Vain mielikuvitus on rajana

Mikä on Legon tarina? Mistä kaikki alkoi? Ja miten pienestä puupalikoita rakentavasta yrityksestä kasvoi maailman yksi suurimpia lelunvalmistajia? Miten hittilelu hurmasi meidät kaikki? Tässä koko mielenkiintoinen tarina lyhykäisyydessään:

Lego-palikan matka Billundista tähän päivään

Tarina nimeltään Lego alkoi vuonna 1932 Tanskan Billundissa elävän puusepän taitavissa käsissä 1930-luvulla. Se muovautui vuosien aikana puisista rakennuspalikoista muovisiin, toisiinsa kiinnittyviin palikoihin, joista kasvoi lopulta kokonaisia rakennussarjoja. Lego-palikat, rakennussarjat ja tuoteryhmät ovat laajentuneet ja levittäytyneet vuosikymmenissä ympäri koko maailman. Niissä on kuitenkin edelleen billundilaisen Lego-tuotteen kehittäjän, puuseppä Ole Kirk Kristiansenin kädenjälki.

Yrityksen nimeksi valittiin Lego, joka tulee tanskan kielestä sanojen ’leg godt’ merkityksestä, eli ’leiki hyvin’. Ja hyvin ovat Legot lapsia leikkittäneetkin kaikki nämä vuosikymmenet. Joka joulu, uudelleen ja uudelleen, toivelistojen kärkeen nousevat Lego-palikat.

Tanskasta Lego rantautui Ruotsiin vuonna 1955. Ruotsissa siitä esiteltiin Lego System, rakennussarja, jonka pohjana oli kaupunkikortteli. Ruotsista sen matka jatkui ympäri maailman.

Nykyisin Lego Group on yksityisomisteinen perheyritys, ja sen pääkonttori sijaitsee edelleen Tanskan Billundissa. Lisäksi sillä on päätoimistoja Yhdysvalloissa Enfieldissä, Isossa-Britanniassa Lontoossa, Kiinassa Shanghaissa sekä Singaporessa. Nykyisin yhtiön omistaa Ole Kristiansenin pojanpoika Kjeld Kirk Kristiansen.

Edelleen yrityksen tuotanto nojaa perinteiseen Lego-palikkaan, josta sen kasvutarina aikoinaan alkoi. Tämä niin kutsuttu The first Lego automatic binding brick Lego -palikka on koko Legon keskeisin ja tärkein tuote.

Legon arvomaailma on lasten ja luovuuden puolella

Lego-yrityksen motto on, että vain paras on kyllin hyvää. Ja se ohjaa yrityksen toimintaa ja arvoja edelleen. Lego-brändin arvot ovat lyhykäisyydessään seuraavat:

- Mielikuvitus
- Luovuus
- Hauskuus
- Oppiminen
- Välittäminen
- Laatu

Legot sopivat niin monen ikäisille, että perheessä lopulta on aina joku, jolle rakennussarjat tai muut palikat tuovat mielekästä puuhaa. Usein mummolan lelukoristakin löytyy Legoja, sillä niitä on ostettu lastenlasten viihdykkeiksi.

Legon päätuotteet eli rakennussarjat kaikissa malleissaan

Lego valmistaa pääasiassa erilaisia rakennussarjoja, kuten esimerkiksi koottavia lentokoneita, laivoja ja muita ajoneuvoja. Sarjoihin kuuluvat usein myös monenlaiset Lego-minihahmot. Sarjojen pääteemat eli tuotesarjat koostuvat ryhmistä, jotka on lajiteltu palikoiden koon ja ominaisuuksien mukaan.

Lego-yhtiön tärkein ja vanhin tuotesarja on LEGO System. Sen sarjaan kuuluvat useimmat Lego-sarjat, kuten LEGO City, LEGO Pirates ja LEGO Space. Sarjojen palikat ovat tavallisimpia palikoita. Näiden sarjojen ikärajat ovat yleisimmin kuudesta vuodesta ylöspäin.

Legoista löytyy rakennettavaa kaikenikäisille. Alla verkkokauppamme suosituimmat Lego-tuotesarjat:

LEGO Duplo

Mielikuvitus saa päästä valloilleen LEGO Duplo -palikoiden kanssa! Duplo-palikat ovat kirkkaanvärisiä palikoita kaikenlaiseen leikkimiseen ja oppimiseen. Ne mahdollistavat jatkuvan kekseliäisyyden ja uuden luomisen monipuolisuutensa ansiosta.

Duplot ovat kooltaan niin suuria, että lapsi ei pysty niitä nielemään. Siksi ne ovatkin pienille lapsile tarkoitettuja, vaikka niillä voivat mainiosti leikkiä kaikenikäiset. Niitä voi myös yhdistellä muiden Lego-tuotteiden kanssa.

