Onkiminen ja pilkkiminen kuuluvat jokamiehenoikeuksiin
Vaikka kalaa ei aina tulisikaan, on kalassa istuminen rentouttavaa puuhaa. Talviaikaan voi vetää pilkkihaalarit päälle ja suunnata läheiselle jäälle pienen kairatun avannon äärelle istuskelemaan. Maukkaita yllätyksiä voi todella saada, kunhan on hyvät välineet ja hiukan kärsivällisyyttä. Sulien vesien aikaan taas rannalta tai veneestä on helppo heittää koukku veteen ja jäädä odottelemaan siiman kiristymistä.
Pilkki- sekä onkikalastus ovat hyvin pitkälle harrastustyylistä kalastamista. Saalista saa etenkin silloin, jos ymmärtää kalojen tavoista ja uintireiteistä edes jonkin verran. Näitä kalastusmuotoja saa harrastaa ilman kalastuslupia tai -maksuja. Joillakin kalojen rauhoitusalueilla kuitenkin onkikalastus sekä pilkkiminen voivat olla kiellettyjä.
Pilkkimisen rentous viehättää
Jokamiehenoikeuksiin kuuluva pilkkiminen on suosittua etenkin kevättalven jäillä. Talvikalastuksesta on helppo innostua vaikka koko perheen voimin. Oikeanlaisilla pilkkivälineillä kalaa voi saada hyvin omiksi tarpeiksi. Eri kokoiset kalat vaativat eri vieheet. Mitä suurempaa kalaa pyytää, sen suurempi vieheen tulisi olla. Pilkkiminen on hyvä aloittaa matalikoiden tuntumassa, missä kalaa, etenkin ahventa esiintyy talvella hyvin.
Vesistön pohjan muotoihin kannattaa perehtyä etukäteen, sillä pilkkimällä kala syö lähellä pohjaa, joten syötin tulee olla syvällä. Pitää muistaa myös turvallisuus jäällä: heikoille jäille ei koskaan kannata lähteä pilkkimään, vaikka aurinkoinen päivä houkuttelisikin jäälle rentoutumaan!
Pilkkiminen vaatii usein kärsivällisyyttä ja yhdessä kohti istuskelua. Laadukas pilkkikaira takaa sopivan kokoiset ja siistit pilkkiavannot. Hyvällä ja lämpimällä pukeutumisella on suuri merkitys jäällä viihtymiseen. Kaikkein tärkein pilkkijän varuste ovat kuitenkin jäänaskalit. Niiden turvin on helpompaa poistua vedestä, jos jää sattuu sortumaan alla.
Onkikalastus herättää muistoja
Varmasti lähes jokainen on lapsuudessaan saanut pitkän onkivavan käsiinsä. Sillä täytyi päästä lähirantaan kokeilemaan, olisiko kalat kiinnostuneita kastemadon puolikkaasta, jonka siihen koukkuun oli omin käsin asetellut.
Kalaa saattoi tulla ihan mukavastikin ja ainakin kissat saivat pikkusinttejä syödäkseen. Kalaa, etenkin särkeä ja sen sukulaiskaloja nousee hyvin rantaryteiköistä ja kaislikosta. Ongintapaikkoina ne ovat vaan hiukan haasteellisia, joten laiturit, aallonmurtajien penkat ja siltojen alukset ovat miellyttävämpiä paikkoja kalastaa.
Onkikalastaminen on kuten pilkkiminenkin jokamiehen oikeuksiin kuuluvaa. Onkimista on kiva harrastaa vaikka koko perheen voimin, sillä onkiminen on yleensä kalastusharrastuksen ensiaskel. Alkuun pääsee jo pienellä varustuksella ja onkimalla kalaa nousee usein yllättävän hyvin. Tärkeimmät varusteet ovat vapa, siima ja koukku. Niiden turvin on narrattu tuhansia kiloja maukasta lähiruokaa jokiemme ja järviemme syvyyksistä.
Harrasta vastuullista kalastamista
Kalastamaan lähtiessä kannattaa miettiä, mitä tekee, jos kalaa tulee. Onko tarkoituksena saada ruokaa pöytään, vai ajankuluksi vain kalastella ja päästää saaliit takaisin veteen. Kalastusvälineillä on yllättävän suuri merkitys kalojen hyvinvoinnille. Valitse sopivan vahvuiset vapa ja siima, ettet väsytä tai riuhdo kalaa liikaa, jolloin kala stressaantuu. Huonosti voiva kala ei maistu enää hyvältä. Vastuullinen kalastaja hankkii pienellä mikroväkäsellä olevat koukut, jolloin kala ei vahingoitu pahasti koukkuun tarttuessaan.
Onki- ja pilkkikalastus voivat olla koko perheen yhteinen mukava harrastus. Oikeanlasten välineiden avulla on mahdollisuus rikastaa omaa ruokavaliotaan maukkaalla lähiruoalla. Käy tutustumassa Kärkkäisen laajaan pilkki- ja onkikalastustarvikkeiden valikoimaan ja tilaa laadukkaat tarvikkeet onkimiseen. Kalaonnea!