Terät ja terälaipat siistiin lopputulokseen
Terät ja terälaipat ovat yksiselitteisesti tärkeässä roolissa, kun kiinnitetään huomiota ruohonleikkurin leikkausjälkeen. Leikkuujälkeen vaikuttaa toki itsessään kone ja sen oletettu teho, mutta myös leikkuuterän kunto.
Leikkaajan varovaisuudesta huolimatta ruohonleikkuri kohtaa pihanurmella vaaranpaikkoja: paksuja oksia, juuria sekä kiviä, johon leikkurin terä ikävästi kosahtaa. Aika myöten nämä nirhaumat alkavat näkyä leikkuujäljessä - terä tylsyy ja kolhiintuu, jolloin ruoho ei katkeakaan halutulla tavalla.
Leikkurin terä vaatiikin aika ajoin teroitusta. Sen voi suorittaa itse joko koneellisesti tai laattaviilan avulla. Konella työ on nopeampaa, mutta vaatii tällöinkin usein viimeistelyn viilan avulla.
Ruoholeikkurin terän teroitus
Irrota aluksi sytytystulppa ja tyhjennä öljyt sekä bensatankki. Käännä leikkuri kyljelleen. Ruohonleikkurin terä on mallista riippuen noin 50 cm mittainen, laipan mallinen metallisuiro. Sen tulisi pyöriä vapaasti koneen pohjassa. Jos terä on kovin vääntynyt tai pohja hyvin likainen, ei terä pääse liikkumaan halutulla tavalla.
Irrota mutterit, joilla terä on kiinni. Muista kuitenkin merkitä terän ala ja yläreuna ennen irrotusta! Puhdista teräkotelon alapinta siihen kertyneestä moskasta joko kevyesti kaapimalla tai vesipesulla.
Kiinnitä irrotettu terä ruuvipenkkiin tai vastaavaan tukevaan alustaan. Terän voi teroittaa joko laattaviilalla tai kulmahiomakoneella. Muista käyttää suojalaseja ja käsineitä!
Viilaa terää yhteen suuntaan terän olemassa olevassa kulmassa. Varmista että teroitusjälki on terävä.
Alas laskeutuva terän pää vaatii usein lisäteroitusta jotta lopputulos olisi tasapainoinen. Tasapainon voi tarkistaa riputamalla terää sormessa tai vaikka naulassa keskireiästä. Terän tulisi pysyä tasapainossa kaikissa asenoissa.
Jos teroittamien tuntuu haastavalta, alan liikkeet tarjoavat usein myös teroittamiseen liittyviä palveluita.
Älä laiminlyö ruohonleikkurin huoltoa
Teroituksen yhteydessä on hyvä huoltaa leikkuri muutenkin: puhdista alapuoli, vaihda sytytystulppa ja suodatin sekä suorita öljynvaihto. Muista, että polttomoottorikäyttöinen ruohonleikkuri vaatii enemmän huoltoa kuin vastaava akkumalli, mutta teho on sitäkin riittävämpi.
Hyviä vinkkejä ja videoita ruohonleikkurin huoltoon sekä terän teroittamiseen löydät internetistä, esimerkiksi videopalvelu Youtubesta. Hyvin huollettu ruohonleikkuri tekee siistimpää jälkeä, kestää pitempään ja käynnistyy temppuilematta parilla nykäisyllä.
Joskus ruohonleikkurin terä on niin pahasti kulunut tai mutkalla, että terän vaihto on paikallaan. Varaosaksi ei tarvitse uhrata halpaa ruohonleikkuria: uudet terät ja terälaipat saat kätevästi Kärkkäisen kautta!
Jotta puutarhanhoito olisi entistä helpompaa löydät Kärkkäisen puutarhakoneiden varaosien kautta myös trimmerin siimapäät, jyrsinterät, raivausterät sekä telaketjut. Kärkkäisen verkkokauppa on auki vuoden jokaisena päivänä, aina siihen aikaan kun sinulle sopii!