Itävaltalaisen Rivieran hyvinvointituotteiden perinnereseptit hyödyntävät tehokkaaksi todettuja luonnon aineita

Keskieurooppalaisesta luonnosta löytyy aineksia kipeisiin lihaksiin, ongelmaiholle ja rasittuneille jaloille. Esimerkiksi murmelin rasva ja saksanhirven rasva hellivät jalkoja. Eläinperäiset voiteet kosteuttavat hyvin.

Holzhacker-hyvinvointibrändi on tunnettu Itävallassa. Sen valmistaja, perheyritys, Riviera Pharma & Cosmetics on perustettu 1923. Tuotteita yrityksellä on 134. Valikoimasta löytyy kosmeettisia tuotteita, kipuöljyjä, saunatuotteita, yrttirohdoksia, ravintolisiä sekä eläimille suunnattuja tuotteita. Kaikki tuotteiden raaka-aineet eivät ole luomusertifioituja, mutta reseptit ovat vanhoja ja perustuvat laadukkaisiin luonnonaineisiin.

Riviera Pharma & Cosmeticsin omistaja-toimitusjohtaja, farmaseutti Harald Wächter sekä markkinointi- ja myyntijohtaja Harald Keck ovat aloittaneet yhteistyön J. Kärkkäinen Oy:n kanssa, joten monia Holzhacker-tuotteita saa nyt myös Suomesta.

Riviera valmistaa kahta lääkkeellistä tuotetta: vatsayrteistä koostuvaa Swedish Bitter -yrttiuutetta sekä heinäratamosta valmistettua yskänsiirappia.

– Heinäratamo on Keski-Euroopassa tunnettu lääkekasvi, ja näin ovat myös Swedish Bitterin ainesosat. Jälkimmäistä ei Suomessa kannata rekisteröidä lääkkeeksi korkean alkoholipitoisuuden vuoksi. Sen luokitus Itävallassa perustuu pitkään käyttöhistoriaan sekä osoitettuihin lääketieteellisiin vaikutuksiin, Emma Laaksonen kertoo.

Laaksonen valmistuu pikapuolin insinööriksi. Hän teki viime kesänä työharjoittelunsa Riviera-yrityksessä Itävallassa.

Toimitusjohtaja Harald Wächter kertoo, että heidän käyttämät lääkkeelliset rohdosvalmisteet valmistetaan omassa laboratoriossa tiukkojen hygieniavaatimusten mukaan.

– Lääkinnälliset tuotteet käyvät läpi farmakologiset testaukset. Laboratoriossamme käytetään suodatettua ilmaa ja muita standardin mukaisia säädöksiä.

– Sovellamme samaa valmistusmenetelmää kaikkiin tuotteisiimme. Tällainen ei ole tavanomaista kosmeettisten aineiden kohdalla, hän sanoo.

– Lähtökohtaisesti tuotteissa on vähemmän mikrobeja eikä säilöntäaineita tarvitse käyttää turhan paljon. Näin ne sopivat useimmiten myös herkälle iholle.

Tuotteiden ainesosista esimerkiksi murmelin rasva ja saksanhirven rasva ovat peräisin villeiltä eläimiltä.

– Rasvoja saadaan metsästyksen sivutuotteena metsästäjiltä, jotka muutoinkin metsästävät kyseisiä eläimiä – rasvallekin löytyy käyttöä. Kosmeettisiin tarkoituksiin rasva säästetään, myydään ja tarkastetaan, summaa Wächter.

Kärkkäisen luontaistuotteiden tuotepäällikkö Maija Hintsala on erityisen innostunut saksanhirven rasvan vaikutuksista.

– Jalkahoidoissa kosmetologit käyttävät useinkin eläinperäisiä rasvoja, koska ne kosteuttavat hyvin. Niiden hyödyntäminen ihonhoidossa on hyvä vaihtoehto, hän sanoo.

Saksanhirvivoidetta käytetään suojaamaan jalkojen ihoa rasitukselta. Se pitää ihoa pehmeänä ja ehkäisee painehaavojen syntymistä. Rivieran myyntijohtaja Harald Keck kertoo, että saksanhirven rasvaa on perinteisesti käytetty Alpeilla.

– Metsästäjät ovat hyödyntäneet saksanhirvenrasvaa suojaamaan ihoa. Sotilaatkin ovat käyttäneet sitä rakkuloiden ehkäisyyn maastossa kulkiessaan.

