Kahvinkeitin on yksi suosituimpia keittiön pienkoneita. Nopea kahvinkeitin pelastaa useimman aamun, sillä aamukahvia ei tarvitse nykyisillä keittimillä kauaa odotella. Korkealaatuisten kahvien nauttiminen sekä erikoiskahvien suosio on asettanut kodinkoneiden valmistajat tuottamaan entistä parempia ja monipuolisempia kahvinkeittimiä.

Kahvinkeitinten vertailu on osaltaan turhaa, sillä usein kahvin nauttijat arvostavat eri ominaisuuksia keittimissä. Toiset pitävät perinteisestä suodatinkahvista, kun taas toiset arvostavat kahvikoneen tai kahviautomaatin tuottamia erikoiskahveja. Kahvinkeitintä itselle valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota omiin toiveisiin kahvin suhteen. Itselle turhista kahvinkeittimen ominaisuuksista ei kannata maksaa.

Kahvinkeittimet testissä

Tavalliset, suodatinkahvia valmistavat kahvinkeittimet testataan lähes vuosittain Kuluttajalehden toimesta. Kahvinkeitin vertailuun otetaan aina niin edullisia, kuin myös kalliimpia kahvinkeittimiä vastakkain. Arvioinnissa arvostellaan kahvin maku ja lämpötila, keittimen tehokkuus sekä kahvinkeittimen puhdistuksen helppous. Myös ulkonäköseikat viehättävät kuluttajia, joten esimerkiksi kahvinkeitin Wilfa WSP-2A alumiini on ollut suosittu skandinaavien muotoilunsa ansiosta.

Useimmat testitulokset näyttävät sen, että nykyisten kahvinkeittimien eroavaisuuksia on vähän. Edullinenkin kahvinkeitin saattaa tuottaa aivan samantasoista kahvia, mitä parinsadan euron Moccamaster. Usein kuitenkin kahvinkeitin hankitaan omien mieltymysten, trendien sekä ulkonäön mukaan ja moni edullinen keitin jätetään ostamatta siitä syystä, että sen kuvitellaan olevan huono.

Kahvinkeittimien ominaisuuksia kyllä voidaan verrata keskenään, mutta paremmuusjärjestykseen niitä on usein vaikea asettaa. Esimerkiksi moni arvostaa sitä, että kahvi suodattuu suoraan kahvinkeittimestä termospulloon kuten esimerkiksi Electrolux EKF5700 kahvinkeittimessä. Kahvinkeitin ajastimella on myös usean kahvinjuojan ehdoton vaatimus. Tätä ominaisuutta vaatii usein innokkaimmat kahvin nauttijat, sillä kahvinkeitto voidaan ajastaa esimerkiksi sopivasti aamuherätyksen kanssa samaan aikaan.

Kahvinkeitin on nopea puhdistaa

Useista uusista kahvinkeittimistä saattaa jo löytyä puhdistamisen tarpeen ilmaisin. Herkät sensorit tunnistavat keittimen sisään kertyneet epäpuhtaudet sekä kalkin. Vaikka näkyvää likaa tai kalkkia keittimessä ei näkyisikään, on hyvä suorittaa keittimen perusteellinen puhdistus säännöllisin väliajoin.

Monissa kahvinkeittimissä, kuten Moccamastereissa tulee paketin mukana tuotteelle sopiva kalkinpositoaine, mutta työn voi tehdä ilman merkkikohtaisia aineitakin. Apteekista saatava sitruunahappo on erinomainen kodinkoneiden puhdistusaine myös kahvinkeittimille.

Kahvinkeittimen puhdistukseen tarvitsee vajaa kaksi ruokalusikallista sitruunahappoa sekä puolilitraa kylmää vettä. Liuos kaadetaan keittimen vesisäiliöön ja keitin kytketään päälle. Kun puolet vedestä on valunut, keitin sammutetaan. Puolen tunnin kuluttua keitin käynnistetään uudelleen ja annetaan loppujenkin vesien valua keittimisetä. Lopuksi sitruunahappo huudellaan valuttamalla puhdas vesi keittimen läpi vielä pari-kolme kertaa.

Parhaimpien kahvinautintojen äärelle Kärkkäisen verkkokauppa tarjoaa edullisia, mutta myös arvokkaampia kahvinkeittimiä moneen tarpeeseen. Tilaamalla uuden kahvinkeittimen takaat itsellesi parhaat hetket aamukahvien parissa.