Itsepuolustus- ja kamppailulajit kehittävät lihaskuntoa, reaktioaikaa, notkeutta ja nopeutta. Kamppailu- tai ottelutilanteiden sijaan pääpaino on nykyisin tehokkaassa liikunnassa. Esimerkiksi kilpanyrkkeilystä kehitelty kuntonyrkkeily kasvattaa laajaa suosiotaan. Lajin harrastajia löytyy ympäri Suomen.

Kuntonyrkkeily vai kilpanyrkkeily?

Nyrkkeily syntyi 1600-luvulla, kun miekkailukoulussa alettiin harjoittamaan aseetonta itsepuolustusta. Nyrkkeily onkin yksi vanhimmista urheilulajeista. Nyrkkeilyharrastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa. Nyrkkeily ei ole pelkästään voima-, vaan ennemminkin taitolaji. Lajin tarkoituksena on kehittää fyysisten ominaisuuksien lisäksi nyrkkeilijän henkistä puolta. Nyrkkeilyvarusteisiin kuuluvat hammassuojat, päänsuoja, säkki- ja otteluhanskat, käsisiteet sekä nyrkkeilytossut. Pienelle harrastajalle paras valinta on mittasuhteiltaan sopiva lasten nyrkkeilysetti.

Kuntonyrkkeilyn juuret ovat 1980-luvulla, jolloin pääpaino siirtyi ottelutilanteista pistehanska- ja nyrkkeilysäkkitreeniin. Matseja ei harjoitussaleilla käydä, mutta sosiaalisena lajina kuntonyrkkeilyssä keskitytään myös parityöskentelyyn. Kuntonyrkkeily kasvattaa tehokkaasti kuntoa, kehittää lihaksistoa ja iskuvoimaa, sekä tekee erityisen hyvää niska- ja hartiaseudun rasituksesta kärsiville istumatyöläisille. Kuntonyrkkeilijän perusvarusteisiin kuuluvat sisäliikuntavaatteet, pehmeät nyrkkeily- tai sisätossut sekä nyrkkeilyhanskat.

Potkunyrkkeily, eli kickboxing keskittyy nimensä mukaisesti erilaisiin lyönti- ja potkutekniikoihin sekä näihin liittyviin väistö- ja torjuntatekniikoihin. Se on sekoitus nyrkkeilyä ja karatea. Kickboxing on suora kontaktilaji, jonka otteluissa vastustajat mittelevät kehässä nyrkkeilijöiden tapaan. Lähes puolet kickboxing harrastajista ovat nuoria naisia.

Itsepuolustuslajit opettavat itsehillintää

Kamppailulajien määrä on kirjava. Erilaisiin lajeihin tutustuminen ja paikkakunnan harrastustoimintaa seuraamalla jokainen voi löytää itselleen sopivimman mielenkiinnon kohteen. Toisten vaakakupissa painavat kuntoiluun tähtäävät seikat, toisille tärkeintä on kehittää itsepuolustatustaitoja. 

Kamppailulajit eivät lisää aggressiivisuutta, vaan päinvastoin opettavat itsehillintää. Itsepuolustukseen keskittyvien lajien tarkoituksena ei ole opetella toisen vahingoittamista, vaan puolustuskeinoja oman, tai toisen turvallisuuden ollessa vaarassa. Kamppailun lisäksi itsepuolustus opettaa ennakoimaan vaaratilanteet, pelon hallintaa ja aggressiivisesti käyttäytyvän ihmisen kohtaamista.

Nyrkkeily sopii myös kehoharjoittelun tueksi kotioloihin. Varmista nyrkkeilysäkin oikeaoppinen ja huolellinen kiinnitys, jotta treenisi sujuisivat turvallisissa merkeissä. Varusteet vauhdikkaaseen harrastukseen löydät Kärkkäisen verkkokaupan laajasta valikoimasta.