Urheilutakit sopivat urheiluharrastukseen paremmin kuin tavalliset ulkoilupusakat tai hupparit. Ne ovat suunniteltu lämpimiksi, hengittäviksi ja joustaviksi. Kurkkaa tästä vinkit oikeanlaisen urheilutakin valintaan:

Takin valinnassa tärkein kriteeri on sen käyttötarkoitus. Oletko etsimässä pakkaskelejäkin kestävää hiihtotakkia vai kevyttä ja hengittävää hiihtotakkia? Myös urheilulaji ja oma vauhti ratkaisee takin valinnan. Juostessa paksussa takissa tulee viileilläkin ilmoilla kuuma mutta kävelylenkillä kevyt takki saa vartalon hytisemään kylmästä. 

Talvipakkasilla kannattaa luottaa kerrospukeutumiseen – näin vaatetta pystyy vähentämään tai lisäämään lämpötilan mukaan. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös sporttiset toppauksella varustetut tai tuulenpitävät liivit. Niissä selkä saa tarpeeksi lämpöä, muuta kädet pysyvät vapaina urheilusoritukseen. 

Juoksutakit ja pyöräilytakit

Pyöräillessä ilmavastus on usein suurta, joten tuulenpitävyys on pyöräilyvaatteissa kaiken a ja o. Lisäksi pitää kiinnittää huomiota hengittävyyteen: pyöräillessä hiki puskee väkisinkin pintaan. Pyöräilytakin tulisi mukautua ajoasentoon, näin takki nouse korviin kovassakaan vauhdissa. Kevyt takki on helppo kiskaista päälle hellepäivänäkin päälle, jos tuuli sattuisi yllättämään. 

Juoksutakkiin pätevät samat säännöt kuin pyöräilyynkin, tosin ilmnvastus ei yllä aivan niihin lukemiin kuin fillarin selässä. Juoksutakin tulisi olla napakka, jotta se ei pyörisi ja tai hölskyisi menon muassa. Ehdottomasti kannattaa valitä ennemmin kevyt kuin lämmin, sillä juostessa tulee väistämättä hiki. Sporttinen kevyttoppatakki sopii erinomaisesti talvijuoksuun. 

Juoksutakki on hyvä varata hupulla, vaikka se tuokin pikkuisen lisää materiaalia niskaan. Huppu on helppo vetää päähän, jos sade yllättää tai tuuli vihmoo, eikä lakkia ole. Vedenpitäviä juoksu- ja pyöräilytakit eivät ole: vedenpitävyys veisi vaatteen hengittävyyden eikä rankkasateella lenkki tule välttämättä ensimmäisenä mieleen.

Hiihtotakit ja laskettelutakit

Hiihtotakeissa vauhti määrittelee takin paksuuden. Etenetkö keväthangille hitaasti nautiskellen vain reipasta sivakointia säässä kuin säässä? Verkkaisempaan menoon käy aivan hyvin kevyttoppatakki, hikisempään menoon kevyt hiihtotakki. Latuhiihdon hiihtotakeissa on useimmiten tuulenpitävä etupaneeli ja hengittävä selkäpaneeli. 

Laskettelutakin pitää pitää lämpimänä hississä, mutta viileänä rinteessä. Tässäkin hengittävyydellä on iso rooli. Lasketteluvaatteet ovat usein varustettu korkeilla kauluksilla ja lumilukoilla, jota alla oleva vaatekerta pysyy kuivana lumen kosteudesta. 

Retkeilytakit ja vaellustakit

Retkeilytakit joutuvat mukautumaan sään muutoksiin: voi sataa tai voi paistaa, voi olla kylmä tai todella lämmin. Takin pitäsi kestää risut, tuulet ja tuiskeet mutta olla silti kevyt kannettavaksi ja mahtua tarvittaessa jopa pieneen tilaan! Aika paljon haastetta siis! Retkeilyyn sopivia materiaaleja ovat softshell ja vedenpitävät kuoritakit. Talviretkille kannattaa varata takki, jossa on hyvä lämmöneristys.  

Pienille kävelyreissuille ja kaupunkiretkille sopivia takkeja ovat tuulitakit tai puuvillatakit. Takin on hyvä olla siisti ja mukautuva, jotta se yllä voi piipahtaa kaupoissa tai ystävien luona. Talvipäivinä hyviä vaihtoehtoja ovat toppa- ja parkatakit. Siistin ulkonäön lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös käyttömukavuuteen: ulkoillessa saattaa hyvällä kelillä vierähtää useampikin tunti. 

Urheilutakit ja vaatteet naisten urheiluun löydät Kärkkäisen netistä! Tutustu vaihtuviin tarjouksiin ja edullisiin ale-tuotteisiin. Kärkkäiseltä löytyy sporttista menoa joka vartalolle, myös isossa koossa!