Nautitko vauhdista ja ulkoilusta? Rullaluistimet ovat mukava keino kuluttaa kaloreita ja samalla nauttia raikkaasta ulkoilmasta. Tämän lisäksi rullaluistelu on erinomainen tapa viettää aikaa perheen, kavereiden tai puolison kanssa. Monet lääkärit jopa suosittelevat ennemmin rullaluistelua kuin juoksemista. Varsinkin niille, joilla on ongelmia vaikkapa polvien kanssa. Rullaluistelu on hellempää urheilua kuin juoksu.

Kokosimme vinkit rullien päällä kulkemiseen niin aloittelijoille kuin jo kauemmin harrastaneillekin.

Vauhdinhurmaa siis jokaiselle!

1. Miksi kaatumista pitäisi harjoitella?

Rullaluistimilla luistelu on kaatuma-altista. Vauhti on usein kova, ja siksi on tärkeää osata kaatua oikein. Kaaduttaessa kannattaa pyrkiä turvautumaan oikeanlaisiin suojiin, jotka luistavat asfaltissa ja eivät siksi pysähdy töksähtäen.

Voit harjoitella kaatumista ja nousemista näin:

Mene ilman vauhtia kyykkyasentoon, tiputtaudu siitä polvillesi tukien samalla kämmensuojilla maahan. Nouse ylös ensin konttausasentoon, laita toinen jalka vartalon alle ja kohottaudu varovasti pystyyn.

2. Rullaluistimen renkaat voivat tuottaa haasteita, sillä niitä on useanlaisia.

Rullaluistimiin on olemassa monenlaisia tarvikkeita. Tässä siis muutamia rengasvinkkejä:

  • Pehmeämmät renkaat pitävät paremmin
  • Ne kuitenkin kuluvat nopeammin
  • Kovat renkaat ovat kestävämmät, mutta tuntuma tiehen ei ole niin hyvä
  • Jos haluat päästä lujaa, isot ja kapeat renkaat ovat paras valinta


Rullaluistinten laakerit luokitellaan useimmiten ABEC -numeron avulla. ABEC kuvaa laakerin kestävyyttä ja tarkkuutta. Laakerit kannattaa hankkia tunnetuilta valmistajilta, kuten.

3. Rullaluistelusauvat tuovat lisää vauhtia.

Valitse oikean sauvan pituus seuraavalla kaavalla:

Oma pituutesi x 0,9 + 2,5 cm = X

4. Millaiset sitten on hyvät rullaluistimet?

Hyvät rullaluistimet istuvat jalassa painamatta ja puristamatta. Naisten rullaluistimet ovat miesten luistimia sirommat ja keveämmät. Hyvät luistimet myös tukevat nilkkaa riittävästi ja mahdollistavat luistelijan luistelutyyliin sopivan asennon. Kaikki jalat ovat erilaisia ja niiden tarpeet eroavat toisistaan. Siksi onkin tärkeää löytää juuri omalle jalalle sopiva malli.

5. Rullailuun kannattaa hankkia kunnon suojat!

Vaikka olisit miten tarkkaavainen tahansa, yllättäviä tilanteita ja kaatumisia kaikesta huolimatta rullaluistellessa sattuu. Silloin ovat välttämättömiä tutkitut ja testatut CE-hyväksymismerkin saaneet kypärä, polvi-, ranne- ja kyynärsuojat. Ne säästävät sinua kolhuilta ja vakavammilta vammoilta.

Polkupyöräilijän vakavin vamma on päävamma. Pyöräilykypärän käyttö suojaa vammoilta huomattavan paljon. Sama kypärä antaa suojan myös rullaluistelijalle. Kärkkäisen kypärävalikoima on niin hyvä, että löydät varmasti itsellesi sopivan ja tyylikkään suojan kovien vauhtien ja vaarallistenkin tilanteiden varalle.

6. Onko hankinnassa rullaluistimet lapsille?

Lasten rullaluistimet ovat usein säädettävällä koolla, joten ne sopivat usean kokoiseen jalkaan.

7. Rullaluistimia on saatavilla monilta laadukkailta merkeiltä.

Esimerkiksi Filan rullaluistimet sopivat koko perheelle ja ne ovat kevyitä sekä mukavia käyttää. Toinen huomion arvoinen merkki on Rollerblade, jolta löytyvät muun muassa hyvät naisten rullaluistimet.

8. Mikä on rullaluistelijan paikka liikenteessä?

Rullaluistelijan on käytettävä jalkakäytävää tai piennarta. Jalkakäyttävällä ei kuitenkaan saa luistella, jos siitä aiheutuu haittaa muille kulkijoille. Jalkakäytävällä siis liikutaan aina ”heikomman” ehdoilla, jolloin erityisesti huomioidaan lapset ja vanhukset. Autoliikenteen seassa luistelua tulee välttää. Välttämättömissä ajoradalla siirtymisissä valitse se puoli tiestä, jossa näet ja näyt parhaiten ja jonka avulla joudut ylittämään tietä mahdollisimman vähän.

9. Mitä on renkaiden kierrätys rullaluistelussa?

Eniten kuluvat osat ovat jarrupala ja pyörät. Tarkista jarrupala aina ennen luisteluun lähtöä. Palat ovat helposti vaihdettavissa. Tarkkaile myös pyörien kulumista. Keskimmäiset pyörät kuluvat yleensä nopeinten. Jatka pyörien käyttöaikaa kierrättämällä niitä seuraavasti:

* Siirrä eniten kuluneet vähiten kuluneiden tilalle.
* Käytössä on erilaisia ideoita siitä, mikä rengas siirrettäisiin mihinkin paikkaan, mutta pyri yksinkertaisesti vain siihen, että renkaat kuluisivat tasaisesti.
* Renkaiden pyörimissuunnalla ei ole merkitystä.

10. Miten pysähdytään?

Onko pysähtyminen sinulle haasteellista? Rullaluistimilla pysähtyminen vaatii aluksi harjoittelua. Yksi luistelijan tärkeimmistä taidoista on osata hiljentää vauhtia tehokkaasti. Jarruttaminen on opeteltava aina ennen kun voi mennä jalkakäytäville tai muiden sekaan luistelemaan.

Pysähtymismatka on reaktiomatkan ja jarrutusmatkan summa. Märällä asfaltilla ja tiemerkintöjen päällä jarrutusmatkat pitenevät. Rullaluistelijan on liikuttava sellaisella nopeudella, ettei tule yllättäneeksi muita eikä itseään.

Perusjarrutus tapahtuu luistimen kärkeä kohottaen, jolloin jarrupala ottaa maahan kiinni. Tämän jälkeen painoa siirretään jarruttavan jalan varaan. Tätä kannattaa harjoitella ensin hitaassa vauhdissa kunnolla, ennen kuin antaa vauhdin tarttua kovemmin.

***

Hyvät rullaluistimet löytyvät kätevästi ja helposti netistä. Kärkkäisen verkkokauppa kattaa laadukkaat perusmerkit ja -rullaluistimet vauhdikkaampaankin menoon. Tilaa omasi ja lähde kokeilemaan, miltä tuntuvat vauhdinhurma ja ulkoilun tuoma virkistys.