Hyvät retkeilyhousut ovat ulkoilijan suojana niin pitkillä vaelluksilla kuin myös kotimetsissä retkeillessä. Retkeilyhousujen käytön monipuolisuus tekevät niistä erinomaiset vaellushousut, vapaa-ajanhousut tai vaikkapa metsästyshousut. Miellyttävän tuntuisina ne ovatkin monien ehdottomat lempihousut, joiden käyttö ei rajoitu pelkästään retkeilyyn, vaan niitä käytetään mukavina arkihousuina.

Retkeilyhousut eli vaellushousut ovat kehittyneet valtavasti viimeisien vuosikymmenien aikana. Aikaisemmat retkeilyhousut olivat yleensä miehille suunnattuja villakankaisia metsästyshousuja, jotka olivat toki lämpimät ja kestävät, mutta eivät ainakaan lämpimillä ilmoilla niin mukavat. Nykyiset vaellushousut ovat siis huomattavasti mukavammat käytössä niin lämpimillä kuin myös viileämmillä ilmoilla.

Vaellushousut tekevät reissaamisen helpoksi

Vaellushousut ovat saanet vaikutteita useista eri housutyypeistä. Eräs merkittävä, käytännöllinen ja ulkonäöllinen seikka on, että melkein kaikissa vaellushousuissa on reisitaskut, kuten maastohousuissa tai työhousuissa. Reisitaskulliset vaellushousut antavat retkeilijälle vapaat kädet, sillä tilavissa reisitaskuissa voi kuljettaa helposti tarvikkeita, kuten esimerkiksi karttaa, kompassia, kirvestä taikka puhelinta.

Parhaat vaellushousut sopivat usealle eri kelille, sillä hengittävän ja sateenpitävän materiaalinsa ansiosta niitä voi käyttää lämpimillä, mutta myös viileämmillä ilmoilla. Esimerkiksi Fjällräven valmistaa retkeilijöille tuulta ja vettä hylkivästä G-1000 Silent Eco -materiaalista retkeilyhousuja, jotka sopivat myös metsästyshousuiksi. Tämä materiaali on erinomainen, kun vaaditaan hiljaista liikkumista, sillä kangas on äänetön myös taite- ja hankauskohdissa.

Naisten ja miesten vaellushousuissa on yleensä pieniä eroja. Merkittävin eroavaisuus on vaellushousujen leikkauksessa, sillä naisten vaellushousut ovat yleensä hieman muodokkaampia verrattuna miesten housuihin. Joustavat vaellushousut mahdollistavat toki vapaan liikkumisen molemmilla housuilla, mutta esimerkiksi vyötärön seudun leikkaukset ovat naisten housuissa usein joustavampia.

Hyvät retkeilyhousut ovat monikäyttöiset

Retkeilyhousut mahdollistavat sopivat olosuhteet mukavalle vaellusretkelle tai ulkoilulle. Joustavat vaellushousut eivät purista, paina tai aiheuta hankaumia saumojenkaan kohdalta, vaan tekevät liikkumisesta helppoa vaikeassakin maastossa. Huolitellut ja teipatut saumat pitävät myös ulkoisen kosteuden poissa iholta, mutta päästävät iholta tulleen kosteuden mukavasti haihtumaan.

Vahvistetut polvet sekä takaosa antavat kestävyyttä metsässä liikkuessa. Vaellushousujen vahvikkeet estävät myös oksien tai risujen aiheuttamia naarmuja tai raapaisuja. Useista vaellushousuista löytyy myös vetoketjulliset tuuletusaukot, joiden avulla lämpimällä ilmalla housujen tuulettuvuutta on helppo lisätä. Esimerkiksi suomalaisen Anarin valmistamat Galda Camo -vaellushousut ovat kohtuu hintaiset monitoimihousut niin pitkille vaellusretkille kuin myös joka sään housuiksi pihalle.

Olitpa etsimässä mukavia retkeilyhousuja tunturiin tai kestäviä housuja metsästysreissuille, kannattaa suunnata Kärkkäisen verkkokaupan retkeilyosastolle. Sieltä löydät retkeilyhousut sekä muut retkeilyvarusteet helposti ja mukavasti vaikka koko perheelle. Hyvillä retkeilyhousuilla on mukava suunnata luonnon keskelle säästä riippumatta.