LEGO Juniors

Lapsilla on uskomaton supervoima: mielikuvitus ja itseluottamus! Iältään 4–7 -vuotiaiden ajankuluksi sopivat helpot ja systemaattiset luovat leikit, joita LEGO Juniors -leluilla on helppo leikkiä. Sen rakennussettien jokaisen osan voi rakentaa yksi kerrallaan, joten leikkiien ei tarvitse hankkia kaikkia settejä kerralla. LEGO Juniors -settien avulla lapsi oppii hallitsemaan perustaidot isompien lasten Lego-järjestelmäpalikoilla leikkimiseen.

LEGO Friends

Tunnetko viisi ihastuttavaa tyttökaverusta, joiden nimet ovat Emma, Mia, Stephanie, Olivia ja Andrea? Onko Heartlake Cityn kaupunki sinulle tuttu? Nyt voit rakentaa heidät vaikka huoneeseesi, sillä LEGO Friends -rakennussarja tarjoaa kokonaisen ystävysten maailman. LEGO Friends -teeman hahmot ovat tavallisia Lego-minihahmoja yksityiskohtaisempia ja mittasuhteiltaan realistisempia pieniä nukkeja.

LEGO Elves

Tutustu leikeissäsi taikavoimiin, salaisuuksiin ja taikamaailman pimeisiinkin puoliin! Lähde suurelle seikkailulle LEGO Elves -haltioiden kanssa! Haltijoiden maailmassa seikkailevat tulikeiju Axari-tulitanssija ja maakeiju Farran lehtivarjo. LEGO Elves -rakennussetti mahdollistaa unohtumattomat seikkailut ja tutkimusmatkat Elvendalen kartan jokaisessa kolkassa aina Skyran salaperäiseen Taivaslinnaan saakka. Kun taikavoimat on yhdistetty, voit pelastaa lohikäärmeet, ihmiset ja haltijat ilkeiden peikkojen vallan alta.

LEGO City

Oletko valmiina jännittävään päivään LEGO Cityssä, eli kaupungissa? Kaupunki on täynnä tapahtumia ja hyörinää. Pääset osaksi tarinaa ja touhua LEGO City -palikoiden kanssa. LEGO City -tuotesarja on yksi Lego-yhtiön vanhimmista. Siihen kuuluu niin kaupungin rakennukset kuin autot ja lentokoneetkin. Minihahmoja unohtamatta.

LEGO Creator

LEGO® Creator -sarja on täynnä erilaisia, realistisia rakennuksia ja kulkuneuvoja, jotka ovat aivan kuin tosielämään kuuluvia. LEGO Creator-sarja sisältää autoja, lentokoneita ja jopa upeita rantataloja, jotka tietysti rakentuvat Lego-palikoista ja innostavat rakentamaan ja luomaan uutta. Legon 3-in-1-sarjat mahdollistavat, että samoista osista voi rakentaa uuden, erilaisen rakennelman ja jatkaa siten aivan uusiin seikkailuihin.

Esimerkiksi upeasta LEGO Creator Valtameriristeilijästä voit rakentaa rahtilentokoneen tai suuren sukellusveneen.

LEGO Star Wars

Hyppää Star Wars -tarinan ihmeelliseen maailmaan ja rakenna sitä itse. Star Wars -legojen avulla luot mitä ihmeellisempiä seikkailuja ja pääset osaksi tähtien maailmaa. LEGO Star Wars -legot ovat tuotesarja, joka perustuu George Lucasin luomaan Tähtien sota -elokuvasarjaan. Lego Star Wars -tuotteita on myyty maailmalla jo yli 200 miljoonaa

LEGO Ninjago

Löydä sisäinen Ninja-soturisi ja heittäydy seikkailuun Ninjago Cityssä! Taistelussa ovat mukanasi mestari Wu, Llyod ja hänen ystävänsä, salaiset Ninja-soturit. Rakenna LEGO Ninjago -rakennussarjan palikoista kaupungin taisteluareena tai temppeli päihittääksesi pahan sotapäällikön, Garmadonin.

LEGO Super Heroes

Millaisia sankareita elämässäsi on? LEGO Super Heroes -sarja on täynnä toinen toistaan mahtavampia sankareita. Supersankarit taistelevat pelastaakseen kaikki kansalaiset. Taistelissa pahaa vastaan he tarvitsevat erikoisvoimiaan. Kuka sinusta on mahtavin supersankari? Rakenna oma LEHO Super Heroes -sankarisi ja vangitse kaikki roistot.