Murmeliöljyvoide sopii myös rasittuneiden nivelten ja lihasten elvyttämiseen erityisesti kovan kuormituksen ja rasituksen jälkeen. Se lievittää jännityksiä niska-hartiaseudulta ja selästä sekä pitää yllä ihon kosteustasapainoa.

– Murmeliöljy sisältää pääasiassa tulehdusta lievittäviä ja kutinaa estäviä ainesosia. Murmelin rasvassa on luonnollisia kortisoneja. Pitkässä käytössä sillä on edullisia vaikutuksia tuki- ja liikuntaelimistöön, Emma Laaksonen lisää.

Kortisonipitoisuudet ovat sen verran pieniä, että rasvaa voi käyttää turvallisesti pitkiä aikoja. Murmelinrasvatuotteessa on mukana myös vuoristomäntyuutetta.

Arnikkia ja mentolia käytetään lihasgeelissä, joka viilentää, vahvistaa ja virkistää. Arnikkia käytetään ulkoisesti mustelmien, turvotusten, ruhjevammojen, reumaattisten vaivojen, hyönteisten pistojen sekä palovammojen hoitoon.

Mentolilla on puolestaan kipuja lievittävä ja kutinaa poistava vaikutus. Mentolin tuottama viileä tuntemus välittyy keskushermostoon aistihermopäätteiden välityksellä. Mentolipitoisia kylmägeelejä käytetään erilaisten pienten kipujen, kuten niska-, hartia- ja selkäkivun, nivelrikkosäryn ja nivelkuluman lievitykseen.

Rivieran arnikkia ja mentolia sisältävä lihasgeeli valmistetaan Holzhacker-linimentistä ikivanhan reseptin mukaan.

– Se sopii kipeiden lihasten hierontaan ja aiheuttaa kylmävaikutuksen jopa kuumassa saunassa, jossa ihon tuntuu viileältä, toteaa Harald Wächter.

Itävallassa puhutaan Holzhacker-saunasta, sillä tarkoitetaan juuri viileä vaikutusta lämpimässä saunassakin.

Stressaantuneen ihon hoitoon soveltuva hoitovoide sisältää myös arnikkia. Hoitovoide hoitaa kuivunutta ja ärtynyttä ihoa, pehmentää ja silottaa sekä uudistaa ihoa. Kehäkukka tunnetaan ihoärsytystä ja punoitusta lievittävänä sekä rauhoittavana voiteena.

– Rivieran kehäkukkavoide sopii myös arpiin, erityisesti raskausarpiin. Lisäksi se lieventää turvotusta ja tulehduksia iholla, mainitsee Laaksonen.

Yrityksen varsinainen lippulaiva on vuonna 1981 kehitetty Swedish Bitter. Se on erittäin suosittu tuote Keski-Euroopassa. Sama reseptiä käytetään kahdessa eri tuotteessa.

– Swedish Bitter sisältää 13 eri yrttiä, jotka liittyvät vatsan hyvinvointiin, näitä ovat esimerkiksi väinönjuuri, mirha, hurtanminttu, kardemumma, katkeronjuuri ja voikukanjuuri. Alkoholia uutteessa on 38%. Tuote on Keski-Euroopassa erittäin suosittu, kertoo myyntijohtaja Keck.

Farmaseutti Wächter sanoo, että joskus synteettiset aineet ovat hyviä vaihtoehtoja. Hän pitää erinomaisena aineena esimerkiksi vaseliinia, joka ei ole luonnonaine, mutta sitoo kosteutta ja ehkäisee kuivumista tehokkaasti.

– Emulsioprosessin ansiosta monet tuotteemme kestävät korkeita lämpötiloja ja toisaalta korkeita pakkasasteita. Etenkin pakkasessa monet ainesosat kiteytyvät, mutta meillä on tuotteita, jotka kestävät aina -20 asteeseen asti. Tämä on hyödyllinen ominaisuus talviurheilussa, kuten hiihdossa ja laskettelussa.

Suurin osa yrityksen raaka-aineista tulee Keski-Euroopasta, läheltä yritystä. Tuottajaa ei vaihdeta, vaikka esimerkiksi kiinalaiset tarjoaisivat samaa raaka-ainetta huomattavasti halvemmalla. Kuluttajia kuunnellaan tuotekehittelyssä. Tuotekehittely perustuu valtaosassa tuotteita vanhaan perimätietoon.

Teksti: Merja Kiviluoma Kuvat: Merja Kiviluoma ja Riviera

”– Saksanhirvivoide on loistava tuote vaeltajille, juoksijoille ja muille kestävyysurheilijoille. Se pitää jalat pehmeinä ja tuntuu miellyttävältä iholla.”