Linkkuveitset ja monitoimityökalut ovat monen tee-se-itse -ihmisen, nikkarin ja retkeilijän luottoystävä. Ensimmäisen linkkuveitsen saamiseen liittyy monen lapsuudesta lämpimiä muistoja. Oma linkkuveitsi onkin upea lahjaidea, mutta terätyökaluja on syytä käyttää vain aikuisen valvonnassa.

Perinteinen Victorinox

Sveitsiläisen Karl Elsenerin vuonna 1884 perustama Victorinox toimitti ensimmäiset nykyisin tunnetut linkkuveitset Sveitsin armeijan käyttöön. Victorinox on sittemin laajentunut maailmanlaajuiseksi brändiksi, jonka suosiota vauhditti muun muassa 1980-luvun suosikkisarja Ihmemies MacGyver. Sarjassa MacGyver toteutti hurjia keksintöjään apunaan pieni punainen Victorinox. 

Laadukas Victorinox onkin oiva työkalu muun muassa retkille. Linkkuveitsen avulla vuolet makkaratikut, avaat säilypurkit ja pullot, kiristät ruuvit, leikkaat ja viilaat. Linkkuveitsen ehdottomin etu on se, ettei se vie paljoa tilaa, vaan voit kuljettaa sitä mukanasi esimerkiksi repun hihnassa tai avainnipussa.

Victorinox-linkkuveitseä on saatavilla perusmallista aina monipuolisiin, enemmän toimintoja omaaviin isoihin linkkuveitsiin.

Laadukas Leatherman

Amerikkalainen Timothy Leatherman kehitteli Leatherman-merkkiset monitoimityökalut Victorinoxin pohjalta. Leathermanit ovat linkkuveitseä monipuolisempia, moneen tilanteeseen ja ongelmaan sopivia työkaluja. Laadukas Leatherman on erityisesti kotinikkareiden, eräkävijöiden ja ulkoilmaihmisten suosiossa. Leatherman sopii niin kotiverstaaseen kuin retkeilyyn ja matkoille. 

Leatherman on myös oiva lahja kenelle tahnsa laadukkaita työkaluja, monipuolista käyttöä ja kompaktia kokoa arvostavalle. Leatherman-työkaluja voi täydentää lisäosilla ja vaihtopäillä. Leatherman-rannekkeet ihastuttavat yllätyksellisyydellään ja käytännöllisyydellään.

Huolto ja puhdistus

Linkkuveitset ja monitoimityökalut altisuvat usein sään kulutukselle sekä kosteudelle. Siksi työkaluja on hyvä huoltaa aika ajoin metalliosien ruostumisen ehkäisemiseksi ja moitteettoman toiminnan jatkumiseksi. 

Suolainen merivesi kuluttaa työkalujen metallia. Huuhtele meriveteen joutunut työkalu nopeasti juoksevan veden alla. Mikäli työkaluun väliin joutuu hiekkaa tai muuta roskaa, pese se lämpimällä vedellä sekä miedolla saippualiuksella. Jos avausmekanismi tuntuu jumittavan, kokeile avata ja sulkea työkalua saippuaveden alla kunnes kaikki roska on irronnut. Pesun jälkeen kuivaa työkalut huolellisesti ja öljyä tarvittaessa.

Ahkerassa käytössä olevat terät kuluvat käytössä. Terät tulisikin teroittaa kun leikkausjälki ei enää ole entisenlainen. Teroittaminen esimerkiksi hiontakivellä on onneksi nopeaa ja helppoa. Ohjeita teroitukseen toteuttamiseen saa alan liikkeistä tai internetistä. 

Monitoimityökalut ja linkkuveitset löydät nyt Kärkkäisen monipuolisesta valikoimasta. Tutustu myös Kärkkäisen muihin terä- ja taontatyökaluihin, sekä muuhun työkaluvalikoimaan. Kätevät ja helppokäyttöiset apurin arjen askareisiin tai isompiin rakennus- sekä korjauskohteisiin tilaat helposti netistä, Kärkkäisen verkkokaupan kautta.