LEGO Nexo Knights

LEGO Nexo Knights -ritarit tarvitsevat apua taistelussa pahaa vastaan! Taistele siis rohkeiden ritarien rinnalla ja ole näin mukana unohtumattomassa seikkailussa.

LEGO Nexo Knights -sarja koostuu viidestä rohkeasta ritarista, jotka taistelevat pahaa Monstroxia ja tähän hirviöarmeijaa vastaan. Auta siis upeita LEGO Nexo Knights -ritareita rakentamalla heidät ja taistelemalla yhdessä!

LEGO Dimensions

Tunne seikkailut! Lähde matkalle nimeltään Dimensions ja ota mukaasi tutut hahmot. Anna luovuuden johdattaa uusiin seikkailuihin odottamattomiin maailmoihin ja yhteistyöhön yllättävien liittolaisten kanssa, kun yrität voittaa häijyn lordi Vortechin.

LEGO Dimensions koostuu erilaisista maailmoista, ajoneuvoista, vempaimista ja minihahmoista, eikä siinä ole kuin yksi sääntö: Sääntöjä ei ole.

LEGO Batman movie

Hyppää mukaan LEGO Batman elokuvan maailmaan! LEGO Batman -elokuva on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut Chris McKayn ohjaama tietokoneanimaatioelokuva.

LEGO Batman movie -rakennussarjat sisältävät niin elokuvan hyökkäyksiä kuin hahmojakin. Sukella siis elokuvan ihmeelliseen maailmaan palikoiden ja rakentamisen avulla!

LEGO Technic

Miltä kuulostaisi rakentaa itse tietokoneella ohjattava ja ohjelmoitava robotti? LEGO Technic -sarja mahdollistaa sen erikoispalokoillaan, jossa on sekä reikä- että ristitappeja, jotka mahdollistavat sivusuunnassa rakentamiseen. Rakennussarjoista löytyvät erilaiset työkoneet ja muut vempaimet, jotka voit rakentaa teknisillä ominaisuuksilla toimiviksi. Lego Mindstorms mahdollistaa myös tietokoneohjelmoinnin ja robotiikan. LEGO Technic -sarjojen ikäsuositukset sijoittuvat välille 9–16.

Technic-sarjaan kuuluva LEGO Mindstorms on Lego Groupin valmistama tuotesarja, josta voi rakentaa erilaisia robotteja. Sarjan setit koostuvat mikropiirillä varustetuista ns. keskuspalikoista, niihin liittyvistä antureista ja moottoreista sekä tavanomaisista LEGO Technic -palikoista.

Suosituimpien rakennussarjojen lisäksi on koko joukko muita rakennussarjoja ja muita Lego-tuotteita. Lego on vahva brändi, ja sen laatu on tunnettu ympäri maailman.

Mitä muuta Lego on?

Vaikka Lego tuo monille ensimmäisenä mieleen rakennuspalikan, kokonaisuutena Lego on paljon muutakin. Se on kokonainen maailma. Sen kehitys ja valikoiman laajuus ovat vertaansa vailla. 1968 rakennettiin palikoista ensimmäinen teemapuisto, Legoland Tanskan Billundiin. Sen jälkeen Legolandeja on noussut myös Kaliforniaan, Saksaan ja Englantiin. Legolandista löytyvät niin Legoista rakennetut talot, eläimet kuin ihmisetkin.

Lego on myös videopelejä. Sen pelejä voi pelata PS3 ja PS4 -peleinä. Eli PlayStation 3 ja PlayStation 4 -pelikonsoleille on olemassa Lego-rakennussarjoihin ja -tarinoihin kuuluvia pelejä, joissa toistuvat samat hahmot ja rakennukset. Myös Xbox 360 ja Xbox One 4 -konsoleille on omat pelinsä. Myös Nintendolla ja Nintendo Wiillä ovat omat Lego-pelinsä. Legoa koskevan kirjallisuuden lisäksi löytyy myös DVD:tä, kuten esimerkiksi Lego-elokuva.

Lego-yritys on onnistunut oikein hyvin yhdistämään koko perheelle sopivan pelattavuuden ja leikkisyyden tukeutumalla nokkelaan huumoriin ja tunnettuihin leffoihin. Sen erilaiset tuotteet antavat rajattomia mahdollisuuksia luovuudelle ja mielikuvitukselle. Miten kukaan voisi olla rakastamatta leluja ja rakennussarjoja sekä pelejä, joiden esikuvina ovat muun muassa Tähtien Sota, Taru Sormusten Herrasta ja Indiana Jones. Ja varsinkin kun kaikessa tarinan kerronnassa näkyy palikkamainen taituruus.