Jääkiekkomailat kovaan peliin
Torjuntoja, syöttöjä ja ilmaveivejä – hyvä jääkiekkomaila saa pelin kulkemaan tai kiekon tarvittaessa pysähtymään. Mailat koviin turnauksiin tai junioreihin pihakisoihin löydät Kärkkäisen verkkokaupasta!
Jääkiekkomailat ovat osa niin aloittelevan kuin kokeneenkin kiekkoilijan perusvarustusta. Ei ole peliä ilman mailaa! Kiekko kulkee vaikka autotallin edustalla talvikengät jalassa, mutta ilman jääkiekkomailaa ottelusta ei tule mitään. Jääkiekkomailojen tulee olla käytössä keveitä, mutta tarpeeksi kestäviä ottamaan vastaan kovemmatkin iskut ja laukaukset.
Jääkiekkomailan kokoa määrittelevät säännöt
Jääkiekkomailat valmistetaan määrämittaisena, mutta lyhennetään kullekin pelaajalle sopivan pituiseksi. Mailan tulisi yltää suunnilleen leukaan asti. Pituus mitataan luistimet jalassa. Tämä koskee niin lasten kuin aikuistenkin mailoja. Oikea pituus ei kuitenkaan ole merkitty mihinkään sääntöihin: ohjenuoraa enemmän mailan pituuteen vaikuttavat kiekkoilijan omat mieltymykset. Maila ei kuitenkaan saa olla enempää kuin 163 senttiä pitkä.
Mailan muuta mitoitusta ohjaavat säännöt: leveydeltään mailan varsi saa olla enimmillään 3 cm ja paksuudeltaan tästä puoli senttiä kapeampi. Mailan lapa saa olla pituudeltaan maksimissaan 32 cm ja leveydeltään 5 -7,5 cm. Säännöt koskevat niin kotimaisia kuin ulkomaisia mailojakin.
Maalivahdin mailassa varsi levenee puolesta välistä maksimissaan 9 cm paksuuteen. Myös lapa saa olla 9 cm paksuinen. Maalivahdin maila poikkeaa ulkonäöltään merkittävästi tavallisesta pelaajan mailasta.
Jääkiekkomailan teippaus ja jäykkyys
Jääkiekkomailat teipataan siihen tarkoitetulla teipillä. Teipin tarkoituksena on lisätä pitoa mailasta niin käden ja varren kuin kiekon ja lavankin välillä. Teipillä tehdään mailaan tuppi varren usein katkaistuun päähän. Tuppi estää mailaa irtoamasta käsistä. Suosituimmat mailateipin värit ovat valkoinen ja musta, mutta muut muiden värien käyttö on sallittua.
Jääkiekkomailan jäykkyys eli FLEX on ilmoitettu usein mailan varren merkittyinä numeroina 35-110. Mitä suurempi lukema, sitä suurempi jäykkyys. Puolustajat ja isokokoiset pelaajat tarvitsevat jäykemmän, enemmän painetta kestävän mailan. Junioreille ja hyökkääjille sopivalla joustavammalla mailalla laukaisuun saadaan enemmän voimaa.
Puusta vai jostain muusta?
Perinteinen jääkiekkomaila on puinen. Nykyisin varsinkin ammattilaissarjoissa käytetään lähinnä komposiittimailoja. Komposiitin etuna on samana pysyvä taso – puisten mailojen ominaisuudet ovat enemmän vaihteluille alttiita. Puiset mailat käyvät nykyisinkin kuitenkin erittäin hyvin harrastekäyttöön. Ne ovat usein komposiittimailoja edullisempia hankintoja. Esimerkiksi Bauer ja CCM valmistavat yhä laadukkaita puumailoja myös vientiin. Ulkomaisia komposiittimailoja tuodaan meille lähinnä Kiinasta.
Kurkkaa Kärkkäisen laaja valikoima jääkiekkomailoja niin aikuisten kuin junnukiekkoilijoiden makuun. Kärkkäisen netistä saat tuotteet kotikaukalosi eteen muutamassa päivässä – ja ei muuta kuin peli käyntiin!