Talvella ja kylmillä keleillä liikkuessa ja retkeillessä kannattaa luottaa kerrospukeutumiseen. Kerrospukeutuminen toimii paremmin kuin kuin yksi paksu vaatekerros. Hyvä urheilukerrasto saa kehon pysymään lämpimänä hikisenäkin.

Naisten urheilukerrastot on suunniteltu pitämään liikkujan kuivana ja lämpimänä rankassakin suorituksessa. After ski hyvässä seurassa onnistuu vaatteita vaihtamatta, sillä hyvännäköiset lämpöhousut  ja -paidat myötäilevät vartaloa kauniisti. Trendikkäät värit ja liikkumista tukeva muotoilu pitää sinut freesinä ja aktiivisena pakkasesta tai viimasta huolimatta!

Tekninen tai merinovillainen kerrasto alle

Alusvaatekerroksen tarkoituksena on siirtää liikkuessa syntyvä kosteus, eli hiki pois iholta. Toimivin aluskerros on materiaaliltaan merinovillaa tai keinokuitua. Puuvilla ei sovellu liikuntasuoritukseen, sillä kosteana puuvilla ei enää pidä lämpöä.

Keinokuidun plussapuolena on nopea kuivuvuus. Jos lenkkeillet päivittäin, tai jopa useita kertoja päivässä, voi keinokuituiset alusvaatteet pesaista nopeasti välissä ja ne ovat pian valmiit uuteen ponnistukseen. Keinokuitu siirtää kosteutta tehokkaasti iholta seuraavaan kerrokseen. Materiaali alkaa kuitenkin nopeasti haisemaan voimakkaalle hielle. Keinokuitu onkin paras vaihtoehto nopeaan hikiliikuntasuoritukseen, kuten juoksu- tai pyöräilylenkille.

Hyvännäköinen tekninen kerrasto tai alusasu sopii myös käytettäväksi sellaisenaan esimerkiksi yleisurheilussa tai harrastusjoukkueissa, kuten jalkapallossa. Tekninen alusasu, eli niin kutsuttu hikipuku kuuluu myös jääkiekkoilijan varusteiden alle.

Merinovilla on villan lailla luonnostaan antibakteerinen, siksi se ei ala haista. Merinovilla ei niinkään kaipaa säännöllistä pesua, mutta sitä on hyvä tuulettaa välillä. Tarvittaessa hikinen merinovilla voidaan pestä 40 asteessa. Merinovillasta valmistettu lämpökerrasto eivät kutistu samalla tapaa kuin villa, joten pesu on turvallista. Materiaali ei myöskään kutita iholla, sillä merinovillan villasäikeet ovat sileitä.

Merinovillahousut ja -paita on paras valinta pitkäkestoisempaan liikuntaan, kuten retkille, vaellukseen, lasketteluun, liikuntapäiviin ja perheen kanssa ulkona peuhatessa. Merinovillainen alusasu lämmittää myös kotosalla urheilun tai vaikka saunan lämmön jälkeen.

Välikerrasto lämmittää, kuorikerros suojaa

Välikerrastoksi sopii esimerkiksi villa tai fleece. Huokoinen materiaali sitoo ilmaa ja pitää vaatteen käyttäjän lämpöisenä. Välikerroksia voi pukea useampia päällekkäin. Kokeile, ovatko vaatteet helposti puettavat – näin voit lisätä tai vähentää niitä tarpeen ja kylmyysasteen mukaan. 

Liikkujan kannattaa pitää mielessä nyrkkisääntö, jonka mukaan vaatetta on tarpeeksi silloin, kun paikallaan seistessä tulee kylmä. Näin liikkuessa ei kuumuus toppaa suoritusta heti alkuunsa. Jos ulkoilu vaatii myös paikallaan seisomista, ylimääräiset välikerrokset pelastavat viluisen värjöttelijän.

Kuorikerroksella tarkoitetaan päällysvaatetta. Sadekelillä se on sadevaate tai kuoritakki, pakkaskeleillä toppatakki- ja housut. Jos lämpöön on tullut satsattua välikerroksissa, kuorikerros voi myös olla kevyt ulkoilu- tai tuulitakki.

Kuorikerroksen tarkoituksena on pitää vinkka ja ulkoa tuleva kosteus poissa alemmista vaatekerroksista. Lenkkeily tai muu urheilu sateessa tai kovassa tuulessa onnistuu, mikäli tehokas kuorikerros pitää tuulta ja sadetta.

Naisten tyylikkäät urheilukerrastot ja tekniset alusvaatteet löydät Kärkkäisen valikoimasta. Löydä myös muut varusteet ja tuotteet liikuntaan, äläkä anna sään olla esteenä liikunnan ilolle!