa tiloissa.1920-luvulle tultaessa joulukuusi tunnettiin jo koko maassa. Merkittävä joulukuusiperinteen levittäjä Suomessa oli 1863 perustettu, suomenkielisiä kansakoulunopettajia kouluttanut Jyväskylän seminaari, jossa alettiin pitää joulun alla omia kuusijuhlia. Koulujen kuusijuhlatapa levisi seminaarista valmistuneiden opettajien mukana ympäri maata. Kuusenkoristeita askartelivat aluksi koululaiset opettajiensa johdolla. Nykyään joulukuusen arvellaan koristavan Suomessa noin miljoonaa kotia joka joulu.

Perinteen mukaan joulukuusi viedään poisNuutinpäivänä, 13. tammikuuta ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.” Ennen vanhaan joulun aika alkoi Tuomaan päivästä 21. joulukuuta, ja siitä alkoi myös joulurauha, jolloin joulun valmistelut tulisi jo olla tehtynä. Annan päivänä 9. joulukuuta leivottiin ennen vanhaan joululeivät. Anna nimi juontaa juurensa Pyhästä Annasta, joka oli Jeesuksen isoäiti eli Neitsyt Marian äiti. Nykykeittiöissä maustekakut voisi leipoa Annan päivänä, niin ne saavat hyvää aikaa maustua.

Tuomaanpäivän ja joulun välisiä päiviä kutsuttiin pesäpäiviksi, sanonnan mukaan aurinko on kolme päivää pesässään, ennen kuin lähtee uudelle kierrokselle. Vähäinenkin auringonpaiste pesäpäivinä tietää vanhan uskomuksen mukaan hyvää kesää.

Ennen joulukynttilöiden sytyttämistä syttyvät kynttilät onnitteluksi itsenäiselle Suomelle, ennen kaikkea kiittämään ja kunnioittamaan itsenäisyytemme takuumiehiä ja -naisia: Rannalle himmeän lahden/ aurinko laskenut on. Kutsu jo soi iltahuudon, taakka jo laskettu on.

Vuonna 1939 jouluun valmistauduttiin vakavissa tunnelmissa, 30. marraskuuta Suomi oli joutunut talvisotaan. Joulua jouduttiin ottamaan vastaan korsuissa, ampumahaudoissa ja evakossa. Kotirintamalla elettiin säännöstelyaikaa ja kaivattiin läheisiä; karjalaiset toisten nurkissa. Helsingin Aleksanterinkatu, josta sotien jälkeen tuli Suomen virallinen joulukatu, sai vuonna 1939 näyteikkunoidensa peitoksi lautakatteen uusien pommitusten varalta.

Me nykypolvet saamme tehdä joulunvalmistetuista ilon ja nautinnon tähtihetkiä. Sydämellisesti tervetuloa Kärkkäiselle jouluostoksille.

Reetta Reinman

PS. Muistathan joulupukin osoitteen

Joulupukki

Joulupukin Pääposti

Tähtikuja 1

96930 Napapiiri