Puutarhakoneiden ja -työkalujen avulla loihdit pihamaastasi kutsuvan Eedenin! Oikeilla välineille myös kaunis piha voi olla helppohoitoinen. Pihatyöt ovat hyötyliikuntaa parhaimmillaan!

Pidä nurmialueesi kunnossa

Ruoholeikkurit, trimmerit sekä muut ajoleikkurit ovat korvaamattomia puutarhakoneita laajaa tai pienempääkin nurmikaistaletta hoitaessa. Mikäli jatkuva ruohonleikkuu alkaa nyppiä, osan nurmialueesta voi korvata viherkasveilla, perennapenkeillä tai vastaavilla istutuksilla. Esimerkiksi havukasveista saa loihdittua pihaan upeita katseenvangitsijoita, eivätkä havukasvit vaadi hoidokseen paljon muuta kuin kastelua kuivimpina kausina. Ruoholeikkauksen voi jättää myös robottiruohonleikkurin murheeksi.

Pihamaalla riittää haravointia syksyisin ja keväisin, varsinkin jos tonttia reunustaa kaunis lehtipuiden rivistö. Lehtipuhaltimella lehtiroskat saa putsattua kätevästi hankalista paikoista, kuten sadevesiränneistä. Lehtipuhallin puhdistaa näppärästi myös pihamaan, vaikkakin huomattavasti äänettömämpi tapa on tarttua haravaan.

Pensasaidat ja näkösuojat takaavat yksityisyyden

Pensasaidan voi leikata matalammaksi pensassaksien, oksasahan tai pensasleikkurin avulla. Säännöllinen leikkaaminen kannattaa: oksisto pysyy tuuheana ja näkösuoja hyvänä, kun aitaa malttaa keväisin katkoa lyhyemmäksi. Ränsistyneen pensasaidan voi kasvattaa uuteen kukoistukseen, kun leikkaa oksiston tyveen asti ja aloittaa aidan kasvatuksen alusta. Leikatut oksat jalostuvat oksasilppurin avulla pensasaidan katemateriaaliksi. Viherpiha-lehti ohjeistaa seikkaperäisesti pensasaidan leikkaamiseen.

Erinomaisen näkösuojan ja vehreyttä esimerkiksi terassille saa nopeasti myös köynnöskasveilla! Humala ja villiviini ovat nopeakasvuisia ja näyttäviä pihan kaunistuksia. Köynnöskasvit voi tukea oleskelualueen tai pation ympärille köynnösritilöiden ja tukien avulla. Nuoret, arat taimet voi olla parasta suojata kasvukauden aluksi hallaharsolla.

Säilytä puutarhan pientyökalut ja koneet pihavajan huomassa

Pihamaan kastelu on kuivina kesinä välttämätöntä. Kukkapenkin kastelee vaivatta kastelukannun avulla, mutta jos kenttää on laajemmalti, on paras valjastaa käyttöön puutarhaletkut. Puutarhaletku säilyy siististi letkukelaan käärittynä. Letkuvaunulla raskaan letkuvyyhdin kuljettaminen onnistuu vaivattomasti varastosta pihamaalle tai vesipisteeltä toiselle. Vesipostiin letku yhdistyy näppärästi letkuliittimen avulla. Nurmikon kastelussa apuna voi käyttää automaattista sadetinta.

Puutarhan pientyökalut tulisi säilyttää kätevästi käsillä olevassa paikassa ja siinä kunnossa, että keväällä kasvukauden käynnistyttyä töihin olisi helppo käydä heti kiinni. Puutarhakoneiden tarvikkeet ja varaosat, kuten terät ja terälaipat, kiilahihnat, suodattimet, ilmakumipyörät, loukut ja renkaat pysyvät järjestyksessä varastotilassa tai puutarhavajassa.

Erillinen puutarhavaja onkin hyödyllinen säilytystila varsinkin ison tontin omistajalle. Siellä säilyvät puutarhatyökalujen lisäksi ruohonleikkurit, jyrsimet, oksasahat ja kottikärryt. Arvokkaat työkoneet on hyvä pitää talvikauden ajan lukkojen takana, poissa varkaiden näkyviltä.

Loihdi pihastasi rentouttava keidas, jossa on mukava oleskella ja hoitaa ympäristöä. Kärkkäinen on pihanomistajan monipuolinen tavaratalo. Laadukkaat puutarhakoneet ja -työkalut tilaat nopeasti pihallesi Kärkkäisen verkkokaupan kautta!