Puutarhakoneet, kuten ruohonleikkurit, vaativat ajoittaista huoltoa esimerkiksi keväisin ajokauden alkaessa. Huoltotoimenpiteet voi jättää pienkonekorjaajan hommaksi, mutta ne on näppärä suorittaa myös itse.

Oikein huollettuna pienkoneet ja ruohonleikkurit kestävät käytössä vuodesta toiseen. Mikäli toimenpiteet laiminlyö, on edessä pian niskotteleva leikkuri, jonka kanssa käynnistysjumppa kestää kauemmin kuin ruohotilkun ajamiseen kuluva aika. 

Perushuolto alkaa öljynvaihdolla

Kerran vuodessa ruohonleikkurille olisi hyvä tehdä perushuolto. Huollon yhteydessä tutkitaan terän kunto, vaihdetaan tulpat, ilmansuodatin sekä öljyt. Varsinkin sytystulppa kerää helposti karstaa, jolloin käynnistäminen hankaloituu.

Öljyn vaihdossa on maltettava aina imeä tai valuttaa vanhat öljyt koneesta pois. Öljyä ei siis lisätä vanhan päälle. Vanha jäteöljy on ongelmajätettä, joka tulee kiikuttaa kunnan jätehuoltoon, ei taloyhtiön roskikseen tai varsinkaan suoraan pihamaalle!

Ennen huoltotoimepiteitä tulpan johto on aina irrotettava! Muuten on vaarana että leikkuri käynnistyy kesken kaiken ja seuraavaksi saakin etsiskellä puuttuvia sormenpäitä varaston lattialta.

Ruohonleikkuria ei kuitenkaan saa huollon yhteydessä kääntää kyljelleen tai nurinpäin. Silloin öljyt valuvat suoraan kaasuttimeen ja suodattimeen, jolloin leikkaaminen loppuu kuin seinään. Oikea tapa on kallistaa leikkuria niin, että sytytystulppa jää ylös. 

Ruohonleikkurille olisi hyvä antaa vanhat ruohotuppeet ja lehtiroskat irroittava pesu. Pesuun käy vesi ja mieto saippua. Koneen voi hangata puhtaaksi vaikkapa vaahtomuovisella sienellä. 

Tarkista huollon yhteydessä myös vaijerin kunto. Mikäli se jää aisan väliin puristuksiin on vaarana, että vaijeri napsahtaa kokonaan poikki. Vahingon sattuessa katkenneen vaijerin voi korvata uudella. Youtubesta löytyy videoita ja ohjeita onnistuneeseen huoltoon.

Akkukäyttöiset ja päältä ajettavat ruohonleikkurit

Akkukäyttöiset ruohonleikkurit yleistyvät varsinkin pienillä pihoilla. Akkukoneet ovat helppohoitoisia ja yksinkertaisia huoltaa. Akku kestää yhdellä latauksella mallista riippuen noin tunnin, mutta koneen kaveriksi voi ostaa vara-akun, jolloin leikkaaminen sujuu keskeytyksettä suuremmallakin pihamaalla.

Päältäajettavat ruohonleikkurit ovat hyvä apu laajoille nurmikentille. Moniin malleihin pystyy yhdistämään peräkärryn tai lumiauran, jolloin leikkurin käyttö monipuolistuu. Aura on hyvä vaihtoehto lumilingolle pitkillä pihateillä.

Trimmereiden siimapäät ovat merkkikohtaisia. Markkinoilla on sekä kiinteäsiimaisia siimapäitä että käsi-, puoli- tai täysiautomaattisella siimansyötöllä varustettuja siimapäitä. Siiman vaihto on helppoa: vedetään vanha siima pois, työnnetään uusi kiinnikkeeseen ja pyöräytetään siimapään kantta. 

Ruohonleikkureiden, sekä muiden puutarhakoneiden tarvikkeet ja varaosat löydät edullisesti Kärkkäisen laajasta valikoimasta. Kärkkäinen palvelee sinua netissä jokaisena päivänä, vuorokauden ympäri! Tutustu kattavaan tarjontaamme ja klikkaa ostoskoriin kaikki tarvittava onnistuneeseen konehuoltoon!