Suomen sateinen syksy ja pitkä kylmä talvi ovat tunnetusti pimeää aikaa. Kodin hyvin suunniteltu valaistus ja oikeanlaiset valaisimet piristävät mieltä ja valaisevat niin arkipäivän askareita kuin tuovat ihanaa tunnelmaa romanttisiin hetkiinkin. Nykyaikaiset led–lamput auttavat luomaan täydellisen tunnelman kodin jokaiseen huoneeseen talven pimeydestä ja kylmyydestä huolimatta. 

Led tulee englannin kielen sanoista Light–emitting diode eli hohtodiodi tai tuttavallisemmin ledi. Ledi on puolijohdekomponentti, joka säteilee valoa, kun sen läpi johdetaan sähkövirtaa. Arkikielessä lediä on kutsuttu myös valodiodiksi, vaikka historialliselta merkitykseltään valodiodi eli fotodiodi tarkoittaakin valolle herkkää diodia. Muiden diodien tapaan ledit päästävät virtaa läpi vain toiseen suuntaan. 

Eriväriset led–valot luovat tunnelmaa eri tiloihin 

Aiemmin led–valot ovat olleet käytössä lähinnä elektronisten laitteiden merkkivaloina, näyttötauluissa ja led–näytöissä, mutta viime vuosien aikana led–lamput ovat yleistyneet voimakkaasti myös valaistuksessa. Entistä valovoimaisemmat ledit ja valkoisen ledin keksiminen ovat tuoneet led–valot tavallisten kuluttajien ulottuville ja mahdollistaneet niiden yleistymisen kaikenlaisessa valaistuksessa. 

Ledien valmistusmateriaali määrittelee komponentin lähettämän valon värin. Väriä voidaan edelleen muokata ledin pintaan lisätyillä pinnoitteilla ja kalvoilla. Valkoiset led–valot perustuvat sinisiin ledeihin, jotka on päällystetty fluoresoivalla loisteaineella. Loisteaine muuntaa osan säteilystä kellertäväksi, jolloin silmän aistima valon väri on valkoinen. Toisen periaatteen mukaan valkoinen led–lamppu voidaan tehdä myös yhdistämällä erivärisiä ledejä.

Monet ajattelevat vielä nykyäänkin, että led–valot tuottavat vain kalpean kylmää valoa. Tämän päivän led–lamppu tarjoaa mahdollisuuden valaista lämpimillä sävyillä perinteisen hehkulampun tavoin tai monilla eri valkoisen sävyillä kohteestasi riippuen. Valolla on suuri merkitys vallitsevaan mielialaamme ja yleiseen hyvinvointiimme. Huolellisesti suunniteltu valaistus ja tarkoituksenmukaiset led–lamput ovat käytännöllisiä, luovat kauniin tunnelman ja pitävät mielialan korkealla. 

Led–lamppu tuottaa luonnollista valoa vuodesta toiseen

Led–lamppu tai led–loisteputki maksavat hiukan enemmän, mutta ovat vastaavasti nopeasti syttyviä, pitkäikäisiä ja energiatehokkaita. Nykyaikainen led–tekniikka mahdollistaa sen, että led–valaisin on energiatehokkuudeltaan jopa 85% parempi perinteiseen valaisimeen verrattuna. Led–valot voivat kestää käytössä jopa 25 vuotta, jonka aikana niiden tulisi kestää vähintään 50 000 sytytyskertaa. 

Led–lamput toistavat mainiosti värejä ja saavat pinnat, huonekalut, tekstiilit ja ihmiset näyttämään luonnollisilta. Led–lamppu tai led–loisteputki voidaan valita värilämpötilaltaan sopimaan käyttäjänsä vaatimaan tunnelmaan. Useat led–lamput ovat myös himmennettäviä, jolloin samalla lampulla voidaan valaista niin valovoimaa vaativat työskentelytilat tai himmentää valoa oikean tunnelman luomiseksi. 

Led–lampussa wattimäärä eli sähkönkulutuksen määrä ei kerro valon määrästä vaan sähkön kulutuksesta. Lumen–arvo (lm) ilmoittaa paljonko led–lamppu tuottaa valoa. Kelvin (K) ilmoittaa taas valon värilämpötilan. Mitä korkeampi kelvin–arvo on, sitä kylmempi on lampun valon väri.  

Valaisin on kotisi valonlähde iltojen hämärtyessä ja ikkunattomissa huoneissa. Muutaman led–lampun avulla säädät kotisi valaistuksen, joka soveltuu saumattomasti vuorokaudenaikaan ja siihen mitä haluat kulloinkin tehdä.   

Olipa tarkoituksenasi sitten kuoria perunoita, lukea suosikkikirjaasi tai tunnelmoida himmennetyssä valaistuksessa tähtitaivasta ihaillen, löytyy tarkoitukseesi sopivat led–lamput, led–valot ja led–loisteputket Kärkkäisen verkkokaupasta. Valitse valikoimasta sopiva led–lamppu tai led–valaisin ja tilaa helposti kotiisi toimitettuna.