Laskettelusuksien valintaopas
Onko laskettelu uusi harrastuksesi? Vai aiotko herätellä henkiin vanhan intohimon? Vai kenties olet kova laskettelija jo valmiiksi? Olemme koonneet parhaat vinkit ja ohjeet, joiden avulla valita sopivat laskettelusukset ja -välineet.
Kuinka valita oikea laskettelusuksen pituus?
Lasketteluun on syytä hankkia oikeanlaiset lasketteluvarusteet, jotta laskeminen on mukavuuden lisäksi myös turvallista. Laskettelusuksen pituus riippuu laskijan omasta pituudesta ja painosta. Laskettelumonot valitaan tietysti koon sekä sukupuolen mukaan.
Näiden päälähtökohtien lisäksi valintaan vaikuttavat laskemisen tyyli, lumen tyyppi, valittu maasto ja muut henkilökohtaiset toiveet ja tavoitteet. Suksen pituuteen vaikuttaa myös laskijan taitotaso. On kuitenkin sellainen yleissääntö, että suksen pitäisi yltää laskijalla noin nenän korkeudelle. Tästä on kuitenkin olemassa poikkeuksia.
Ei siis ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa valita laskettelusuksia. Kannattaa punnita omat mieltymykset, toiveet ja ominaisuudet tarkkaan ja valita suksi omien käyttötarpeiden mukaan. Jos haluat oikein monipuolisen suksen, se kannattaa valita keskimitan mukaan.
Yleissäännöstä lyhyemmät laskettelusukset voit valita, jos:
- olet aloittelija
- olet keskimääräistä keveämpi laskija omaan pituuteesi nähden
- lasket lyhyillä, nopeilla käännöksillä
- etsit carving-suksia pujotteluun.
Lyhyt suksi on helpompi hallita ja saada kääntymään.
Yleissäännöstä pidemmät laskettelusukset voit valita, jos:
- olet kokenut ja kova laskettelija
- olet keskimääräistä raskaampi omaan pituuteesi nähden
- aiot laskea pääasiassa rinteiden ulkopuolella
- haluat täysrocker-malliset sukset.
Pitkä suksi on vaikeammin hallittava.
Laskettelusuksi sukupuolen mukaan
Laskettelusuksen valintaan vaikuttaa myös laskijan sukupuoli. Viime vuosikymmenten aikana laskettelusuksien valmistajat ovat alkaneet valmistaa naisille suunnattuja suksia, joissa on huomioitu se, että naisen anatomia ja painopiste suksen päällä on erilainen kuin miehellä.
Aikaisemmin naisten laskettelusukset olivat miesten sukia löysemmät, mutta nykyisin laskettelusukset naisille tehdään erittäin huolellisesti naisten anatomialle sopiviksi. Jos aikaisemmin ekspertti-tason naiset laskivat miesten suksilla, niin nykyisin naisille suunnitellut sukset ovat laadussa ja suorituskyvyssä aivan yhtä hyviä, ja jopa parempia kun kyseessä on naislaskija.
Naisille on luonnollisesti olemassa myös kaikki muutkin lasketteluvarusteet. Laskettelukypärä, laskettelulasit ja muut asusteet tuovat laskemiseen turvallisuutta, kun ne on suunniteltu naisten tai miesten koolle ja mallille sopiviksi. Lisäksi naisten välineiden väreissä ja kuvioinneissa on usein huomioitu naisellisuus.
Laskettelusukset lapselle, juniorille ja aikuiselle
Lapsille on luonnollisesti suunniteltu omat sukset, jotka poikkeavat aikuisten suksista niin kokonsa kuin muidenkin ominaisuuksiensa osalta. Pienille lapsille, eli aivan laskettelun aloittelijoille olevat sukset ovat helposti kääntyvät yleissukset, joiden avulla lapsi voi turvallisesti tutustua lasketteluun ja rinteisiin.
Lapsen laskettelusuksia valitessa on tärkeää hankkia juuri oikean kokoiset välineet. Esimerkiksi sisaruksilta jääneiden suksien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä liian pitkät sukset on vaikeat hallita ja niillä kääntyminen on vaikeaa. Se voi pilata koko laskettelun ilon lapselta.
Oikea pituus lapsen sukselle on edellä mainittu ohjeispituus, eli suksen mitta laskijan rinnan ja nenän välillä. Kevytrakenteiselle lapselle kannattaa valita lyhkäisempi suksi, painavammalle puolestaan pidempi suksi on parempi. Oikean kokoisilla välineillä lapsen taidot ja laskutekniikka kehittyvät nopeaa.
Lapset saattavat tykätä myös parkkisuksista eli twinareista, jotka sopivat hyppyihin ja temppujen tekemiseen. Parkkisukset eivät ole parhaat aloittelijalle, mutt sopivat hyvin kouluikäiselle laskijalle.
Lapset ja muut aloittelijat, sekä satunnaiset laskijat voivat valita aloittelijalle sopivan suksen, joka on kevyempi ja kapeampi kuin aktiivisemmin laskevan suksi. Kevyemmät sukset ovat helpommat käännöksissä. Suksessa voi lisäksi olla rocker-rakenne, jonka avulla käännökseen lähtö helpottuu.
Kouluikäiset ja juniorit ovatkin jo usein kokeneita laskijoita. Edistyneemmän harrastajan ja aktiivilaskijan sukset ovat yleensä jäykempiä ja leveämpiä. Jäykkä suksi ei ole niin helppo hallita, mutta sillä saa vauhtikestävyyttä ja tuntumaa. Suurimmalle osalle laskettelijoita sopii juuri tällaiset sukset.
Aikuisen ja ekspertin laskettelusukset ovat jäykät niin pituus- kuin kiertosuunnassakin, ja ne kestävät hyvin vahvaa ja vauhdikasta laskemista. Hitaassa vauhdissa niitä on vaikeampaa saada kääntymään. Suksivaihtoehtoja löytyy muun muassa rinnelaskuun, pujotteluun, parkkiin ja vapaalaskuun.
Lisäksi valmistetaan myös suksia, joilla lasketteleminen vaatii todella taitoa ja kokemusta. Isoille vuorille tarkoitetut jäykät ja isolla kääntösäteellä olevat vapaalaskusukset haastavat kokeneenkin laskijan, joten kannattaa miettiä, millaisiin suksiin oma taitotaso riittää.
Parhaat laskettelusukset ovat juuri oikean kokoiset ja ominaisuuksiltaan laskutyyliäsi tukevat. Silloin voit nauttia laskemisesta kaikin siemauksin.
Mitä muuta laskettelukeskuksissa voi tehdä?
Lautailu, hiihto ja jääurheilu ovat perisuomalaisia talviurheilulajeja. Myös retkeilyä voi harrastaa talvisin. Eräsukset, lumikengät ja retkivarusteet takaavat nautinnollisia hetkiä lumen, jään ja pakkasen keskellä.
Kun ulkoillessa on varustautunut oikeanlaisilla varusteilla, ei kosteus, kylmyys tai pitkäkään matka ole ongelma. Laskettelukeskukset tarjoavat runsaasi erilaisia harrastusmahdollisuuksia talvisessa luonnossa.
Ennen laskettelureissua kannattaa suunnata lasketteluun ja lasketteluvarusteisiin keskittyneisiin verkkokaupan osastoihimme. Tilaa vaikka laskettelusukset netistä ja testaa ne kotona. Valikoimistamme löytyvät välineet niin lapsille kuin aikuisillekin. Olitpa sitten aloittelija, harrastaja tai eksperttilaskija.