Valaisimet varmistavat jouhevan työskentelyn hämärään aikaan sekä mukavan tunnelman kotiisi. Valo ei kuitenkaan pääse oikeuksiinsa, mikäli valaisinta ei varusta sopivalla ja riittävän tehokkaalla lampulla. Erilaisen lampun asennus on vaivaton tapa muuttaa valaistuksen ilmettä – esimerkiksi älylampulla on helppo vaihtaa tunnelmasta toiseen. Kotitalouden sähkönkulutusta on yksinkertaisinta säädellä valitsemalla kotiin energiansäästö- tai led-lamput. 

Hehkulamppujen jälkeen ovat kuluttajat päässeet valitsemaan pääasiassa energiansäästölamppujen ja led-lamppujen väliltä. Viime vuosina led on noussut kansan ehdottomasti suosikiksi, ne kun ovat pikkuvioista kärsiviin energiansäästölamppuihin verrattuna kestävämpiä, monipuolisempia ja vievät huomattavasti vähemmän sähköä. 

Led-lamppujen saapuessa markkinoille niitä vaivasi kylmä, sinisävyinen valo sekä himmeys. Nyt led-valot ovat tuntuneet päässeet lapsuusiän vaivoistaan ja ledejä löytyy joka lähtöön, kaikissa sävyissä ja voimakkuuksissa. Led kestää hyvin myös pakkasta, joten joulu- ja muut kausivalot on edullista korvata vastaavilla led-tuotteilla. Tarkista pakkasenkestävyys kuitenkin aina tuotepaketin kyljestä.

Lumen- ja Kelvin-arvot, mitä ne tarkoittavat?

Ennen valotehoa mitattiin wateissa, mutta nykyisin mittarina on lumen (lm). Esimerkiksi 60-wattisen hehkulampun tuottama valon määrä on noin 800 lumenia. Toinen lukema paketin kyljessä on kelvinaste (K) joka kertoo värin lämpötilan. Mitä suurempi arvo, sitä kylmempää eli sinisempää valoa lamppu tuottaa. Esimerkiksi hehkulampun hieman kellertävää valoa muistuttavan lampun lukema on noin 2 700 K. Neutraalin valkoisen lampun värilämpötila on 4 000 K. 

Älylamput ja valaisimet muuttavat kirkkausastettaan valokytkintä säätämällä tai itsenäisesti muun valaistuksen mukaan. Älylampuissa on tavallisen led-lampun elektroniikkaan sisällytetty lisätoiminto. Ne voi asentaa myös syttymään esimerkiksi tiettyyn kellonaikaan aamulla tai asukkaan saapuessa kotiin. Jotkin älyvaloista toimivat liiketunnistimella. Osassa älyvalaisimia on myös mukana oma kaukosäädin jolla himmeysastetta tai vaikka värisävyä pystyy säätämään. 

Kierrätä led- ja energiansäästölamput oikein

Vain halogeenit ja vanhat hehkulamput voi hävittää sekajätteen mukana. Lähin keräyspiste energiansäästö- ja ledilampuille, alle 25-senttisille loisteputkille sekä pienille valaisimille tai koristevaloille on siellä, missä niitä myös myydään. Isot päivittäistavarakaupat sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvät erikoiskaupat vastaanottavat lamppuja maksutta ja ilman uuden ostovelvoitetta. Lamput voi myös toimittaa sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätyspisteisiin.

Riittävä valaistus on osa asumisviihtyvyyttä sekä kotisi turvallisuutta. Tehokkaat lamput sisälle kotiin ja ulos pihalle saat helposti Kärkkäisen verkkokaupan kautta! Päivitä kotitaloutesi valaisimet tähän päivään ja ylläty iloisesti sähkölaskun kanssa. Kärkkäisen verkkokauppa on aina valmis palvelemaan sinua!