Kalastus on Suomessa varsin perinteinen harrastus, jota voidaan harjoittaa eri muodoissaan ympäri vuoden. Kymmenien tuhansien järvien ja puhtaana virtaavien jokien maassa kalastusta harrastetaan paikasta riippumatta. Viehekalastus on suosittu urheilukalastuksen muoto, johon kuuluvat erilaisten vieheiden heittäminen ja vetouistelu. Jigikalastuksessa tarkoituksena on taas uittaa jigiä erilaisilla kelaus- ja vapatekniikoilla ja saada näin kala houkuteltua iskuun.

Jigikalastus tapahtuu yleisesti lähellä pohjaa. Jigit ovat erityisesti ahventen ja kuhien suurta herkkua. Pääasiallisia jigaustyylejä ovat perinteinen heittojigaus, vertikaalijigaus eli pystyjigaus tai dropshot eli pohjapainojigaus. 

Jigikalastus vaatii oikeanlaiset välineet ja hyvän tuntuman

Jigikalastukseen tulee valita huolellisesti oikeat välineet ja tarkoitukseen sopiva jigisetti, jotta kalastus sujuu mahdollisimman tehokkaasti ja käytännöllisesti. Jigikalastuksessa avokelavavan tulisi olla jämäkkä, kevyt ja tunnokas, arviolta 180–195 senttimetriä pitkä ja riittävän jäykkä, jotta isokin kala saadaan tartutettua. Kelan tulisi olla mahdollisimman kevyt ja tasapainossa vavan kanssa. 

Yleisesti suositaan avokelaa, mutta joissakin jigausmuodoissa suositaan myös hyrräkelaa. Avokelan puolan siimakapasiteetti tulisi olla kokoluokaltaan 1000–1500. Avokelan tulisi olla varustettu täysin takaliikkeettömällä kammella, jotta kalastustuntuma olisi mahdollisimman hyvä eikä kala saa näin yhtään löysää vastaiskussa.

Jigikalastuksessa käytetään kuitusiimaa, jonka etuna pidetään venymättömyyttä. Tämä parantaa huomattavasti kalastuksen tuntumaa ja kalojen tartutusta. Kuitusiiman värin tulisi olla mahdollisimman näkyvä, jotta siitä voidaan helposti lukea tärpit. Siiman vahvuus tulisi valita jigausmuodon ja pyydystettävän kalalajin mukaan. 

Kuitusiiman jatkeeksi olisi hyvä valita 0,30–0,40 millimetrin vahvuinen monofiili- tai fluorocarbontapsi. Näin saavutetaan myös parempi kulutuksen kesto kivikkoisessa pohjassa tai hauen hampaissa. Tapsien avulla jigit ja jigipäät saadaan uimaan myös rauhallisemmin. 

Jigit valitaan jigaustyylin ja kalalajien mukaan

Kärkkäisen verkkokaupasta löytyy markkinoiden parhaat jigit eri jigausmuotoihin ja kalalajeille. Valikoimasta löytyvät jigit, joilla ahvenet, kuhat, hauet ja muut jalokalat tarttuvat innokkaasti pyydykseen. Eumerin maahantuoma Mikado on yksi Euroopan johtavista jigikalastusbrändeistä. Mikadon valmistamat jigit ovat löytäneet tiensä jigikalastajien viehelaatikoihin, ja ne on valittu useampana vuonna Erä–lehden vuoden vieheiksi. 

Mikadolta löydät laadukkaat yksittäiset jigit, jotka on optimoitu eri kalalajien pyydystämiseen. Täydellinen jigisetti tai jigilajitelma on taas mainio vaihtoehto pidemmillekin kalaretkille. Jigilajitelma sisältää valintasi mukaan sopivat jigit vaikka ahvenelle ja kuhalle. Jigisetti sisältää jigilajitelman ohella myös tarpeelliset jigipäät. 

Jigipäät valitaan vallitsevien olosuhteiden mukaan

Jigipäät ja niiden oikeanlainen valinta ovat oleellisimpia asioita jigikalastuksessa. Vallitsevat olosuhteet, kuten tuuli, veden lämpötila ja virtaukset, vaikuttavat valintaan. Kylmemmissä vesissä toimii todennäköisesti rauhallinen uitto paremmin, joten jigipäät voivat olla ohjesääntöä pienempiä.

Vastaavasti lämpimämmän veden aikana voidaan kokeilla hieman raskaampaa ja nopeampaa uittoa, jolloin jigipäät voidaan vaihtaa hieman painavammiksi. Virtaavassa vedessä jigipäät voivat olla painoltaan huomattavasti painavampiakin. Tärkeää on pitää hyvä tuntuma pohjaan koko kalastuksen ajan. 

Kärkkäisen verkkokaupan laajasta valikoimasta löydät oikeanlaiset välineet, jigit, jigilajitelmat ja jigipäät kaikkiin jigausmuotoihin. Valitse kalastusretkellesi sopivat jigit tai täydellinen jigisetti ja tilaa helposti ja nopeasti kotiin toimitettuna.