Suomen pitkä talvi tarjoaa mainiot mahdollisuudet harrastaa lumilautailua. Lumilautailu on vauhdikas laji, joka kehittää tehokkaasti ketteryyttä, tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Nykyaikaiset, laadukkaat lumilaudat mahdollistavat laskemisen niin aloitteleville rinnelaskijoille kuin kokeneemmille laskijoille hyppyreihin tai vastasataneelle puuterilumelle. 

Lumilautailu on yleistynyt merkittävästi 1980-luvulta alkaen, ja lumilautailun suosio jatkaa kasvuaan. Lumilautailijan tärkeimmät varusteet ovat lumilauta, lumilautasiteet, lumilautakengät ja laskettelukypärä, jotka löydät helposti ja edullisesti Kärkkäisen verkkokaupasta. 

Lumilaudan pituus määräytyy laskijan pituuden ja laskutyylin mukaan

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että lumilaudan pituus on noin 20 senttimetriä lyhyempi, kuin laskijansa. Lumilaudan tulisi ylettyä hartialinjan tai silmien väliselle alueelle riippuen laskijan pituudesta ja laskutyylistä. 

Lyhyemmät lumilaudat sopivat hyvin reileille ja pidemmät rinteeseen, lumikouruun tai puuterilumelle. Aloittelijan lumilautamitta kannattaa olla hieman lyhyempi ja näin helposti laskettava ja hallittava lauta. Miesten lumilautamitta on vastaavasti hieman leveämpi kuin naisilla. Leveitä lumilautoja (wide) suositellaan laskijoille, joilla kengän kokonumero on yli 44.

Lumilautatyypit voidaan jakaa kolmeen luokkaan käyttötarkoituksen mukaan

Rinnelaskuun tarkoitetut freeridelaudat ovat melko pitkiä ja jäykkiä. Nämä vapaalaskulaudat ovat malliltaan direktionaalisia lumilautoja, jotka on suunniteltu enemmän yhdensuuntaiseen laskemiseen laudan nokka (nose) edellä. Lumilaudan nokka on pidempi ja isompi ja takaosa (tail) usein lyhyempi ja kapeampi, joten tällainen lumilauta toimii erinomaisesti myös puuterilumella. 

Jos kaipaat laskuusi vauhtia, kannattaa valita jäykempi lumilauta, koska se tuo laskuun vakautta. Ratalaudat ovatkin kapeita ja jäykkiä yhdensuuntaiseen laskemiseen suunniteltuja nopeita lautoja.

Freestyle-laudat on taas suunniteltu yleensä identtisillä päädyillä (twintip) ja siteet on asennettu laudan keskelle, joten laudat soveltuvat erinomaisesti parkkiin, reileihin ja temppuiluun. Twintip-rakenteelliset lumilaudat tarjoavat samanlaista tuntumaa ja ominaisuuksia laskitpa sitten kumpi jalka edellä tahansa.

Lumilautavalintaan vaikuttaa myös lumilaudan pohjan muoto

Lumilautatyypit vaihtelevat myös lumilaudan pohjan (baseline) muodon mukaan. Baseline voi olla camper, rocker tai flat -malli. Riippuen lumilaudan käyttötarkoituksesta, lumilaudoissa yleensä yhdistellään näitä malleja. Rocker soveltuu parhaiten aloittelijoille, tarjoten helpon tavan oppia käännöksiä. Rocker on erinomanen vaihtoehto myös vastasataneella puuterilumella laskeville.

Kun perusteet on opittu, on hyvä siirtyä camber-malliin, jotta saat lisää vauhtia, opit käännökset vielä paremmin ja saat pitoa myös kovaankin lumeen. Camber on paras vaihtoehto laskettelukeskuksissa laskemiseen, ajettuihin rinteisiin, parkkeihin ja lumikouruihin. Camber on täydellinen lumilautavalinta tiukkoihin käännöksiin, kovaan vauhtiin ja kanttaukseen jäisemmissäkin rinteissä. Camber-tyylinen lauta antaa räjähtävyyttä hyppyihin, eikä se jousta alastuloissa liikaa. 

Flat-tyylinen lumilauta tarjoaa täydellisen kontaktin lumen pinnan kanssa. Flat tuo tavalliseen rockeriin verrattuna enemmän vakautta ja tarjoaa näin helpommat käännökset pitävien kanttien ansiosta. Camber tarjoaa kuitenkin enemmän ilmavuutta hyppyihin flatiin verrattuna.  

Kun sinulla on tarve löytää laadukas lumilauta netistä, tarjoaa Kärkkäisen verkkokaupan laaja valikoima erilaiset lumilautatyypit, lumilautasiteet ja lumilautakengät parhailta valmistajilta. Valikoimasta löytyy sopiva lumilautapituus lapselle ja tyylikäs lumilauta Burton, Rome, Völkl, K2 tai Zolo -tuotemerkeiltä. Kärkkäisen verkkokauppa palvelee sinua vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.