Talven lumiset maiseman, kevätaurinko, kesän lämpö ja syksyn upea ruska ovat kaikki mitä parhain syy suunnata luontoon ja retkelle. Retkeily onkin meille suomalaisille usein todellinen harrastus. Retkeilyvarusteet tuovat ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen lisämukavuutta ja mahdollistavat yöpymisen luonnossa.

Retkeily talvisissa olosuhteissa

Talvella retkeily tarjoaa huikeita mahdollisuuksia mutta siinä on myös omat haasteensa. Kylmyys, viima ja sade sekä lumiset olosuhteet haastavat retkeilijää niin varusteiden kuin vaatteidenkin suhteen. Lumikengät, eräsukset ja vaellussauvat tekevät liikkumisesta helpompaa, varsinkin jos edessä on umpihanki.

Lämmitettävät asusteet ja toppavaatteet pitävät retkeilijän lämpimänä, vaikka pakkanen kipuaa varsinkin pohjoisessa ulkoilualueilla usein koviinkin lukemiin. Merinovillaiset alusasut, kosteutta iholta siirtävät tekniset asusteet ja erilaiset muut retkeilyasusteet helpottavat retkeilijän pukeutumista, mutta toisinaan niiden lämmöneristävyys ei vain riitä pitämään liikkujan lihaksia lämpiminä. Silloin apuun kannattaa ottaa lämmitettävät asusteet.

Lämmitettävät asusteet suojaavat paleltumilta ja tekevät talviretkeilystä huomattavasti mukavampaa. Ne sopivat käytettäväksi myös erilaisissa piha- tai metsätöissä, pilkillä tai muissa talvisissa harrastuksissa.

Retkeilyasusteita ja -varusteita valmistavat useat eri valmistajat. Laadukkaat retkeilyvarusteet löydät muun muassa seuraavilta merkeiltä:

Anar
Fjällräven
Trangia
Savotta
Lowa
Leatherman
Haglöfs

Kevätaurinko lämmittää retkeilijää

Retkeily keväthangilla on monille hiihtäjille unelma. Suomen talvi tarjoilee mahtavat puitteet niin hiihtourheiluun kuin lasketteluun tai lautailuunkin. Varsinkin pohjoisen laskettelukeskukset täyttyvät hiihtäjistä ja laskijoista kevään valoisina kuukausina. Hiihtoloma ja pääsiäinen ovat varsinaisia sesonkiaikoja.

Hiihto maistuu parhaimmalta tietysti silloin, kun alla on parhaat sukset ja suksivoiteet on huolehdittu asianmukaisesti. Hiihtomonot, hiihtosauvat ja muut hiihtotarvikkeet kannattaa myös hankkia ja huoltaa ajoissa, jotta laduille pääsee nautiskelemaan mahdollisimman usein.

Laskettelukeskukset tarjoavat laskettelurinteiden lisäksi kilometrikaupalla huikeita latuja kaikenlaisille hiihtäjille. Retkihiihtäjälle puolestaan umpihanki, metsäsukset ja lumikengät mahdollistavat retkeilyn melkein mihin suuntaan tahansa.

Keväthangille kannattaa pakata reput ja rinkat mukaan. Kahvit termarista ja täytetty ruisleipä maistuvat ulkona nautittuina huomattavasti paremmilta kuin kotikeittiössä. Lämpöalustat ja tulentekovälineet mahdollistavat myös retkeilyyn oleellisesti kuuluvan makkaranpaiston, kunhan reitin varrelta vain löytyy makkaranpaistopaikka.

Kesäretkeilijän varusteet

Vaikka toisaalta kevätaurinko ja syksyn ruska saavat meistä useimmat lähtemään luontoon, kesän kuukausina retkeillään ja ulkoillaan kaikkein eniten. Retkellehän voi lähteä vaikka omalle pihalle, kuten lapset usein tekevätkin. Lämpö ja aurinko houkuttavat meitä puistoihin ja metsään.

Kesäinen retkeily mahdollistaa rennon ja leppoisan oleskelun ulkona. Toisin kuin talvella tai keväällä, kesällä ei ole useinkaan niin suuri tarve liikkua retkeilyn lomassa. Kesä on myös oikeaa piknikillä käymisen kulta-aikaa. Festarit ja muut ulkoilmatapahtumat kokoavat ihmisiä laajoin joukoin viettämään retkielämää. Teltat, makuupussit, camping-kalusteet ja muut camping-tarvikkeet.

Retkiruokailu voi tapahtua valmiiden eväiden kanssa tai ruokaa voi valmistaa luonnossa itsekin. Camping-grilli on oiva apu luonnossa kokkaajalle. Olipa ruuat mukana valmiina tai kokkasipa niitä itse, ulkoilmaruokailu on paitsi helpompaa, myös ruoka maistuu yleensä paremmalle. Ja mitä pidempi lenkki on takana, sen suurempi määrä hyvää ruokaa kuluu.

Ruskaretki ja syksyn patikointi

Kesän kallistuessa syksyyn, Lappiin suuntaavat ne, joita ruskan loisto ja värikkyys ihastuttavat vuosi toisensa jälkeen. Ruskaretket ovatkin yksi kasvava matkailumuoto. Lapin tunturimaisemat ja komea maaruska saavat retkeilijät luontoon telttoineen ja vaellusvarusteineen.

Vaellusreitit tarjoavat huikeita mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen luontoon tietysti kaikkina vuoden aikoina, mutta varsinkin syksyisin. Hengittävät ja laadukkaat retkeilyasusteet takaavat miellyttäviä kilometrejä. Vaelluskengät on suunniteltu pitkille kävelymatkoille, jolloin jalat joutuvat haastaviin olosuhteisiin ja kovaan työhön. Vedenpitävä vaelluskenkä takaa turvallisen ja miellyttävän patikoinnin.

Vaeltajalle ja luonnossa liikkujalle mukavuutta ja turvallisuutta tuovat myös erilaiset GPS-laitteet ja kompassit. Vaikka vaellusreitit ovat merkittyjä ja turvallisia reittejä, retkeilytarvikkeet kannattaa valikoida turvallisuus huomioiden. Ensiapuvälineet on esimerkiksi tärkeää olla mukana.

Kärkkäisen verkkokauppa on retkeilijän verkkokauppa vuoden jokaisena päivänä ja kaikkina vuodenaikoina. Retkeily, ulkoilu ja urheilu ovat asioita, joihin haluamme kannustaa jokaista! Tutustu siis monipuoliseen valikoimaan ja hanki parhaat retkeilyvarusteet seuraavalle vaellukselle tai picnicille.